XΡΗΜΑτιστήριο

> Και επειδή πολλά μπορούν να συμβούν, προσέχουν για να έχουν! Δεν ξέρουμε τι κάνουν οι άλλες εγχώριες τράπεζες, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι η ΑΤΕbank, κάνοντας πράξη την έννοια της διαφάνειας, προχώρησε ήδη σε ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια λογισμικού που σχετίζεται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

> Ακόμα δεν μπήκε και σκέφτεται να αποχωρήσει; Για να δούμε αν η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή της Alpha Bank στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της Alpha Αστικά Ακίνητα σηματοδοτήσει και την αποχώρησή της από το ΧΑ;

> Αφού είχαν τον κ. Καπράλο με το «μέρος» τους, τι τα ήθελαν τα περιττά έξοδα; Ποιος άλλος θα μπορούσε άλλωστε να «κάμψει» τις όποιες αντιρρήσεις των υπολοίπων μελών του ΔΣ του ΧΑ; Η διαφημιστική καμπάνια της Aegean Airlines, για την αγορά νέων αεροπλάνων, συνέπεσε με την αποδοχή από το ΧΑ της αίτησης για την εισαγωγή των μετοχών της στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης!

> Αν δεν υπάρχει νομικό κώλυμα και δεν αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού, τότε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ έχουν απόλυτο δίκιο να ζητούν από τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με την υπόθεση – σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, να καλέσει σε ακρόαση στελέχη της JP Morgan και της NAM.

> Άλλο θεσμική θωράκιση και άλλο ωμή παρέμβαση στη λειτουργία της χρηματαγοράς! Ποια η άποψή σας σχετικά με το νέο μέτρο της αυτόματης διακοπής της διαπραγμάτευσης μιας μετοχής, μόλις υπάρξει έντονη μεταβλητότητα αυτής;

> «… η ισχυροποίηση του ευρώ απομακρύνει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων…». Η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να διέψευσε, ο αρθρογράφος όμως της εφημερίδας επιμένει. Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα, ένα είναι το βέβαιο, ότι ο κ. Γκαργκάνας για μια ακόμη φορά μπερδεύει τους πάντες! Και όλα αυτά όταν, επικαλούμενος τα αναμενόμενα πορίσματα ελέγχου, εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις από το θέμα των ομολόγων, ενω την ίδια στιγμή που η ΓΣΕΕ τον κατηγορεί ευθέως, εκείνος από ευθυνοφοβία προτείνει την ανάθεση της εποπτείας τους σε ανεξάρτητη αρχή.

> Εκ του αποτελέσματος, από το κακό στο χειρότερο φαίνεται ότι οδεύουν οι επενδυτικές προβλέψεις – αναλύσεις των απανταχού ειδικών της εγχώριας χρηματαγοράς. Εκτός και αν οι μελέτες – εκθέσεις τους για υψηλότερες τιμές, στόχους αποτελούν αποκλειστικά και μόνο προϊόν συναλλαγής.

> Μήπως οι αρμόδιες αρχές, επηρεασμένες από το κλίμα της εποχής, βιάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ; Οι περίεργες πάντως διαρροές που είδαν μεσοβδόμαδα το φως της δημοσιότητας και είχαν να κάνουν με την άρνηση της πλευράς Πρινιωτάκη να αποδεχθεί την επαναγορά του ομολόγου, ώστε να σκοντάψει η όλη διαδικασία της JP Morgan, μόνο γέλια προκαλούν.

> Μπορεί οι αλλαγές επί αλλαγών, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Δεικτών του ΧΑ, να είναι απαραίτητες, δεν παύουν όμως να μπερδεύουν το retail και αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει πολλούς από τους ανευθυνοϋπεύθυνους της αγοράς. Και όλα αυτά όταν το ΔΣ του ΧΑ αλλάζει και τα κριτήρια για την υπαγωγή των εισηγμένων εταιρειών στην κατηγορία της Επιτήρησης!

