Κινητικότητα και γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ
Λοβέρδος, Φλωρίδης, Χρυσοχοΐδης, Σκανδαλίδης παρέλασαν από το βήμα των ξενοδοχείων, όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις της ΝΕ, ενώ ετοιμάζονται να ακολουθήσουν οι Παπουτσής, Πάγκαλος και Διαμαντοπούλου, που θα κλείσει τον προσυνεδριακό διάλογο στα μέσα του Μάη.
Η κινητικότητα που επιδεικνύει τελευταία το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης ξάφνιασε τους πάντες, καθώς είχε προηγηθεί μια μακρά περίοδος εσωστρέφειας και απόλυτης απραξίας.
Συγκαλούνται οι δημοτικές οργανώσεις (ρόλο εισηγητή έχουν οι τοπικοί βουλευτές) ενώ λαμβάνονται και κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες (σχεδιάζουν αξιοπρόσεκτη παρουσία του «πράσινου» μπλοκ την Πρωτομαγιά).
Κινητικότητα μπορεί να υπάρχει στους «πράσινους», αλλά ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η αισιοδοξία περισσεύει. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς οι γκρίνιες και τα επικριτικά βέλη προς την ηγεσία δίνουν τον τόνο σε όλες τις κομματικές διαδικασίες.
Το ερώτημα που υποβάλλεται κατά κόρον είναι το «πώς είναι δυνατόν αυτή η τόσο κακή κυβέρνηση να διατηρεί ακόμη το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις;».
Τα επικριτικά πυρά κατευθύνονται προς την ηγεσία του κόμματος, που δείχνει αδυναμία να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή για την αντιπολίτευση συγκυρία.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν δύο κεντρικά θέματα κριτικής:
1. Η αδυναμία του κόμματος να αντιληφθεί τι σήμαινε η πρόταση της JP Morgan για επαναγορά του αμαρτωλού ομολόγου, πρόταση που αντιμετωπίστηκε από άλλα στελέχη (και άλλες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες) ως «ομολογία ενοχής της κυβέρνησης» και από άλλα (και αντίστοιχες εφημερίδες) ως «κυβερνητικό σχέδιο αντεπίθεσης».
2. Η αδυναμία της ηγεσίας να μετουσιώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το σκάνδαλο των ομολόγων σ’ ένα δυνατό σλόγκαν, που να καταφέρει να «περάσει» στην κοινή γνώμη. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν πως κάποτε ο Μητσοτάκης είχε κάνει σύνθημα κάθε γωνιάς της χώρας το «κάτω οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ» και θεωρούν πως το κόμμα τους θα έπρεπε να εφεύρει κάτι ανάλογο. (Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρεται το «φέρτε πίσω τα κλεμμένα»).