Σήμανε συναγερμός στη ΝΔ

Παρεμπιπτόντως, και εφόσον δεν μπορούσαν να το αποφύγουν, ο Βάκης και οι συνεργάτες του, ασχολήθηκαν με το πώς θα σβήσουν -ή έστω θα καταλαγιάσουν- τις φωτιές που άναψαν σε διάφορα πόστα (ΔΕΘ -HELEXPO, ΕΥΑΘ, συνεργασία αυτοδιοικητικών παραγόντων κ.λπ.).

Συνεδρίαση δεν ζήτησαν ούτε οι βουλευτές, που επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για το ποιος θα παραστεί σε περισσότερες κοπές πίτας, προετοιμαζόμενοι παράλληλα για την προσωπική τους μάχη της επανεκλογής, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Συνεδρίαση φυσικά και δεν ζήτησαν ο δήμαρχος και ο νομάρχης, που μετά τις δημοτικές εκλογές έθεσαν ως προτεραιότητά τους την ξεκούραση και τον σχεδιασμό της προσωπικής τους στρατηγικής. (Για τον δήμο λοξοκοιτάει ο νομάρχης, για την Ευρωβουλή μάλλον ο δήμαρχος).

Εννοείται πως συνεδρίαση δεν ζήτησαν και οι κυβερνητικοί (ΥΜΑΘ, περιφερειάρχης), που προτιμούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, χωρίς έλεγχο, κριτική και υποδείξεις.

Ωστόσο, το νοσηρό κλίμα που δημιουργήθηκε με τα ομόλογα και οι ανησυχητικές δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν φούντωσαν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και έκαναν τα καμπανάκια να χτυπήσουν, κηρύσσοντας συναγερμό.

Αποφάσισαν, λοιπόν, να βρεθούν και να συζητήσουν το πώς θα θέσουν την παράταξη «επί ποδός πολέμου», δηλαδή σε εκλογική ετοιμότητα. Παρασκηνιακά είχε διατυπωθεί η επιθυμία το θέμα των ομολόγων να μην απασχολήσει κανέναν, προκειμένου -όπως τους είπε ο Βάκης- «να μη δώσουν τροφή στον Τύπο».

Σημαντικές οι απουσίες

Στη συνεδρίαση, το παρών έδωσαν:

– Ο Βάκης Φρατζής και οι 4 πρόεδροι των ισάριθμων ΝΟΔΕ (Σαματζίδης, Δημόπουλος, Στεργίου και Β. Καραμανλής).
– Οι έχοντες οργανωτικά πόστα στη Ρηγίλλης (Τ. Εμμανουηλίδης, Φ. Παρτσαφυλλίδου, Γ. Πάιδας, Η. Περπερίδης).
– Ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.
– Οι βουλευτές Καλαφάτης, Σπηλιόπουλος, Ιωαννίδης και Γκιουλέκας.

Απουσίαζαν δηλαδή οι Ορφανός και Ράπτη από τους βουλευτές, ο ΥΜΑΘ Γ. Καλαντζής, ο περιφερειάρχης Γ. Τσιότρας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Και ο Λεμούσιας ήταν εκεί

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, για να μην κατηγορηθεί ότι αφού πήρε ό,τι ζητούσε (ΤΕΔΚ) σνομπάρει τα κομματικά όργανα, ακολούθησε την ενδιάμεση λύση να μην παραστεί ο ίδιος και να στείλει ως εκπρόσωπό του τον… Μιχάλη Λεμούσια. Οι άλλοι απόρησαν, καθώς ο Λεμούσιας δεν υπήρξε ποτέ -πριν συνδεθεί με τον δήμαρχο-στέλεχος της ΝΔ.

Κάποιοι ρώτησαν -χωρίς φυσικά να αναμένουν απάντηση- αν η συμμετοχή τους στη διοικούσα είναι προσωποπαγής ή μπορούν να στέλνουν εκπρόσωπό τους.

Ο Λεμούσιας «έπιασε το υπονοούμενο» και, για να αποφύγει τα χειρότερα, δεν πήρε τον λόγο καθ’ όλην τη διάρκεια της συνεδρίασης, αρκούμενος να ακούει και να κρατά σημειώσεις, για να ενημερώσει τον δήμαρχό του.

