250.000 οι αγοραστές των πορνό DVD που προσφέρουν εφημερίδες!

Ενδεικτικά στον πίνακα που ακολουθεί (στη σελίδα 38) με τις μέσες πανελλαδικές κυκλοφορίες φαίνεται πως ενώ στην αρχή, που γίνεται με την «Παρασκευή & 13», υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον με 77.198 πωλήσεις και μόλις 5 εφημερίδες να διανέμουν αντίστοιχα DVD, ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2007, οι ενδιαφερόμενοι πολλαπλασιάστηκαν στους 202.782 και το αποτέλεσμα ήταν να βγουν κι άλλες εφημερίδες, καθώς φάνηκε πως υπάρχει… ψωμί, ενώ άλλη μια, η «Hot Press», επρόκειτο να κάνει την εμφάνισή της στα περίπτερα χθες. Έτσι, αν και σήμερα συμπληρώνονται οι κυκλοφορίες του Απριλίου, ήδη τις 3 πρώτες βδομάδες φτάνουν τα 248.400 κομμάτια.

Ο θόρυβος για τις τσόντες για άλλη μια φορά κρύβει τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τύπος, αφού προσπαθεί να τα λύσει μόνο με τις προσφορές. Η μεγάλη αλήθεια είναι πως οι κυκλοφορίες είναι ακριβώς οι ίδιες παρά τα δώρα (βιβλία, ταινίες κ.ά.), αλλά τα έσοδα αυξήθηκαν από την επιπλέον τιμή τους. Έτσι οι μεγάλες εφημερίδες προς το παρόν επιβιώνουν, αλλά σύντομα θα κληθούν -όταν σταματήσουν οι πελάτες, λόγω έλλειψης χρημάτων- να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα. Και τότε οι περικοπές των θέσεων εργασίας θα είναι τεράστιες…

Αρχίζουν οι κατασχέσεις

Μετά την αντίδραση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ο οποίος κάλεσε όλες τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές να προχωρήσουν σε κατασχέσεις των ταινιών τσόντας, ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς εξέδωσε εγκύκλιο προς όλους τους Εισαγγελείς με την οποία τους παρήγγειλε «να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την κυκλοφορία των εφημερίδων και περιοδικών και εφόσον μαζί με αυτά πωλούνται ταινίες με άσεμνο περιεχόμενο να παραγγέλλουν την ενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως και εν συνεχεία να ασκούν δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παράβαση του άρθρου 29 παράγραφος 1 του Ν. 5060/1931» (προσβολή της αιδούς). Ο κ. Σανιδάς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για κατασχέσεις εφημερίδων, σε αντίθεση με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, ο οποίος σημείωνε ότι «Από την κατάσχεση εξαιρούνται τα ίδια τα φύλλα των εφημερίδων, η κυκλοφορία των οποίων δίχως τα εν λόγω DVD είναι καθ’ όλα νόμιμη, αλογόκριτη και επιτρεπτή στο πλαίσιο της ελευθερίας του Τύπου».

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή προσέφερε το νομικό «οπλοστάσιο» για την παρέμβαση των δικαστικών αρχών. Κάνει λόγο για «συγκεκριμένη πρακτική η οποία αντιτίθεται, εκτός από τις αρχές της επαγγελματικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας, που επιβάλλουν την κατοχύρωση της ελευθερίας της πληροφόρησης και της έκφρασης ως κοινωνικού αγαθού, καθώς και την αποφυγή της χυδαιογραφίας και της χυδαιολογίας, στις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 5060/1931. Το άρθρο αυτό ορίζει ότι επιβάλλεται ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή για όλους όσοι προς τον σκοπό εμπορίας ή διανομής ή δημόσιας έκθεσης παρασκευάζουν και θέτουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε κυκλοφορία, μεταξύ άλλων, άσεμνες κινηματογραφικές ταινίες, όπως επίσης για όλους όσοι μεταχειρίζονται οιοδήποτε μέσο δημοσιότητας προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας των αυτών άσεμνων αντικειμένων».


Σχολιάστε εδώ