ο δαίμονας των δημαρχείων

Ο άνθρωπος δεν παίζεται. Εξελέγη δήμαρχος, από την πρώτη Κυριακή, σ’ έναν δήμο όπου η Δεξιά περνάει μόνο με ελικόπτερο. Για το Αιγάλεω μιλάω. Τώρα εξέλεξε δεκατρείς συμβούλους σ’ ένα όργανο όπου οι καημένοι οι Νεοδημοκράτες ήταν πάντα ουραγοί. Πες μας κι εμάς το μυστικό, ρε δήμαρχε. Αυτή η συνταγή είναι για μάθημα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο. Σοβαρά μιλάω.
###
Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν στην αντιπολίτευση του δήμου Ν. Σμύρνης. Παρά το ανύπαρκτο έργο του νυν δημάρχου Γιώργου Κουτελάκη, η διάλυση που υπάρχει στην παράταξη που στηρίχθηκε από τη Ρηγίλλης και που έχει επικεφαλής τον Στάθη Κούπα οδηγεί στο να φαίνεται το μικρό μεγάλο και το ανύπαρκτο υπαρκτό. Οι καταγγελίες των υπαλλήλων του δήμου για διάφορα ζητήματα, αλλά και για άλλα σοβαρότερα θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης έρευνας δεν έχουν καμία υποστήριξη από τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Απεδείχθη περίτρανα ότι η επιλογή του επικεφαλής του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου στις πρόσφατες εκλογές ήταν μια «περίεργη» απόφαση που σηματοδοτούσε εξαρχής αυτό το αποτέλεσμα. Το ερώτημα όμως παραμένει μέχρι σήμερα: Ποιους εξυπηρετεί αυτή η αδράνεια;
###
Τα φοβερά επεισόδια που είχαν αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός παιδιού στην Παιανία, φυσικά τα γνωρίζετε. Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι ένας «γαλάζιος» τοπάρχης, παραλιακού δήμου, εκείνο το επίμαχο βράδυ τηλεφωνούσε στην Αστυνομία με μεγάλη επιμονή, προκειμένου ν’ αφήσουν ελεύθερο έναν από τους συλληφθέντες. Και πού δεν τηλεφώνησε. Φυσικά δεν είχε θετική έκβαση η προσπάθεια του τοπάρχη, αλλά και μόνο η πρόθεσή του λέει πολλά. Κρίμα.
###
Το παρακράτος και οι μπράβοι της νύχτας προσπαθούν να επιβάλουν τους δικούς τους νόμους, έναντι των αποφάσεων στον δήμο Ελληνικού. Περιμένω να δω ποιος θα νικήσει. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, υπάλληλοι αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πήγαν προχθές για να σφραγίσουν ένα κέντρο επί της παραλιακής. Η σύζυγος του ιδιοκτήτη μαζί με δεκαπέντε «φουσκωτές ντουλάπες» τσάκισαν στο ξύλο όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Μιλάμε για κλοτσιές και μπουνιές που έπεφταν σύννεφο. Ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε καταγγείλει πολλές φορές τις αυθαιρεσίες της συγκεκριμένης επιχείρησης και τη διαπλοκή που είχε με την τότε δημοτική αρχή. Αυτό είχε αποτέλεσμα να υποβληθούν μηνύσεις, να υπάρξουν απειλές, αλλά και πολλά άλλα. Αυτά τότε. Να όμως που η ιστορία επιφύλαξε για τον επιχειρηματία δυσάρεστη εξέλιξη. Ο Κορτζίδης έγινε δήμαρχος. Και απ’ ό,τι δείχνει είναι αποφασισμένος. Τα πράγματα όμως είναι ιδιαίτερα σοβαρά όπως αποδείχτηκε. Απειλείται ευθέως η ζωή ανθρώπων. Από θαύμα γλίτωσαν το λιντσάρισμα από τους μπράβους. Η αστυνομία ήταν ανύπαρκτη.
###
Στο πρώτο τραπέζι καθόταν ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας του δήμου Αγίου Δημητρίου Παναγιώτης Κωκώνης σε μια εκδήλωση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα δεν είναι απλό όπως ίσως φαίνεται. Ο Παναγιώτης είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος, αλλά ο τοπάρχης Λαζαρόπουλος δεν τον αξιοποίησε σε καμία θέση. Η νέα δημοτική αρχή ως γνωστόν εξελέγη με την ανεπίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Το μήνυμα το έστειλε ο φίλτατος Παναγιώτης. Να σας πω, σύμφωνα με πληροφορία από άνθρωπο που μιλάει καθημερινά μαζί του, ότι η ημέρα ανεξαρτητοποίησής του, λόγω του παντελούς παραγκωνισμού, είναι πολύ κοντά. Κατά το παρελθόν ο ίδιος ήταν δύο φορές υποψήφιος δήμαρχος. Λέτε να έχουμε και τρίτη
###
Τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου φιλοξένησε την προηγούμενη Δευτέρα, στα στέκια του δήμου Δάφνης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Δαουλάρης. Ο υποψήφιος δήμαρχος μαζί με άλλα στελέχη της παράταξής του ενημέρωσαν την υποψήφια βουλευτή για τα προβλήματα της περιοχής, αλλά και για τα περίεργα «παιχνίδια» που κάνουν άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τη νυν δημοτική αρχή που έχει εκλεγεί με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας. Μια και ο λόγος για τον μικρό δήμο της Αττικής, να σας ενημερώσω ακόμη ότι σύντομα θα σκάσει βόμβα μεγατόνων που αφορά συνεργάτη του δημάρχου. Ούτε που πάει το μυαλό σας. Θα είναι πρώτη είδηση στα δελτία των οκτώ επί μία εβδομάδα. Υπομονή.
