Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Στην Ελλάδα λοιπόν και συγκεκριμένα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά οι τελευταίες εξελίξεις –τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών– ωθούν πολλούς στο να εξάγουν βεβιασμένα συμπεράσματα!

Το τι γράφτηκε και ειπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Αρχής γενομένης από περισπούδαστες αναλύσεις περί έντονου ενδιαφέροντος των μεγάλων ξένων επενδυτών να… «σπρώξουν» στη Σοφοκλέους τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έβγαλαν από τη θετική τροχιά των ευρωαγορών το προηγούμενο διάστημα, έως αναλύσεις που έφταναν να συνδέουν το επερχόμενο καλοκαίρι (!), τις διαφαινόμενες εκλογές στη χώρα μας (όταν γίνουν) με την αλλαγή (;) στάσης στις διοικήσεις μεγάλων funds, που βλέπουν –λέει– τώρα στην ελληνική κεφαλαιαγορά την ευκαιρία να καταγράψουν υπεραξίες και σε τρίτες αγορές μέσω της δυναμικής επέκτασης των ελληνικών εισηγμένων εκτός συνόρων μας!

Η πραγματικότητα, τουλάχιστον έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο γράφων, απέχει παρασάγγας! Σίγουρα η δυναμική των ξένων επενδύσεων στην ελληνική κεφαλαιαγορά είναι αυξανόμενη. Καταγράφεται εξάλλου ως τέτοια και στα επίσημα στοιχεία του Αποθετηρίου, μήνα με τον μήνα. Σίγουρα υπάρχουν στη Σοφοκλέους κλάδοι ολόκληροι που στο σύνολό τους υπερτερούν σε μια σύγκριση με ανάλογους κλάδους των μεγαλύτερων ευρωαγορών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τράπεζες, το real estate, την Ενέργεια και τις Υπηρεσίες Υγείας.

Όμως, όπως έχουν δείξει πολλάκις οι… κουτόφραγκοι, δεν επενδύουν στον σωρό και άκριτα, αλλά διαλέγουν. Και οι επιλογές τους στηρίζονται σε κριτήρια σταθερά, εδώ και χρόνια. Έτσι, ας περάσουμε καλύτερα να δούμε τι ψωνίζουν οι ξένοι και κυρίως γιατί!

Tράπεζες: Για ευνόητους λόγους. Είναι πραγματικά η ατμομηχανή της αγοράς μας, στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο εξωτερικό, έχουν ποιότητα, εμπορευσιμότητα και καλά μερίσματα. Κι είναι και πιο φτηνές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κι έχουν και μεγαλύτερο… δρόμο να κάνουν!

Ενέργεια: Απλώς και μόνο γιατί το επίπεδο του κλάδου στη χώρα μας υπολείπεται ακόμα και θεωρητικά ανταγωνίστριών μας χωρών, όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία! Γιʼ αυτό έρχονται και οι ξένοι ως «κατακτητές» στις δικές μας εταιρείες. Γενικώς ο κλάδος έχει πολύ… ψωμί!

Υπηρεσίες Υγείας: Γιατί δεν πρόκειται να «πέσει» η αξία τους και η πίτα της αγοράς που νέμονται για όσο καιρό το σύστημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα παραμείνει ως έχει. Και γιατί εσχάτως τα κεφάλαια που «γυρίζουν» στον κλάδο θα χλώμιαζαν και τον Γουόρεν Μπάφετ!

Επιλεγμένες μετοχές της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης: Γιατί είναι πολύ φτηνές συγκρινόμενες με ανάλογες του εξωτερικού και γιατί απέδειξαν σε βάθος χρόνου πως διαθέτουν ποιότητα, αξιόπιστο μάνατζμεντ, εξωστρέφεια και κυρίως υψηλή εμπορευσιμότητα.

Με βάση αυτά λοιπόν σκεφτείτε και πράξτε ανάλογα. Κι αν επιμένετε νʼ ακούτε και να διαβάζετε τις σκέψεις των πλέον ειδικών να σας πούμε πως το τελευταίο σενάριο που βγήκε από τα γραφεία των μεγάλων ΑΧΕ θέλει τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη – έως το τέλος του 2007– της τάξεως του 10% έως 11%.


Σχολιάστε εδώ