Σκέπτεται και εκλογές

Και αυτό το «κάτι» θα πρέπει να είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόσο που να μπορέσει να αποτελέσει τη «μεγάλη φυγή».

Ανιχνεύοντας αυτήν τη γενικευμένη πεποίθηση, υπαγορευμένη απʼ τη μεγάλη κρίση της περιόδου, «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» διαπίστωσε ότι για πρώτη φορά και υπό προϋποθέσεις:

• Ο Κ. Καραμανλής δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών!

Κάτι δηλαδή που έως και πολύ πρόσφατα ο πρωθυπουργός απέκλειε κατηγορηματικά, τώρα και υπό την πίεση της μεγάλης κρίσης, της μεγαλύτερης που έχει περάσει η κυβέρνησή του στην τρίχρονη θητεία της, είναι μια πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Είναι, όπως μας αποκάλυψε υπουργός εξ αυτών που συναντήθηκαν πρόσφατα με τον Καραμανλή, πλέον ένα σενάριο που μπορεί να αποδειχθεί «το» σενάριο για προκήρυξη εκλογών τώρα, αν τα πράγματα, οι εξελίξεις δείχνουν να οδηγούνται σε αδιέξοδο για την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά.

Κατά τον ίδιο υπουργό, σε αυτήν την «οδό διαφυγής» έχει οδηγηθεί ο πρωθυπουργός ύστερα από ορισμένες διαπιστώσεις που προκύπτουν τόσο απʼ τις συζητήσεις-συνεργασίες που είχε τις τελευταίες ημέρες όσο –και κυρίως- απʼ τη… σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί:

• Αποδείχθηκαν απλά και μόνο φρούδες προσδοκίες οι εισηγήσεις που του είχαν γίνει απʼ το δίδυμο Ρουσόπουλου – Λούλη και εξέφραζαν βεβαιότητα ότι… το θέμα των ομολόγων θα «ξεφούσκωνε» μέσα σε λίγες ημέρες!

• Εγκλωβισμένος απʼ αυτήν τη διαβεβαίωση ο Καραμανλής παγιδεύτηκε. Δεν αντέδρασε αμέσως, όταν το όλο θέμα βρισκόταν στην αρχή και θα μπορούσε να ελεγχθεί. Και τώρα, όπως μας τόνισαν και άλλοι υπουργοί που συναντήθηκαν πρόσφατα μαζί του, αναγνωρίζει ως λάθος του τη μη έγκαιρη παρέμβαση. Μάλιστα αυτό το λάθος αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, αν συνυπολογιστεί πως, όπως προκύπτει και απʼ τις δημοσκοπήσεις, ο κόσμος περίμενε και περιμένει την παρέμβαση Καραμανλή, τον οποίο συνεχίζει να εμπιστεύεται…

• Εκτιμά πως η φθορά απʼ το θέμα των ομολόγων είναι πλέον σωρευτική, με την έννοια ότι μέρα με τη μέρα μεγαλώνει και δεν αναμένεται να καταλαγιάσει. Συνεπώς ο χρόνος δεν είναι πλέον σύμμαχος. Άρα θα πρέπει να γίνει κάτι το αμέσως επόμενο διάστημα.

• Ωστόσο πιστεύει ότι δεν υπάρχουν τώρα περιθώρια για α λα Ανδρέα κινήσεις, δηλαδή για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό. Κάτι τέτοιο θα ήταν αποτελεσματικό στο ξεκίνημα της μεγάλης κρίσης. Τώρα έχει και αρνητικές επιπτώσεις.

• Συνεπώς, όλα ανοιχτά και για πρόωρες εκλογές ακόμα, μέχρι τον Ιούνιο!