###
Θυμηθείτε το. Το έργο με την αποχέτευση στη Σαλαμίνα θα αποτελέσει το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει δημιουργηθεί ποτέ στο νησί. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι
25 εκατομμύρια. Τα 12 θα τα πληρώσει το Ταμείο Συνοχής και τα υπόλοιπα ο δήμος. Το πού θα τα βρει είναι μια άλλη ιστορία. Οι καταγγελίες, που ορισμένες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, δίνουν και παίρνουν ως προς τη νομιμότητα όλων των ενεργειών που έγιναν κατά τη διαδικασία δημοπράτησης. Το περίεργο είναι ότι, προκειμένου να μην πάρει χαμπάρι η Ευρωπαϊκή Ένωση τις χοντρολαμογιές που έγιναν, νυν, πρώην και επόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι προσπαθούν να σκεπάσουν ό,τι μπορούν. Φυσικά και μόνο η πρόθεση είναι ανόητη, αφού τα συμφέροντα από ανταγωνίστριες εταιρείες που έχασαν τη δουλειά είναι τόσο μεγάλα, ώστε ένα ταξιδάκι με τη βαλίτσα ανά χείρας στον ευρωπαϊκό επίτροπο είναι υπόθεση δύο ωρών. Μαθαίνω ότι την επόμενη εβδομάδα «πετάει» η πρώτη βαλιτσούλα. Έρχεται καταιγίδα στο νησί.
###
Με εντολή της νέας εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ, το μέλος της και δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Δημήτρης Τζίτζιφας, ανέλαβε τον έλεγχο όλων των συμβάσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Προσωπικό, προμηθευτές και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ίσως δεν το ξέρετε, αλλά ο τοπάρχης Δημόπουλος, δικηγόρος στο επάγγελμα, είναι από τους ελάχιστους γνώστες, σε άριστο επίπεδο, για τα θέματα συμβάσεων και ελέγχου τεχνικών έργων. Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα ευρήματα. Πολλά έχουν ακουστεί. Αν ήταν φήμες ή αλήθεια ήρθε η ώρα να διαπιστωθεί. Δημήτριε, περιμένουμε.
###
Τα δισ. εκατομμύρια έπεσαν βροχή, αλλά χάθηκαν στην πορεία. Το όμορφο νησί της Ζακύνθου αυτές τις ημέρες πνίγεται με μια καταγγελία που έκαναν εργαζόμενοι στην εταιρεία ύδρευσης και η οποία δεν έχει προηγούμενο. Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, επισκέφθηκαν το γραφείο του πρωθυπουργού στην Αθήνα για να ζητήσουν χρήματα προκειμένου να λυθεί επιτέλους το θέμα της ύδρευσης στο νησί. Εκεί λοιπόν έμαθαν ότι το 2001 δαπανήθηκαν στο νησί πέντε δισεκατομμύρια δραχμές για τέτοια έργα. Οι άνθρωποι το άκουγαν και δεν το πίστευαν. Πήραν το καράβι και ξαναγύρισαν στο νησί τους. Πήγαν στη νομαρχία, πήγαν στον δήμο, πήγαν στην περιφέρεια και τελικά διαπίστωσαν ότι μέχρι τώρα έχουν διατεθεί μόνο δύο δισεκατομμύρια δραχμές. Άλλα λεφτά δεν υπάρχουν. Ούτε αλλού διατέθηκαν ούτε έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Απίθανο κι όμως η καταγγελία είναι επώνυμη και όλοι στην πατρίδα του εθνικού μας ποιητή ψάχνουν να βρουν ποιοι ήπιαν… νεράκι στην υγειά τους.
