3.000.000 ευρώ έχει χάσει το ΤΣΠΕΑΘ από το «δομημένο» ομόλογο που αγόρασε!
Τα όσα ακούστηκαν σε εκείνο του ΔΣ στις 3 Απριλίου είναι άκρως ανησυχητικά για το ασφαλιστικό ταμείο των συντακτών και υπαλλήλων στον χώρο του Τύπου. Δείχνουν όμως πως η σιωπή που υπάρχει είναι πλέον ύποπτη. Πολύ περισσότερο που ακούγονται πληροφορίες ότι εμποδίστηκε η είσοδος Εισαγγελέα στο ΤΣΠΕΑΘ.
Και ενώ εξελίσσεται τρομερή πολιτική μάχη για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων σε όλα τα ΜΜΕ, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι αφήνουν εκτός σχολιασμού σε εφημερίδες και κανάλια τα 130 εκατομμύρια του δικού τους Ταμείου. Και να σκεφθεί κανείς ότι αυτό το ποσό είναι σχεδόν το μισό από τα 280 εκατομμύρια για τα οποία γενικόλογα ξιφουλκούν οι δημοσιογράφοι. Η εικόνα αυτή είναι πολύ περίεργη. Είκοσι μέρες μετά τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Καπράνος και έφυγε από τη συνεδρίαση για να φέρει συγκεκριμένα στοιχεία, κανένα απολύτως στοιχείο δεν δόθηκε. Τα ερωτήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Σε ποιον πλήρωσε το ΤΣΠΕΑΘ τα 130 εκατομμύρια ευρώ; Δεν υπάρχει απάντηση. Από ποιον αγόρασε το ομόλογο των 130 εκατομμυρίων ευρώ; Επίσης καμία απάντηση. Πού βρίσκεται η σύμβαση του ομολόγου και τι προβλέπει; Καμία απάντηση.
Στη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά σημεία της «ανάκρισης» του προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ συναδέλφου Δημ. Καπράνου.
– Δ. Καπράνος: Κατ’ αρχάς έχω ένα χαρτί από την Τράπεζα της Ελλάδος, Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου, 2 Απριλίου, σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε ότι η τιμή αγοράς του ομολόγου έκδοσης 10.7.2006 και λήξη τάδε ονομαστικής αξίας 130.000.000 ευρώ ήταν στο άρτιο εκατό τοις εκατό.
– Πρόεδρος: Αυτό σημαίνει ότι δεν πήρε προμήθεια;
– Δ. Καπράνος: Αυτό σημαίνει ότι δώσαμε εκατόν τριάντα και πήραμε εκατόν τριάντα. Εμείς δώσαμε στο ελληνικό δημόσιο 130 εκατ. ευρώ και μας έδωσε ομόλογο που ήταν 130 εκατ. ευρώ, ούτε υποτιμημένο ούτε υπερτιμημένο, δηλαδή δεν έχουμε καμία σχέση με τις υποτιμήσεις και υπερτιμήσεις, καμία σχέση. Δεύτερον, δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας του κεφαλαίου σας, δεδομένου ότι τιμή είναι εκατό τοις εκατό, εφόσον κρατηθεί μέχρι τη λήξη του. Είναι είκοσι χρόνια (…). Διαπιστώσαμε ότι το χαρτοφυλάκιό μας βρισκόταν σε πρωτόγονη κατάσταση. Μόλις το 4% επενδεδυμένο και τα αποθεματικά μας λίμναζαν. Σήμερα έχουμε μετρητά 480.000.000 ευρώ. Από τις εισπράξεις των ασφαλιστικών εισφορών και μόνο πληρώνουμε τις συντάξεις και τα έξοδά μας και το αγγελιόσημο μένει ατόφιο, δηλαδή μαζεύουμε λεφτά τα οποία λιμνάζουν (…). Παρότι δεν είμαστε ειδικοί απευθυνθήκαμε σε ειδικούς και ακούσαμε δεκάδες προτάσεις, ήρθαμε σε επαφή με δεκάδες στελέχη και τους είδαμε όλους και η πρόταση που τελικά επιλέξαμε είχε τα χαρακτηριστικά ενός ορισμένου ομολόγου με έκδοση και εγγύηση από το ελληνικό δημόσιο, επαναλαμβάνω εκδότης και εγγυητής είναι το ελληνικό δημόσιο και με σταθερό επιτόκιο 6% για τα πρώτα πέντε χρόνια.
