υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Αιφνιδίασε ο «κουμπάρος» του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και πρότεινε για νέο Πρόεδρο της Τουρκίας τον μέχρι σήμερα υπουργό Εξωτερικών Α. Γκιουλ. Με σκεπτικισμό και ανάμεικτα αισθήματα δέχθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών την είδηση αυτή… Το γεγονός ότι γνωρίζει, σε βάθος, ως πρώην πρωθυπουργός, ο Γκιουλ, τις ελληνοτουρκικές «εκκρεμότητες» δεν σημαίνει ότι θα συμβάλει σε συμβιβαστικές κινήσεις από το μελλοντικό του ύπατο αξίωμα, εν πολλοίς συμβολικό…

Κανείς από τους συνήθως πολυπράγμονες διπλωμάτες μας δεν είχε προβλέψει την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση του πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν. Η σκέψη των μεγαλοπρέσβεων είχε επικεντρωθεί, το τελευταίο διάστημα, στις… μεταθέσεις, πώς να εξασφαλίσουν μια καλή πρεσβεία, πριν από τις εκλογές, και πώς να περάσει, αθόρυβα, από τη Βουλή το νομοσχέδιο του νέου Οργανισμού του υπουργείου, που τους δίνει απόλυτες εξουσίες έναντι των λοιπών κλάδων του υπουργείου…

Επί εποχής Γιωργάκη Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών άκουγες αρκετές φορές να μιλούν στα αγγλικά αμερικανοθρεμμένοι στενοί συνεργάτες του, στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας… Τώρα, αρχίζουν οι γαλλομαθείς να ξεθαρρεύουν. Κάποιοι μάλιστα από το επιτελείο της Ντ. Μπακογιάννη ετοιμάζονται να υποδεχθούν, με σαμπάνιες, τη «βέβαιη» νίκη του Ν. Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία…

Πίσω από τα ωραία λόγια τα μεγάλα, περί εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου, κρύβεται (;) η εμφανέστατη σε όλους πρόθεση απόλυτης κυριαρχίας των διπλωματών στους άλλους κλάδους που στελεχώνουν το υπουργείο… Για δε τον νευραλγικό κλάδο των οικονομικών και εμπορικών υπαλλήλων (ΟΕΥ), που υπηρετούσαν αποκλειστικά στα Εμπορικά Τμήματα των πρεσβειών, σε αυτούς το νέο νομοσχέδιο επιφυλάσσει… αργό θάνατο, μέχρι τη συνταξιοδότησή τους… Θα συνεχίσουν λοιπόν να υπηρετούν (με ποιο κίνητρο;) σαν πειθαρχικοί δημόσιοι υπάλληλοι σε προσωποπαγείς θέσεις, αφού καταργείται η αυτονομία τους και ενσωματώνονται στη νέα ενιαία δομή του υπουργείου, με επικεφαλής διπλωματικούς…

Ο νέος οργανισμός προβλέπει, σε αρκετές περιπτώσεις, λεπτομερείς ρυθμίσεις που, αρχικά μόνο, σου δίνουν την εντύπωση διαφάνειας, αυστηρής πειθαρχίας και δίκαιης μεταχείρισης, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου… Προβλέπει όμως για όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις και… εξαιρέσεις, πονηρή διάταξη που δικαιολογεί την ανατροπή των ισχυόντων ρυθμίσεων για όσους έχουν το κατάλληλο «μέσον», την κατάλληλη στιγμή…

Για παράδειγμα, σε σχέση με τις μεταθέσεις, οι διπλωματικοί θα πρέπει να παραμείνουν για χρονικό διάστημα από δύο έως τέσσερα χρόνια (αριθ. 95) σε κάθε πρεσβευτική ή προξενική αρχή όπου τοποθετούνται στο εξωτερικό. Με άλλη όμως διάταξη, στο ίδιο άρθρο, «επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση» η μη τήρηση του κατωτάτου και ανωτάτου ορίου, κατά περίπτωση και για «εξαιρετικούς λόγους» με απόφαση της υπουργού Εξωτερικών…

Επίσης, η παραμονή του διπλωμάτη σε χώρα δυσμενών συνθηκών διαβίωσης (π.χ. μαύρη Αφρική, Αφγανιστάν κ.λπ.) δεν μπορεί να είναι μικρότερη της διετίας… Παρακάτω, η ίδια ρύθμιση προβλέπει ότι «επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση» η μη τήρηση του κατωτάτου ορίου, κατά περίπτωση, για εξαιρετικούς λόγους με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών… και πάει λέγοντας με τις συνεχείς εξαιρέσεις.

Η ίδια μεθόδευση των εξαιρέσεων έχει προβλεφθεί και για τους λοιπούς κλάδους, από τις δακτυλογράφους έως τους τεχνικούς επικοινωνιών…

Αυτές βεβαίως οι «εξαιρέσεις» για εξαιρετικές περιπτώσεις, στη χώρα της… ήπιας διαπλοκής σημαίνει ότι όλα αλλάζουν στις μεταθέσεις, όλα ανατρέπονται, οι «εξαιρετικοί λόγοι» είναι εύκολο να εφευρεθούν όταν έχουμε «το μέσον»… Σημαίνει επίσης ότι μετά από γενικές εκλογές, όταν έλθει νέα ηγεσία στο υπουργείο με την επίκληση αυτών των «εξαιρετικών λόγων» αλλάζουν πρόσωπα και καταστάσεις σε πρεσβείες, προξενεία και στη κεντρική υπηρεσία… Τα ίδια βεβαίως προέβλεπε και ο προηγούμενος οργανισμός του υπουργείου. Ψάχνω λοιπόν με συνεργάτη μου να βρω πώς «εκσυγχρονίζεται» η όλη κατάσταση από αυτό το νέο «κατασκεύασμα», που θέλουν να το αποκαλούν νέο οργανισμό εποχής Μπακογιάννη, που έριξε αιφνιδίως στον κάλαθο των αχρήστων τον μόλις προ ολίγων ετών «απηρχαιωμένο» οργανισμό του υπουργείου της εποχής Θ. Πάγκαλου…

Συνεχίζονται να ταλαιπωρούνται στα προξενεία, και στην Αθήνα στις αστυνομικές αρχές, πολλοί ομογενείς με το θέμα των νέων διαβατηρίων που μας επέβαλαν οι Αμερικανοί (κοινό μυστικό πλέον…). Συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και όσοι επιθυμούν να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό, αφού θα πρέπει να υποστούν όλη αυτήν την απαξιωτική διαδικασία των δακτυλικών αποτυπωμάτων, της φωτογραφίας με αγέλαστο πρόσωπο και το διερευνητικό βλέμμα του αμερικανού προξενικού υπαλλήλου-ανακριτή, σαν να πρόκειται για επίδοξους τρομοκράτες… Σε άλλους λοιπόν επιφυλάσσουν οι Αμερικανοί θερμές χειραψίες και αναμνηστικές φωτογραφίες (λέγε με Ντόρα…) και σε άλλους αφάνταστη ταλαιπωρία…

Πήρε το μάτι μου τον πρέσβη κ. Κριεκούκη να… βολτάρει έξω από την πρεσβευτική μας κατοικία στο Βερολίνο… Να υποθέσω ότι πήγε να πάρει… μέτρα, μια και ως γνωστόν, με τις πλάτες που έχει πέτυχε να τοποθετηθεί, με τις πρόσφατες αλλαγές, πρέσβης στη Γερμανία. Άραγε γιατί βιάζεται… Από Σεπτέμβρη προβλέπεται να αναλάβει… Φοβάται μην αλλάξει τίποτε μέχρι τότε;

Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