Γιατί ο Καραμανλής εξετάζει και πάλι το ενδεχόμενο εκλογών

Οι περισσότεροι παρακαλάνε πλέον να προκηρύξει ο Καραμανλής πρόωρες. Όχι ότι δεν έχουν πάθει το ίδιο και οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, αλλά φαίνεται ότι για τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα… πολεμοφόδια τελειώνουν. Αλλιώς κάνεις το κουμάντο σου όταν είσαι στην κυβέρνηση και αλλιώς όταν είσαι αντιπολίτευση όπου τα πράγματα ζορίζουν. Και όσο σκέφτονται ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να τους πάει σε εκλογές ακόμη και τον Μάρτιο, δηλαδή σχεδόν σε έναν χρόνο από τώρα, τόσο απογοητεύονται. «Τρελαίνονται» και μόνο στην ιδέα…

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι σκέψεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου θετικές. Τα βράδια στα διάφορα ξενοδοχεία όπου χαλαρώνουν πίνοντας το ποτό τους τώρα που άνοιξε ο καιρός, συζητούν τι θα κάνουν αν ο Καραμανλής τους βάλει σε παρόμοια περιπέτεια. Αν τραβήξει το σκοινί μέχρι τέλους, θα ξεθεωθούν, πολιτικά, βιολογικά και οικονομικά…

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι στο ΠΑΣΟΚ που επιμένουν ότι ο Καραμανλής δεν θα αντέξει την πίεση που υφίσταται καθημερινά στην υπόθεση των ομολόγων και αργά ή γρήγορα θα προκηρύξει εκλογές: Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, αφού βλέπει ότι η «κατρακύλα» δεν σταματά, έλεγε στέλεχος που βρίσκεται δίπλα στον κ. Παπανδρέου.

Μεγαλύτερη ωστόσο εντύπωση κάνει η άποψη που διατύπωσε στο «Π» κορυφαίος παράγοντας που γνωρίζει πώς στήνεται από τα μέσα το παζλ ώστε την κατάλληλη στιγμή να είναι έτοιμο το «σύστημα» για εκλογές.

Όπως εξηγούσε, είναι πεπεισμένος (άλλωστε έχει τεράστια εμπειρία και γι’ αυτό είναι τόσο κατηγορηματικός) ότι ο Καραμανλής θα βγάλει από την αγωνία τους τους βουλευτές του και της αντιπολίτευσης και πολύ γρήγορα θα προκηρύξει εκλογές.

Το στέλεχος αυτό του ΠΑΣΟΚ, που διατηρεί επαφές με σημαντικούς ανθρώπους (επιχειρηματίες) που έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι «ο Καραμανλής θα πάει σε εκλογές τώρα για να τις κερδίσει και όχι για να τις χάσει».

Αναλύοντας όχι μόνο τη διαίσθησή του αλλά και τις πληροφορίες που έχει, τόνισε στο «Π» πως «κλείνοντας μια μια τις υποθέσεις του σκανδάλου με τα ομόλογα στα ασφαλιστικά ταμεία (η μια μετά την άλλη οι χρηματιστηριακές βάζουν λουκέτο, με αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), μαζεύει τους υπουργούς του σε μια ενιαία γραμμή, έχει αρχίσει και μοιράζει χρηματάκια στους συνταξιούχους ήδη, όλα αυτά πεντακάθαρα δείχνουν πως η επιλογή του είναι να προκηρύξει εκλογές ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχει καθαρίσει το τοπίο». «Άλλωστε», όπως πρόσθεσε, «το θέμα της διαφάνειας δεν αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ προνομιακό τομέα και γι’ αυτό βλέπεις τον Παπανδρέου να πιέζει συνεχώς για εκλογές, ώστε αν μπορέσει να ακυρώσει το ενδεχόμενο των πρόωρων γιατί δεν μπορεί να επενδύσει πολιτικά».

Όλες οι δημοσκοπήσεις άλλωστε αποτυπώνουν την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί τα οφέλη από τη φθορά της κυβέρνησης.

Είναι ένα σενάριο λογικό. Και ο συνομιλητής μας φάνηκε σίγουρος για την εκτίμησή του…

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ασφαλώς δεν ευνοεί το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέραν από τις καταγγελτικές κορώνες, δεν καταφέρνει να πείσει τον κόσμο και να περάσει τις προτάσεις του. Μπορεί ο κ. Παπανδρέου να δείχνει απέραντη αισιοδοξία, στόχο και πρόγραμμα, να δείχνει σχεδόν βέβαιος ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, το σενάριο αυτό όμως δεν τον βολεύει καθόλου και γι’ αυτό προσπαθεί να το «κάψει».

Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως κινούνται με βάση τον αιφνιδιασμό. Εξετάζουν τα σενάρια που υπάρχουν, όλες τις πτυχές των ενδεχόμενων κινήσεων του πρωθυπουργού, και αναλόγως προετοιμάζουν το δικό τους οπλοστάσιο. Μόνο που αν οι εκλογές καθυστερήσουν, τότε και το ΠΑΣΟΚ θα έχει να αντιμετωπίσει αρνητικές και θετικές επιπτώσεις. Μπορεί να ευελπιστεί στην περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης, δεν θα διαθέτει όμως πολλές δυνάμεις για να κρατήσει το μηχανισμό σε εγρήγορση. Δεν θα διαθέτει αντιστάσεις και πολεμοφόδια για την τελική μάχη.


Σχολιάστε εδώ