– Μέλος ΔΣ: Το ομόλογο εκδόθηκε, με συγχωρείτε, πότε;
– Δ. Καπράνος: 10 Ιουλίου.
– Μέλος ΔΣ: Και πού το ήξερε η ΤΡΩΙΛΟΣ τον Ιούλιο ότι θα εκδοθεί;
– Δ. ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Για μας σχεδιάστηκε, γι’ αυτό και δεν πωλείται, δεν διαπραγματεύεται, εμείς κάναμε μια επένδυση… ώστε να εισπράξουμε λεφτά, δεν το κάναμε για να το πουλήσουμε, δεν είμαστε τζογαδόροι, το Ταμείο δεν τζογάρει, έτσι σκεφθήκαμε. Έχει λοιπόν λογαριασμό… και εκτίθεται από την πρώτη στιγμή στα site, άρα δεν είναι κρυφό ομόλογο. Η τράπεζα που σχεδίασε το ομόλογό μας είναι η Gredit Agricole, με βαθμολογία 3Α, όταν το ελληνικό δημόσιο έχει βαθμολογία 2Α.
Έχω την πληροφορία ότι το ομόλογό μας σήμερα εκτιμάται περίπου στο 98,2%, πράγμα που σημαίνει αν είναι αλήθεια ότι τα 130.000.000 ευρώ επί 98,2% είναι σήμερα 127.000.066 ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι βρίσκαμε στον… μήνα της κερδοφορίας δικαιούμαστε από το ελληνικό δημόσιο τα 9/12 του 6% που είναι 5.850.000 ευρώ.(…).
(…) Αυτό που θέλω να τονίσω συμπερασματικά είναι ότι εμείς πληρώσαμε στο Δημόσιο 130 εκατομμύρια ευρώ και πήραμε το ομόλογό του στα 130 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο άρτιό του, τα λεφτά που δώσαμε τα λεφτά αυτά τα πήρε το Δημόσιο. Αυτό ξέρουμε και αυτό έγινε.
– Μέλος ΔΣ: Ποια εταιρεία πληρώσατε;
– Δ. Καπράνος: Το Δημόσιο.
– Μέλος ΔΣ: Έχετε απόδειξη, τιμολόγιο του ΤΣΠΕΑΘ προς το Δημόσιο; Να μας την προσκομίσετε σας παρακαλώ. Στην Τράπεζα της Ελλάδος πληρώσατε ή στο Δημόσιο, ή στην ΤΡΩΙΛΟΣ, ή στην Gredit Agricole, γιατί αυτό είναι πολύ βασικό, έτσι δεν είναι;
– Δ. Καπράνος: Θα σας φέρω το χαρτί βεβαίως. Το θέμα είναι ότι το Δημόσιο γράφει, μας έχει δώσει χαρτί που λέει ότι πήρε 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο μας. Δεν το βλέπετε το χαρτί; Ορίστε.
– Μέλος ΔΣ: Είναι δυνατόν να βγάζετε 130 εκατομμύρια από το ταμείο του ΤΣΠΕΑΘ και να μην ξέρετε πού πάνε;
– Δ. Καπράνος: Πάνε για το ομόλογο.
– Μέλος ΔΣ: Είπατε σήμερα ότι υπάρχουν πληροφορίες, μέχρι να επιβεβαιωθούν, ότι η αξία του είναι στο 98% περίπου και ότι εάν αυτή τη στιγμή το Ταμείο πουλούσε το ομόλογο θα εισέπραττε 127,66 εκατομμύρια.