> Ποια από τις θυγατρικές εταιρείες της ΑΤΕbank προσπαθεί να αποκτήσει σύλλογο εργαζομένων; Ποιος από τους παλαιούς της υπαλλήλους είναι ο ιθύνων νους της όλης διαδικασίας; Πάντως προεδρία με μόλις 8 ψήφους δεν γίνεται, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν αρκετοί ακόμα υπάλληλοι που είναι τοποθετημένοι σε άλλες υπηρεσίες του Ομίλου! Έχουμε συνέχεια….

> Κάπως έτσι «καθαρίζουν» οι επιχειρηματίες που διαθέτουν μεγάλες «πλάτες»! Με διαγραφή, μετοχοποίηση και τμηματική καταβολή υποχρεώσεων προς τους πιστωτές ρυθμίζονται οι διαφορές της Κορασίδης.

> Για να δούμε αν οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των ομολόγων «σύρουν» την κυβέρνηση σε νέες αναγκαστικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου; Για να δούμε αν θα υπάρξει τελικά το ανώτατο όριο του 5% στην τοποθέτηση των διαθεσίμων ενός ταμείου εργαζομένων σε έναν όμιλο;

> Από τη στιγμή που ο πολύς κ. Αράπογλου αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από το «φιλεργατικό» πρόσωπο της κυβέρνησης, διατάσσοντας την πώληση συνταξιοδοτικών προγραμμάτων από το δίκτυο της τράπεζας, πόσοι από τους υπαλλήλους ή και τους εξωτερικούς συνεργάτες της Εθνικής Ασφαλιστικής θα χάσουν τις θέσεις τους; Και κάτι ακόμα, είναι άραγε τυχαίο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και με την πλευρά του συλλόγου της θυγατρικής στην Κύπρο;

> Εφοπλιστικό παράδοξο ή στρατηγική επιλογή; Αντί να εισάγουν τις μετοχές των εταιρειών τους στις χρηματαγορές, εμφανίζονται να κατέχουν πακέτα άλλων εισηγμένων επιχειρήσεων είτε άμεσα ως βασικοί μέτοχοι είτε έμμεσα ως συμμετοχή σε επενδυτικά κεφάλαια – σχήματα.

> κ. Βγενόπουλε, με το ζόρι «γάμοι» δεν γίνονται! Η επιμονή πάντως της Marfin Popular Bank να θέσει θέμα συνεργασίας, ακόμα και στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

> Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί! Οι ορκωτοί ελεγκτές της ΔΙΕΘΝΙΚΗΣ εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι οι φορολογικές δηλώσεις των χρήσεων 2005 και 2006 δεν έχουν εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές, με ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων.

> Κάλιο αργά παρά ποτέ, καθώς εμείς γράφαμε σχετικά από τις 15/04! Κύριε Πιλάβιε, μπορεί να αποφεύγατε «συστηματικά» να την ελέγξετε, μπορεί να αργήσατε «εσκεμμένα» να την εμπλέξετε, μπορεί τα δημοσιεύματα και η εξόφθαλμη προστασία να σας ανάγκασαν να υπερβείτε τα όποια «νομικά» κωλύματα, τελικά όμως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου ήταν αυτή που έδωσε τη λύση ανακαλώντας για άλλους λόγους την άδεια λειτουργίας της Κυπριακής Τρώυλος ΚΕΠΕΥ. Τώρα για την ανακοίνωση – απάντηση της εν λόγω εταιρείας, ας είναι καλά οι Βολιώτες νομικοί, κατά τα άλλα ουδέν σχόλιο. Η απόφαση πάντως της ανάκλησης της άδειας μέχρι χθες δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα. Πράγμα ασύνηθες…

> Ποιοι ήταν οι λόγοι που, αν και αρχικά προβλεπόταν, εντέλει οι εταιρείες ΕΛΤΕΧ, ΑΒΑΞ, ΠΤΕΧ και ΑΤΤΙΚΑΤ απώλεσαν το δικαίωμα συμμετοχής στην εταιρεία Αττικές Τηλεπικοινωνίες;

> Μπορεί να ψάξαμε, αλλά τελικά δεν τον βρήκαμε! Κύριοι της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχετε «καταχωνιάσει» τον συνήθη πίνακα προσαρμογών χρέους – ελλείμματος;

> Γιατί δεν κάνουν κάτι για αυτό; Σε πρόσφατη έρευνα πολλά από τα διοικητικά στελέχη των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών θεωρούν υποτιμημένες τις τιμές των μετοχών τους.

