Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Σίγουρα όλοι παρακολουθήσαμε τη Σοφοκλέους να ανακτά γοργά την… «ψυχραιμία» της και το όποιο χαμένο έδαφος των προηγούμενων συνεδριάσεων. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το στοίχημα της αγοράς ήταν το πότε (σ.σ.: Προσοχή: το πότε, όχι το εάν…) θα έσπαγε ο Γενικός Δείκτης το φράγμα των 5.000 μονάδων.

Κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με το γιατί θα συμβεί αυτό το κατά τ’ άλλα καλοδεχούμενο γεγονός. Κανείς δεν διερωτάται τι άλλαξε και με μιας το κλίμα μεταστράφηκε σε… ευφορία μεγίστης μάλιστα ισχύος! Όλοι περιμένουν τον δείκτη να «γράψει» το 5χίλιαρο, πολλοί θυμήθηκαν… αρχαίες δηλώσεις παραγόντων της οικονομίας και των επιχειρήσεων για 6 και 7 χιλιάδες μονάδες, πάμπολλοι είναι εκείνοι που ρωτάνε, ψάχνουν, ενίοτε και παρακαλάνε ειδικούς και μη για μια «γρήγορη τοποθέτηση» προκειμένου «να βγάλουν τώρα τα σπασμένα του 2000 και του 2001». Την κατάσταση ίσως και να την εκμεταλλευτούν μερικοί για να πλασάρουν τίτλους με δήθεν stories πίσω τους ή μπροστά τους και όποιος τολμήσει να αναρωτηθεί μεγαλόφωνα για το πώς καταφέρνουν μερικές νέες εισαγωγές να «χτυπάνε» υψηλότατες τιμές χωρίς να υπάρχει δα και κανένα κοσμοϊστορικό γεγονός που να δικαιολογεί τέτοια ράλι αντιμετωπίζονται περίπου ως γραφικοί ή ακόμα χειρότερα ως εχθροί του συστήματος! (Σ.σ.: ο γράφων έχει προσωπική εμπειρία επί του συγκεκριμένου θέματος!)

Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα η αλήθεια είναι πως και το διεθνές περιβάλλον εμπνέει για αισιόδοξες σκέψεις (διαδοχικά ρεκόρ του Dow Jones, κλίμα ευφορίας στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή, μεγάλα έως… κολοσσιαία deals). Επίσης και στα καθ’ ημάς το επιχειρηματικό σκηνικό έχει πάρει κυριολεκτιλά φωτιά με τελευταίους να μπαίνουν στον χορό τους εφοπλιστές (τρανό παράδειγμα το deal Ρέστη – ΙΜΑΚΟ κι όχι μόνο). Σωστότατη ήταν η παρατήρηση πολύπειρου χρηματιστηριακού αναλυτή πως το «έξυπνο χρήμα» ουδέποτε σταμάτησε να αγοράζει, ενώ και οι συζητήσεις για επιχειρηματικά deals δεν σταμάτησαν ούτε για μία ημέρα.

Να δεχθούμε επίσης πως η Σοφοκλέους είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί -και κυρίως να αποτιμήσει σωστά- τις εντυπωσιακά θετικές ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων της. Πέραν όμως όλων αυτών μερικά πράγματα είναι δεδομένα και για τον συντηρητικό επενδυτή πρέπει σαφώς να λαμβάνονται υπ’ όψιν. Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως οι αναλυτές ανεβάζουν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών συνολικά για το 2007. Όμως ακόμα δεν έχουν καν δημοσιευθεί τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Οπότε; Μετά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δρομολογούνται αρκετές αυξήσεις κεφαλαίου και το αξιοσημείωτο είναι πως το ενδιαφέρον, ιδίως των θεσμικών χαρτοφυλακίων ήδη εμφανίζεται από… μεγάλο έως πολύ μεγάλο. Μετάφραση: να δω πού θα βρούμε ρευστότητα εάν έρθει καμία «στραβή». Τέλος, όπως όλοι ξέρουν ακόμα και η μεγαλύτερη άνοδος δεν είναι «υγιής» εάν δεν συνοδεύεται από ικανοποιητικό όγκο και τζίρο. Και στην περίπτωσή μας αυτό δεν συνέβη!

Συνεπώς, είτε μας αρέσει είτε όχι, καλά κάνουμε και ποντάρουμε στην παρούσα φάση στο ΧΑΑ, αλλά αυτό πόρρω απέχει από το να μας συνεπάρει ο ενθουσιασμός. Μείνετε προσηλωμένοι στους στόχους σας, επενδύστε μόνο στα χαρτιά που πιστεύετε και σας εμπνέουν και, σε τελική ανάλυση, εκείνο που πρέπει να προέχει στην επενδυτική μας στρατηγική είναι η εξασφάλιση ρευστότητας για παν ενδεχόμενο και πάσα ευκαιρία!

YΓ. 1: Το τελευταίο… ωραίο στη Σοφοκλέους είναι η αναθεώρηση των κριτηρίων που αφορούν τόσο στην ένταξη εταιρειών στο ΧΑΑ όσο και στην εισαγωγή τίτλων σε καθεστώς επιτήρησης. Μερικοί θα χλωμιάσουν, μερικοί θα το ξανασκεφτούν και μερικοί θα πάρουν την άγουσα για εκεί όπου τους αξίζει. Το θέμα είναι πότε θα συμβεί αυτό!

YΓ. 2.: Aλλαγές στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη από την επόμενη Δευτέρα. Θυμηθείτε λοιπόν πως από τις 7 Μαΐου οι μετοχές της MPB, της Lamda Detergent, της Eurobank Properties και της ΝΕΛ λαμβάνουν θέσεις στον υπολογισμό του Γενικού Δείκτη και αντιστοίχως την… άγουσα παίρνουν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, του Αστέρα, της Elmec και της Παντεχνικής.


Σχολιάστε εδώ