– Δ. Καπράνος: Συν τον τόκο.
– Μέλος ΔΣ: Ποια είναι αυτή η διαδικασία που μείωσε την αξία του, τα εκατόν τριάντα εκατομμύρια έχουν γίνει 127,66;
– Δ. Καπράνος: Τα ομόλογα διαπραγματεύονται αν τα βγάλεις στην αγορά.(…) Γιατί έτσι γίνεται, αν παίρνεις τον τόκο και το 98% κερδίζεις χρήματα. Ο τόκος υπάρχει. Περιμένω να μου φέρουν και γραπτώς την πληροφορία αυτή.
– Μέλος ΔΣ: Ένα λεπτό, εγγυημένο κεφάλαιο από πού;
– Δ. Καπράνος: Από το ελληνικό δημόσιο.
– Μέλος ΔΣ: Από πού το ξέρετε ότι σε 20 χρόνια είναι εγγυημένο το κεφάλαιο;
– Δ Καπράνος: Αφού αυτή είναι η συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο;
– Μέλος ΔΣ: Δηλαδή εάν γίνει πόλεμος, μια σύγκρουση με την Τουρκία, αν πέσει σε κρίση η κυβέρνηση και ανατραπούν όλα, πάντα είναι εγγυημένο το κεφάλαιο;
– Δ. Καπράνος: Βέβαια, βέβαια εάν πτωχεύσει το κράτος φυσικά τα χάσαμε κι εμείς. Δεν υπάρχει περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο πληρώνει πάντα, ο πατέρας μου και ο πατέρας σας έπαιρνε τις ομολογίες της ΔΕΗ….
– Μέλος ΔΣ: Δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας του κεφαλαίου δεδομένου ότι η… price είναι εκατό τοις εκατό εφόσον κρατηθεί μέχρι τη λήξη του. Υποθέτουμε λοιπόν ότι σε πέντε χρόνια το ΤΣΠΕΑΘ βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη και πρέπει τι να κάνει να το πουλήσει, σε ποια τιμή θα το πουλήσει;
– Δ. Καπράνος: Γιατί να έχει το ΤΣΠΕΑΘ μεγάλη ανάγκη;
– Μέλος ΔΣ: Κύριε πρόεδρε, έχω κάνει μια ερώτηση στον κ. Καπράνο από τον οποίο με συγχωρείτε δεν πήρα απάντηση. Ρώτησα με ποια σύνθεση συμβουλίου πήρατε αυτήν την απόφαση; Γιατί στο χαρτί αυτό που βλέπω οι τρεις δεν είναι ακριβώς μέλη του συμβουλίου, είναι ο νομικός σύμβουλος, ο εισηγητής διευθυντής και η γραμματέας η κ. Καρατζά.
– Δ. Καπράνος: Το συμβούλιο είχε απαρτία.
– Μέλος ΔΣ: Κύριε Καπράνο, επειδή ξέρω τι λέω, τρεις άνθρωποι πήρατε αυτήν την απόφαση, εσείς, ο εκπρόσωπος των εργοδοτών και μία υπάλληλος, ούτε ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ ήταν εκεί.
– Δ. Καπράνος: Είναι εκπρόσωπος του υπουργείου, είναι μια υπάλληλος του υπουργείου και η κυβερνητική επίτροπος είναι δύο από το υπουργείο.
– Μέλος ΔΣ: Η κυβερνητική επίτροπος δεν παρίσταται. Και επίσης δεν παρίσταται και η κ. Μιχαηλίδου…
– Δ. Καπράνος: Ήταν στην παρουσίαση η κ. Μιχαηλίδου και δεν έφερε καμία αντίρρηση.
– Μέλος ΔΣ: Μισό λεπτό, εδώ εμφανίζεται να έχετε πάρει την απόφαση εσείς, ο εκπρόσωπος των εργοδοτών και η υπάλληλος αυτή.(….)