Έλεγχος και στις τράπεζες για τα ομόλογα!
Άμεσο και πλήρη έλεγχο όλων των πωλήσεων δομημένων ομολόγων από τράπεζες σε ασφαλιστικά ταμεία, για να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει αισχροκερδείς τιμολογήσεις, ζητεί με δηλώσεις του στο «ΠΑΡΟΝ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Χρηματιστών, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μωραϊτάκης έχει συμβάλει καθοριστικά στην αποκάλυψη κρίσιμων παραμέτρων του σκανδάλου των ομολόγων, ζητώντας πρώτος τον έλεγχο του «αμαρτωλού» ομολόγου της JP Morgan και αποκαλύπτοντας ότι το Δημόσιο έχει προχωρήσει σε αρκετές ακόμη εκδόσεις τέτοιων προϊόντων υψηλού κινδύνου, ενώ πρώτος ο κ. Μωραϊτάκης έθεσε δημόσια θέμα αποζημίωσης των Ταμείων.
Αναφερόμενος στη γνωστή δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη περί «άπληστων χρηματιστών», ο κ. Μωραϊτάκης τονίζει: «Ο υπουργός Οικονομίας και οι επικεφαλής των εποπτικών αρχών έδωσαν αρχικά την εντύπωση σε εμάς ότι επιχείρησαν να περιορίσουν το σκάνδαλο των ομολόγων και την κατακραυγή της κοινής γνώμης, με ελέγχους μόνο σε χρηματιστηριακές εταιρείες, αποκαλώντας άπληστους όλους τους χρηματιστές. Αλλά δεν είναι έτσι. Ελπίζουμε ότι μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις ο κ. υπουργός θα διορθώσει με τη γνωστή γενναιότητα που τον διακρίνει».
Φωτίζοντας τις «κρυφές» διαστάσεις της υπόθεσης των ομολόγων, που συνδέονται με τις πιθανές ευθύνες των τραπεζών, ο κ. Μωραϊτάκης επισημαίνει τέσσερις αλήθειες, όπως λέει, που κατά την άποψή του δεν έχουν αναδειχθεί επαρκώς:
• «Η πρώτη αλήθεια είναι πως δείχνουν και δίνουν την εντύπωση ότι δεν θέλουν να ελέγξουν τις τράπεζες, οι οποίες πραγματοποιούν το 99% των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων και έχουν το 100% των εκδόσεων δομημένων προϊόντων, παρά το ότι υπάγονται, χωρίς αμφιβολία, στον Κώδικα Δεοντολογίας των ΕΠΕΥ, βάσει της υπουργικής απόφασης 12263/Β.500/24.4.97.
• Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι στο σκάνδαλο του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ δεν εμπλέκονται «άπληστοι χρηματιστές», αλλά υπεράνω κάθε υποψίας διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, με τους οποίους καλώς ή κακώς συνεργάζονται η κάθε ελληνική κυβέρνηση, υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες και τράπεζες.
• Η τρίτη αλήθεια είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και αμοιβαία κεφάλαια και ιδιώτες, δεν έχουν φορτωθεί δομημένα ομόλογα μόνο του ελληνικού Δημοσίου, αλλά ανταγωνιστικά των ομολόγων Δημοσίου ομόλογα ελληνικών και ξένων τραπεζών, σε τιμολογήσεις, αισχροκερδείς ή μη, που χρειάζονται άμεσο έλεγχο. Και, παρά τον θόρυβο, δεν έχει γίνει ακόμη έλεγχος, ενώ όλοι στην αγορά γνωρίζουμε την πραγματικότητα. Τα λόγια του αείμνηστου εθνικού ηγέτη Κων/νού Καραμανλή «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;» έρχονται στην επικαιρότητα, δοθέντος του ότι εξαγγελίες περί ελέγχου και των τραπεζών έχουν κάνει ο κ. Δούκας και ο κ. Τσιτουρίδης, χωρίς όμως υλοποίηση, ιδιαίτερα στο θέμα της πιθανής αισχροκερδούς τιμολόγησης.
