Όχι σε νέο δάνειο

Βέβαια αυτό δεν αρέσει καθόλου στον «ψηλό», ο οποίος περιμένει το δάνειο ως… πανάκεια για να μη «βουλιάξει» ο δήμος. Αντί όμως να ψάχνει για εύκολες λύσεις ο δήμαρχος, καλό θα ήταν να προσπαθούσε να έβρισκε λύσεις για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά αδιέξοδα του Πειραιά.

Μερικές από τις λύσεις αυτές τις είχε αναφέρει εμπεριστατωμένα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Βουτσινάς, γνωστός οικονομολόγος του Πειραιά, ο οποίος είχε προτείνει μεταξύ των άλλων:

Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας (ακίνητα) και αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, τερματισμό των προσλήψεων συμβασιούχων, διεκδίκηση πόρων από την κυβέρνηση και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του Δ΄ ΚΠΣ και περιορισμό των κάθε είδους δαπανών, περιττές δεξιώσεις, υπερτιμημένα πολιτιστικά προγράμματα κ.λπ.).

Με το δάνειο, είχε πει τότε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, μπορεί να διοικήσει τον δήμο κάποιος με ηλικία από… 15 έως 85 χρόνων. Το δύσκολο είναι να διοικήσει κάποιος τον δήμο χωρίς δάνεια. Εκεί θα δείξει την αξία και τις δυνατότητές του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Βουτσινάς ούτε επί Αγραπίδη είχε ψηφίσει δάνειο.

***

Τα τελευταία 30 χρόνια ποτέ δεν πέρασε μήνας στον δήμο Πειραιά (εκτός του Αυγούστου και του Οκτώβρη -όταν όμως γίνονταν εκλογές-) που να γίνει στη διάρκειά του μόνο μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Επειδή όμως τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται, τον μήνα που τελειώνει αύριο, έγινε -δυστυχώς- μόνο μία συνεδρίαση! Γιατί άραγε; Δεν υπάρχουν θέματα προς συζήτηση στον Πειραιά ή ο δήμαρχος πιστεύει πως… περισσεύει το δημοτικό συμβούλιο αφού… συνεδριάζει τακτικά ο ίδιος με τον Παπαδημητρίου και τον Λουδοβίκο και «λύνουν» όλα τα προβλήματα; Εκτός κι αν γίνονται οι συνεδριάσεις μέσω… e-mail, οπότε δεν απαιτείται η παρουσία των συμβούλων στην αίθουσα του ΔΣ.

***

Κάποιοι νεόφερτοι σύμβουλοι του Φασούλα νομίζουν ότι έγιναν ξαφνικά… αφεντικά στην πόλη και συμπεριφέρονται στους υπαλλήλους σαν να είναι… ιπποκόμοι τους! Χειρότερη όλων είναι η συμπεριφορά της Βίκυς Λέανδρος, η οποία βέβαια απουσιάζει μονίμως από τον Πειραιά, αφού είναι μόνιμη κάτοικος Γερμανίας, αλλά έχει… αφήσει αντικαταστάτρια την αδελφή της! Η οποία… διατάζει, όποτε της κατέβει, υπάλληλο του δήμου να πάρει υπηρεσιακό αυτοκίνητο και να την πάει για ψώνια στο Κολωνάκι! Μάλιστα κάποιες φορές η κυρία συνοδεύεται και από τον φίλο της! Μάθανε δηλαδή πως έχουμε ανάγκη από λεφτά και… πλακώσανε και οι «νταβατζήδες»! Με τις υγείες μας!

***

Το περιστατικό μού θύμισε τον πρώην αντιδήμαρχο και επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργο Δαβάκη, που ακόμα και όταν πήγαινε για δουλειές του δήμου στην Αθήνα, στα διάφορα υπουργεία, δεν έπαιρνε υπηρεσιακό αυτοκίνητο, αλλά πήγαινε με το δικό του, ακριβώς για να μη δώσει λαβή για σχόλια. Κι ας ήταν αιρετός κι ας ήταν προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας. Όχι ο αδελφός του αδελφού…

***

Δημοτικό συμβούλιο δεν έγινε, απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά τα «παπαγαλάκια» του δημάρχου «πλάκωσαν» τις ανακοινώσεις ότι θα γίνει ανθοκομική έκθεση στον Πειραιά. Το έχουν «δέσει» δηλαδή ότι οι φοβισμένοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν θα τολμήσουν να πουν «όχι» στην εισήγηση του δημάρχου. Κι ας είναι η εισήγηση αυτή καταστροφική για εκατοντάδες ανθοπωλεία του Πειραιά που περιμένουν αυτές τις μέρες του Μάη να βγάλουν τα… σπασμένα ακόμα μιας δύσκολης χρονιάς. Τώρα λοιπόν που ανθίζουν τα λουλούδια και οι καρδιές και περιμένουν το κάτι παραπάνω, ο δήμος φέρνει τους… ξενόφερτους να τους πάρουν… την μπουκιά από το στόμα! Και να τους βυθίσουν περισσότερο στη μιζέρια και την αναδουλειά.