Βέλη από βουλευτές

Οι βουλευτές -ιδιαίτερα οι Σπηλιόπουλος και Καλαφάτης που είχαν εκλεγεί τελευταίοι- δεν μπορούσαν να κρύψουν τον εκνευρισμό τους γι’ αυτά που όπως είπαν παρατηρούν στον χώρο τους.

Αναφέρθηκαν αρχικά στην ονοματολογία των πιθανών υποψηφίων, ζητώντας από τον Βάκη να διαψεύσει όσους (δεν ανάφεραν συγκεκριμένα ονόματα) ισχυρίζονται ότι «έχουν πάρει το χρίσμα από τον Καραμανλή», ότι «είναι κολλητοί του προέδρου», ότι «ο πρόεδρος δεν είναι ευχαριστημένος από τη σημερινή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης», ότι «ο Καραμανλής τους θέλει στη Βουλή και θα τους αξιοποιήσει στην κυβέρνηση»…

Ο Βάκης τους είπε πως έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, αλλά δήλωσε πως «δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί δεν μπορεί να ελέγχει τι λέει ο καθένας». «Σε μένα δεν λένε τέτοια πράγματα, οπότε δεν μπορώ να παρέμβω», τους απάντησε.

Του ζητήθηκε επίσης να μην αρκείται στο να παραλαμβάνει τα βιογραφικά όσων ενδιαφέρονται, αλλά να ελέγχει και το περιεχόμενό τους, καθώς ειπώθηκε πως «πολλοί επικαλούνται ανύπαρκτα προσόντα».

Κριτική για τις τοπικές

Το άλλο θέμα που τέθηκε ήταν η κατάσταση που επικρατεί στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος. Όλοι συμφώνησαν πως οι περισσότερες δεν λειτουργούν, πως «τα τοπικά στελέχη δεν χαίρουν εκτίμησης στις γειτονιές τους», πως «δεν αναλαμβάνουν καμιά απολύτως πολιτική πρωτοβουλία στον χώρο ευθύνης τους».

Κάποιοι μάλιστα μίλησαν για «φαινόμενα χρηματισμού», και μετατροπή των τοπικών οργανώσεων σε «παραμάγαζα βουλευτικών γραφείων».

– Μάλιστα ένας βουλευτής χρησιμοποίησε τη φράση: «εκμαυλισμός» και κατήγγειλε (φωτογραφίζοντας την απούσα Έλενα) ότι «βουλευτικό γραφείο αναλαμβάνει να πληρώνει τα έξοδα τοπικών, με αντάλλαγμα την υποστήριξη στις εκλογές».

– Άλλος βουλευτής (ο Καλαφάτης) άφησε αιχμές κατά συναδέλφου του (ήταν παρών, αλλά έκανε πως δεν τον αφορούσε το θέμα), λέγοντας πως «κάποιοι με προνομιακές σχέσεις με τα κανάλια, που βγαίνουν στα παράθυρα κάθε φορά που κάνει η κυβέρνηση κάτι καλό, εσχάτως κρύβονται για να μην τσαλακωθεί η εικόνα τους και τρωθεί η δημοτικότητά τους».

Οι κουμπάροι…

Ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν μίλησε πολύ. Το συνηθίζει άλλωστε αυτό, καθώς νιώθει κάπως άβολα σε κομματικές διεργασίες. «Είμαι λίγα χρόνια στο κόμμα και δεν ξέρω ούτε τα στελέχη ούτε τις διαδικασίες», είπε για να συμπληρώσει : «Ωστόσο παρατηρώ, πως όποιες θέσεις του κράτους στελεχώθηκαν με κομματικούς, αυτοί δεν δημιούργησαν κανένα θέμα. Όπου όμως οι επιλογές έγιναν με κριτήρια κουμπαριάς και κολλητών, μας τίναξαν στον αέρα».

• Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν μίλησε για πολλά. Ουδείς τον προκάλεσε και κανέναν δεν ενδιαφερόταν να προκαλέσει. Άλλωστε, δεν υπήρχαν κάμερες ούτε δημοσιογράφοι και ο νομάρχης δεν συνηθίζει να ξοδεύεται δίχως το όφελος της δημοσιότητας.

• Από τη συνεδρίαση δεν προέκυψε καμία απόφαση, καθώς αποφασίστηκε τα θέματα… να ωριμάσουν και να τεθούν εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση, που προσδιορίστηκε για τις 6 Μαΐου.


Σχολιάστε εδώ