• Η τέταρτη αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επειδή περιορίζεται από τη νομοθεσία, εξαντλεί την αυστηρότητά της στις ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ αναστέλλοντας μόνιμα ή προσωρινά την άδεια λειτουργίας τους και καλά κάνει. Την ίδια στιγμή όλοι οι άλλοι, που αποδεδειγμένα έβγαλαν πολύ περισσότερα χρήματα από το δομημένο ομόλογο, λειτουργούν ελεύθερα χωρίς κανέναν περιορισμό και μάλιστα διαπραγματεύονται την κάλυψη της παρανομίας τους και ίσως τη νομική προστασία τους»!
Το «πριόνισμα» του ΣΜΕΧΑ
Δίνοντας τη δική του ερμηνεία της κρίσης στον ΣΜΕΧΑ, που από πολλούς έχει αποδοθεί στην ενόχληση των τραπεζών για τη μαχητική στάση του στο θέμα των ομολόγων, ο κ. Μωραϊτάκης τονίζει ότι «κάποιοι αγνοούν τα γεγονότα αυτά ή έχουν άλλες προθέσεις ή ακόμη και φόβο γιατί προφανώς κάτι κρύβουν και οι ισχυροί ίσως τους “βάζουν πλάτες”», ενώ κάνει λόγο για «προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες για κατάληψη θώκων, λόγω και των επικείμενων εκλογών».
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες οι τράπεζες άνοιξαν τα χαρτιά τους, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις τους να αποδυναμώσουν τον ΣΜΕΧΑ, αφού δεν κατόρθωσαν να τον ελέγξουν ούτε φάνηκε να έχουν πιθανότητα να γίνουν δεκτά τα σχέδιά τους για αλλαγή του καταστατικού, ώστε να σταθμίζεται η ψήφος των μελών με βάση τον τζίρο τους στην αγορά, κάτι που ισχύει ήδη στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και δίνει τον πλήρη έλεγχό της στις λίγες μεγάλες τράπεζες.
«Εάν γίνει κάτι τέτοιο, καταλαβαίνετε τι θα σημαίνει αυτό για τη δημοκρατία και την τύχη των μη τραπεζικών μελών. Θα ήταν σαν να ψήφιζαν οι έλληνες πολίτες με στάθμιση που να βασίζεται στα εισοδήματα που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση. Δεν θα χρειάζεται να γίνονται τότε ούτε εκλογές στον ΣΜΕΧΑ ούτε κριτική, ούτε διορθώσεις λαθών ή παραλείψεων. Τα πάντα στην εξυπηρέτηση των ισχυρών», σχολιάζει ο κ. Μωραϊτάκης.
Και προσθέτει: «Υπολογίστε πως χωρίς τη μόνη ανεξάρτητη φωνή του ΣΜΕΧΑ ή εξαφάνιση σε 2-3 χρόνια με 1-2 κατάλληλες αποφάσεις, είτε της ΕΧΑΕ είτε της ΕΚ, των μη τραπεζικών ΑΧΕΠΕΥ θα υλοποιηθεί. Θα αλωθεί τότε οριστικά, το τελευταίο ανεξάρτητο οχυρό προστασίας των επενδυτών και του αποτελεσματικού ανταγωνισμού».
Σχολιάζοντας τις αποχωρήσεις των θυγατρικών των χρηματιστηριακών θυγατρικών των μεγαλύτερων τραπεζών από τον ΣΜΕΧΑ, ο κ. Μωραϊτάκης παραπέμπει στη σκληρή ανακοίνωση του Συνδέσμου όπου επισημαίνεται ότι «η κίνηση αυτών των τραπεζών που αποχωρούν επιβεβαιώνει ότι τα συμφέροντά τους συγκρούονται με την προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΜΕΧΑ για αποτελεσματικότερο ανταγωνισμό, εξάλειψη αθέμιτων πρακτικών στον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών καθώς και για την ίση μεταχείριση εταιρειών και επενδυτών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι συνδυασμένες αποχωρήσεις συμπίπτουν με το σκάνδαλο των ομολόγων και το αίτημα του ΣΜΕΧΑ να ελεγχθούν και οι συναλλαγές των τραπεζών επί ομολόγων για περιπτώσεις αισχροκερδών τιμολογήσεων»…