> Νέα βόμβα από το υπουργείο Οικονομίας, καθώς οι τράπεζες, ως άλλοι «συνέταιροι» του κράτους, θα παρακρατούν για λογαριασμό των εφοριών μερίδιο από τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, που οι πωλητές τους χρωστούν.

> Ποιος από τους «αθλητικούς» διευθυντές της ΑΤΕbank, ο οποίος έχει και οδηγό, εθεάθη στα πολύ επίσημα του σταδίου Καραϊσκάκη; Το μόνο που τον σώνει είναι ότι η διεύθυνσή του δεν έχει ακόμα πολλά πάρα δώσε με τον πρόεδρο!

> Μπορεί η κυβέρνηση να στέλνει το 80% των πόρων του Δ’ ΚΠΣ στην ελληνική περιφέρεια, οι περισσότερες όμως ρυθμίσεις του προσχεδίου για τη διαχείρισή τους ενισχύουν τη γραφειοκρατία και την ύπαρξη μεσαζόντων. Γιατί άραγε;

> Στον ΣΜΕΧΑ υπάρχει και άλλη άποψη, όπως αυτή εκφράζεται από ένα παλαιό χρηματιστή, τον κ. Χατζηλία! Μπορεί να διαφωνούμε με τη δήλωση περί ασυλίας της υπάρχουσας διοίκησης, συμφωνούμε όμως στο ότι υπάρχει χώρος για σοβαρές, μη τραπεζικές ΑΧΕΠΕΥ. Επιμένουμε πάντως, σε σημείο να παρεξηγηθούμε, ότι η τραπεζοκρατούμενη αγορά μας έχει ανάγκη από ένα ανεξάρτητο θεσμοθετημένο σύνδεσμο χρηματιστών, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα είναι έτοιμος να αντιπαρατεθεί ακόμα και με την ΕΚ, το χρηματιστήριο, τις τράπεζες και όποιον άλλο κρίνει απαραίτητο.

> Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, για να προστατέψει από την εμπλοκή στην υπόθεση των ομολόγων τα πολλά και μεγάλα συμφέροντα των μελών της, εξέδωσε μια ανακοίνωση που, λίαν επιεικώς, υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας.

> Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους παραμένει ως έχει το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ στα έξοδα συντήρησης χαρτοφυλακίων που βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό!

> Έπρεπε να γράψουμε ξανά και ξανά, ώστε να ξυπνήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Για να δούμε πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις θα εισακούσουν τις προτροπές του κ. Πιλάβιου για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους πριν τις καταληκτικές ημερομηνίες;

> Αυτό είναι και το δύσκολο της υπόθεσης! Για να δούμε τελικά το ευρώ θα καταφέρει να σταθεροποιηθεί κοντά στα επίπεδα ρεκόρ, έναντι του αμερικανικού νομίσματος;

> «Εκπτώσεις» επί «εκπτώσεων» στο νομικό πλαίσιο, στους ελέγχους, αλλά και στις προυποθέσεις εισαγωγής των εταιρειών, είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας χρηματιστηριακής αγοράς Καπράλου.

> Ε;.. Πώς;.. Μπορεί να ανακλήθηκε από την ΕΚ η λειτουργία της Artion Χρηματιστηριακής, οι εντολές όμως των πελατών της για αγορά και πώληση μετοχών και παραγώγων εκτελούνται κανονικά!

> Το πρόβλημα παραμένει ως έχει! Χρήση έννομων μέτρων και όχι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της Λεβεντάκης.


Σχολιάστε εδώ