Το ίδιο είχε γίνει και πέρσι με τον Αγραπίδη και είχαν ξεσηκωθεί ακόμα και… οι πέτρες. Μάλιστα οι σημερινοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που τότε ήταν μειοψηφία, εκτός δύο τριών, είχαν ταχθεί εναντίον της πραγματοποίησης εκείνης της έκθεσης στον Πειραιά. Είμαστε περίεργοι να δούμε τώρα τι θα πουν. Θα παραμείνουν ακλόνητοι στις απόψεις τους ή θα σπεύσουν να στηρίξουν την πρόταση μόνο και μόνο επειδή τώρα θα την κάνει ο Φασούλας, ενώ πέρσι την ίδια πρόταση που είχαν καταψηφίσει την είχε κάνει ο Αγραπίδης; Επειδή τα γραπτά μένουν, όπως και τα πρακτικά των συνεδριάσεων άλλωστε, θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε ποιοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας έχουν γνώμη και άποψη σταθερή και ποιοι… χορεύουν όπως τους σφυρίζει ο δήμαρχος…

***

Κάποιος σύμβουλος του Φασούλα, που είναι και εντεταλμένος σε νευραλγικό τομέα, πήγε στη Χ. Τρικούπη και… έθαψε κανονικά τον δήμαρχο! Είπε ότι έχει κάνει τον δήμο… μπάχαλο, ότι δεν… ασχολείται με τίποτε εκτός από τις δημόσιες σχέσεις του, ότι αφήνει να τον υποκαθιστούν τυχοδιώκτες και άλλα τέτοια… ωραία πράγματα! Οι ιθύνοντες εκεί τον άκουσαν με ενδιαφέρον, αλλά όταν του είπαν να τα επαναλάβει όλα αυτά και μια άλλη φορά, όταν θα είναι παρών και ο Φασούλας, «έκοψε δρόμο» και είπε ότι μπροστά του θα αρνηθεί τα πάντα. Για τέτοιο… λεβέντη μιλάμε! Να τον χαιρόμαστε!

***

Την περασμένη Δευτέρα, το απόγευμα, ο δήμαρχος έκανε μια αξιοπρόσεκτη κίνηση: πήγε στο Α΄ Διαμέρισμα για ν’ ακούσει τα παράπονα των δημοτών. Ομολογουμένως είπε χρήσιμα πράγματα και ήταν πολύ καλός δείχνοντας ότι όσο περισσότερο έρχεται σε επαφή με τον κόσμο τόσο περισσότερο βελτιώνεται. Τα… δύσκολα όμως άρχισαν όταν οι δημότες άρχισαν να ρωτάνε διάφορα πράγματα και να θέτουν επί τάπητος τα προβλήματά τους.

Ο δήμαρχος δεν απάντησε σε κανένα αίτημα και περιορίστηκε να κάνει γενικόλογες τοποθετήσεις μοιράζοντας αφειδώς «θα». Αντ’ αυτού επιχείρησαν να απαντήσουν κάποιοι αντιδήμαρχοι αλλά δεν έπεισαν. Ο κόσμος τη δέσμευση του δημάρχου περίμενε, αλλά δεν την απέσπασε. Για τα σχολικά κτίρια, για τη συγκοινωνία, για την καθαριότητα, για τον πρώην χώρο των μαγαζιών στις επιχωματώσεις, εισέπραξε «μόνο θα». Δεν πειράζει. Κι αυτό καλό είναι. Παρηγοριά στον άρρωστο…

***

Ένα σχολείο στο Α΄ Διαμέρισμα βάφτηκε και άλλαξε όψη μόνο και μόνο επειδή ενδιαφέρθηκε μια διαμερισματική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας. Επειδή είναι σεμνή και αθόρυβη δεν θα πούμε ποια είναι, αν και όλοι όσοι ζουν σ’ εκείνη την περιοχή τη γνωρίζουν. Εκείνο που θα πούμε είναι πως με την επιμονή και τη διάθεσή της για προσφορά έχει καταφέρει να υποσκελίσει ακόμα και αδιάφορους δημοτικούς συμβούλους. Ελπίζουμε, επειδή είναι ακόμα πολύ νέα, να μην απογοητευθεί γρήγορα και τα παρατήσει. Γιατί τέτοιοι άνθρωποι χρειάζονται στον Πειραιά…

***

Κάποιος σύμβουλος της πλειοψηφίας, εντεταλμένος για τα σχολεία, κομπάζει ότι βρήκε τον τρόπο να κάνει τους εργάτες του δήμου να… δουλέψουν! Για όποιους λοιπόν πηγαίνουν για εργασία σε σχολικά κτίρια, βάζει τους διευθυντές να υπογράφουν ένα… ρουφιανόχαρτο στο οποίο αναφέρουν ώρα προσέλευσης και αναχώρησης και τι δουλειά έκανε ο καθένας! Βέβαια κανένας διευθυντής δεν κάθεται να κάνει τέτοια… καραγκιοζιλίκια γιατί κανένας δεν αισθάνεται εργοδηγός ή επιστάτης, αλλά και όταν το κάνουν γράφουν πλασματικές ώρες, που «βγαίνει» ότι οι εργάτες δούλεψαν 10 και 12 ώρες ο καθένας, με αποτέλεσμα στο τέλος να κινδυνεύει ο εντεταλμένος σύμβουλος να του ζητήσουν και… υπερωρίες!

Αν με τέτοιες βλακείες ο Φασούλας και η παρέα του νομίζουν ότι θα βάλουν τον κόσμο να δουλέψει… κούνια που τους κούναγε! Απλώς δείχνουν πόσο… μακριά νυχτωμένοι είναι οι άνθρωποι…


Σχολιάστε εδώ