###
Ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το πρώην
ΣΔΟΕ ένας έλεγχος που αφορά τις χρήσεις για το 2005 σε δεκαπέντε δήμους. Εκεί λοιπόν διαπιστώθηκε ότι δεκάδες εντάλματα εξόφλησης είχαν άλλο ποσόν στο τιμολόγιο που έπαιρνε ο προμηθευτής και άλλο στο αντίγραφο που έμενε στο μπλοκ. Το παιχνίδι γινόταν με συμπλήρωση αριθμών χωρίς να γίνεται εμφανής η αλλοίωση. Πρόσθεταν μερικά μηδενικά στο τέλος ή έβαζαν νούμερα στην αρχή του ποσού. Με λίγα λόγια, φαινόταν ότι ο δήμος έκανε εκταμίευση πολλαπλάσιου ποσού απ’ αυτό που πλήρωνε στην πραγματικότητα. Όλο το κόλπο είχε στηθεί στις δημοτικές επιχειρήσεις. Σπάτα, Καλύβια, Μενίδι, Άνω Λιόσια, Άλιμος και Μαραθώνας, με βάση το πόρισμα, έχουν κάνει τα περισσότερα «κόλπα».
###
Κάποιοι έφαγαν το τυράκι. Κάθε χρόνο η νομαρχία δυτικής Αττικής μοιράζει, διά των δήμων, διάφορα τρόφιμα σε άπορες οικογένειες. Πέρσι λοιπόν γι’ αυτόν τον σκοπό έδωσε εξακόσια δοχεία με φέτα. Τις τελευταίες ημέρες το δημαρχείο έχει κατακλυστεί από παράπονα απόρων ότι δεν πήραν τα τρόφιμα που έπαιρναν κάθε χρόνο. «Μα, δεν πήρατε το τυρί;», ρώταγαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι. «Τίποτα δεν πήραμε», έλεγαν οι ταλαίπωροι συμπατριώτες μας. Πάει το τυρί. Φορτώθηκε στην καρότσα και πουλήθηκε μισοτιμής. Τι άλλο να υποθέσω. Είναι κρίμα όμως. Εκτός του ότι κάποιοι εκθέτουν τον νομάρχη, τον δήμαρχο και αυτό το ρημάδι το κράτος, στέρησαν και από πάμφτωχους ανθρώπους μια μπουκιά φαγητό. Η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο.
###
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Γλυφάδας μάθαμε κάτι που ομολογουμένως δεν το ξέραμε. Κατά τη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα ακούστηκε ότι όταν ήταν πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης είχε προτείνει στον δήμο την παραχώρηση τριακοσίων στρεμμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί σταθμός μεταφόρτωσης, νεκροταφείο και ό,τι άλλο ήθελε ο δήμος. Ο τότε δήμαρχος, Θεόδωρος Σπονδυλίδης, δεν αποδέχτηκε την πρόταση, αλλά ούτε τη μετέφερε τότε σε γνώση του δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, γιατί από τότε θα μπορούσαν να είχαν λυθεί τρία από τα σοβαρότερα προβλήματα της πόλης. Κατά την ώρα της συνεδρίασης, όπου ακούστηκαν όλα αυτά, ο φίλτατος Σπονδυλίδης ήταν παρών, αλλά δεν είπε κουβέντα. Την αποκάλυψη την έκανε πρώην συνεργάτης του τέως.
###
Έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι της περιοχής στον Παλαιό Άλιμο, εξαιτίας μιας αυθαίρετης κατασκευής από έναν ιδιώτη που θέλει να δημιουργήσει κτίρια για ιδιωτικό ΚΤΕΟ. Οι κάτοικοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και με απόφαση της πολεοδομίας σταμάτησαν τα έργα. Οι κολόνες πάντως και τα θεμέλια των κτισμάτων είχαν μπει κατά τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής με σύμφωνη γνώμη της τεχνικής υπηρεσίας ότι όλα είναι νόμιμα! Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
###
Ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου Περιστερίου έβγαλε μια ανακοίνωση που περνά γενεές δεκατέσσερις την αντιδήμαρχο Νεκταρία Ευσταθιάδου. Την κατηγορούν για πολλά. Το σημαντικότερο όλων, όπως λέει η επιστολή, αφορά τη συμπεριφορά της απέναντί τους, αλλά και τις διώξεις που κάνει εις βάρος τους. Τι είναι αλήθεια απ’ όλα αυτά και τι όχι ο Θεός και η ψυχή τους. Η αντιδήμαρχος ισχυρίζεται ότι «όλα είναι ψέματα. Οι εργαζόμενοι, ορισμένοι εξ αυτών, παίζουν πολιτικά παιχνίδια. Δεν θα τους ακολουθήσω». Έμαθα πάντως ότι ο δήμαρχος προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση, ζητώντας από τη συνεργάτιδά του να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά με δηλώσεις της.
Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Οι πρώην τα έπαιρναν σε «τούβλα», οι νυν τα παίρνουν σε «τσιμεντόλιθους». Τότε τα έπαιρναν όλοι. Τώρα όποιος προλάβει. Αυτό ήταν το συμπέρασμα σχεδόν όλων των τοπαρχών που συζητούσαν σε πηγαδάκια στις πρόσφατες εκλογές τους. Συμφωνώ απολύτως.


Σχολιάστε εδώ