• Σε μια τέτοια περίπτωση ο Κώστας Καραμανλής θα πάει στις εκλογές με την εικόνα του «αρχαγγέλου της κάθαρσης». Δηλαδή με το επιχείρημα ότι «εγώ κάνω αυτό που δεν έκανε επί τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ παρά τα τόσα σκάνδαλα. Αποκαλύπτω και προσφεύγω στον λαό». Μάλιστα αν αυτό συνδυαστεί και με ορισμένες προφυλακίσεις, θα μοιάζει πιο πειστικό και πάντως εξαιρετικά επικοινωνιακό…

Σύμφωνα και με ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται η αυριανή ημέρα να είναι, καθοριστική, καταλύτης για τις παραπέρα εξελίξεις. Όλοι «κάτι» αναμένουν…

Να βγει απʼ τη γυάλα του!

Βέβαια υπάρχουν και διαφορετικές εκτιμήσεις για τις προθέσεις του Κ. Καραμανλή, επίσης από υπουργούς που συναντήθηκαν μαζί του.

«Δεν τον είδα σε κλίμα εκλογών», μας επεσήμανε κορυφαίος υπουργός. Ο ίδιος υπουργός επίσης μας τόνισε ότι έχει πειστεί πως υπάρχουν λαμόγια και μίζες στο ζήτημα αυτό, αλλά τους περιορίζει μεταξύ των διοικήσεων των Ταμείων. Ωστόσο εν μέρει δικαιολογεί τη μαζική στροφή στα δομημένα ομόλογα, επεξηγώντας ότι τα ομόλογα αυτά έχουν μεγάλες αποδόσεις στα 2-3 πρώτα χρόνια, λόγω υψηλότερων επιτοκίων.

Αλλά και ανεξάρτητα απʼ τις προσωπικές εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, είναι γεγονός ότι:

• Για πρώτη πλέον φορά η αναταραχή στην ΚΟ της ΝΔ έχει στόχο και τον ίδιο τον Καραμανλή.

Πράγματι δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που είναι απογοητευμένοι έως και οργισμένοι απʼ την έως σήμερα απραξία του πρωθυπουργού, που τους εκπλήσσει αρνητικά.

Είναι ενδεικτικό του «άρρωστου» κυριολεκτικά κλίματος και αυτό που μας τόνιζε βουλευτής εκ των στενών φίλων του πρωθυπουργού:

• Πρέπει να βγει απʼ τη γυάλα όπου έχει μπει και κάποιοι φροντίζουν να τον κρατούν κλεισμένο διʼ ίδιον όφελος!

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει επέμβει ο πρωθυπουργός, επειδή δεν έχει κάτι χειροπιαστό στα χέρια του, όπως ένα πόρισμα. Κάτι που όμως δεν δικαιολογεί την ατολμία παρέμβασης σε ό,τι αφορά τη θεραπεία των –αναμφισβήτητων- πολιτικών ευθυνών…

Πάλι καλά που υπάρχουν Γιώργος – ΠΑΣΟΚ!

Επισημαίνεται πάντως ότι αυτή η ολόπλευρη και σοβαρότατη κρίση που έχει πλήξει την κυβέρνηση και πλέον αγγίζει και τον ίδιο τον Καραμανλή και παρά την ευφορία που έχει δημιουργήσει στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν έχει οδηγήσει σε πολιτικές ανατροπές. Δεν έχει δηλαδή έως σήμερα σταθεί ικανό το ΠΑΣΟΚ να την αξιοποιήσει για να αποκομίσει ουσιαστικά πολιτικά οφέλη!

Τούτο καταδεικνύει και την ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου προσωπικά.

Αλλά φαίνεται πως δικαιολογεί και μια κριτική που ακούγεται στο εσωτερικό της Χαρ. Τρικούπη. Ότι δηλαδή η επικέντρωση της αντιπολίτευσης σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής αποδεικνύεται αναποτελεσματική έως και επικίνδυνη, αφού ενεργοποιεί μνήμες του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ, τόσο που μια ακραία και πολωτική αντιπολίτευση σκανδαλολογίας ενεργοποιεί αντανακλαστικά στον λαό, που μάλλον θα εύχονταν οι του ΠΑΣΟΚ να μην ενεργοποιούνται. Γιατί έτσι γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοι της κυβέρνησης και του Καραμανλή!


Σχολιάστε εδώ