ο δαίμονας των δημαρχείων

>>
Ξεκίνησε με εντατικό ρυθμό η έρευνα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αφορμή τις σοβαρότατες καταγγελίες των δημάρχων Αλίμου, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Ελληνικού για τη συμμορία που λυμαίνεται τις αμφισβητούμενες δημόσιες εκτάσεις. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, που φαίνεται ότι ανήκουν σε 2-3 οικογένειες.
Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, όλοι στο κόλπο. Για πρώτη φορά υπήρξε από τέσσερις δημάρχους μια κοινή προσπάθεια για να κτυπηθεί η μαφία στη ρίζα της. Η παρέμβαση του ανωτάτου εισαγγελέα ήταν άμεση και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.
>>
Αλαλούμ επικρατεί με τις χρήσεις γης στον δήμο Βούλας. Το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που επέτρεπε την ίδρυση κάποιων επιχειρήσεων επί της Λ. Ποσειδώνος. Οι επιχειρηματίες τραβάνε τα μαλλιά τους. Τώρα το δημοτικό συμβούλιο επανέρχεται με νέα απόφασή του, χωρίς να ξέρει φυσικά εάν το ΣτΕ θα επιμείνει στην αρχική του εισήγηση. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται κρεμασμένες στον αέρα, χωρίς να ξέρουν τι θα κάνουν. Κάποιοι σύμβουλοι στην τελευταία συνεδρίαση επέμεναν ότι η περιοχή δεν θα πρέπει να χάσει την αξία που έχει λόγω της ήπιας λειτουργίας της, ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίστηκαν ότι δεν θα πρέπει ο δήμος να είναι ξεκομμένος από την υπόλοιπη Αττική. Για να καταλάβετε το μέγεθος του αλαλούμ που επικρατεί, σας λέω ότι δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει φροντιστήριο ή φαρμακείο.
>>
Φαίνεται ότι ορισμένοι δήμοι που χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ, έχουν βρει την… απόλυτη δικαιολογία να εισπράττουν χρήματα από τους δημότες, χωρίς φυσικά να τ’ αποδίδουν στην εταιρεία. Έπεσε στα χέρια μου ένα έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης της εταιρείας, όπου φαίνεται ότι οι δήμοι Μαραθώνος, Ν. Μάκρης, αλλά και άλλοι έχουν υπέρογκα χρέη. Μιλάμε για συσσωρευμένα χρέη ετών, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά έχουν εισπραχθεί από τους δημότες, αλλά δεν έχουν αποδοθεί στην εταιρεία. Δεν φτάνει όμως αυτό. Όπως έμαθα, οι δήμοι εξαιτίας αυτών των χρεών πήραν δάνειο δήθεν για να πληρώσουν τα χρέη, αλλά πάλι δεν πλήρωσαν τίποτα. Όπως μου είπε δήμαρχος που χρωστάει τρία εκατομμύρια ευρώ, δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα. «Τι θα κάνουν, θα μας κατασχέσουν το δημαρχείο; Θ’ αναγκαστούν να κάνουν ρύθμιση ή θα μας τα χαρίσουν. Στο κάτω κάτω θα τους πουλήσουμε το δίκτυο και θα πάρουμε και ρέστα». Καταλάβατε; Όλα αυτά στ’ όνομα του ελληνικού λαού. Έχω όμως μια απορία. Τα λεφτά που εισέπραξαν οι καταχρεωμένοι δήμοι πού πήγαν;
>>
Έντονα παράπονα αλλά και ανησυχία εκφράζουν κάτοικοι του Λαυρίου που ζουν δίπλα στο Τεχνολογικό Πάρκο. Ίσως το ξέρετε, ίσως όχι, το Πολυτεχνείο διαχειρίζεται μια αρκετά μεγάλη περιοχή όπου έχει τοποθετήσει τεράστιες κεραίες κινητής τηλεφωνίας αλλά και δεξαμενές με απόβλητα μολύβδου και αρσενικού. Ουδείς γνωρίζει ποιος έχει δώσει άδεια ίδρυσης και εγκατάστασης. Όπως μου είπαν κάτοικοι, ο δήμος δηλώνει αναρμόδιος. Η περιοχή, σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων, κάθε μέρα καλύπτεται από αιωρούμενη σκόνη που είναι γεμάτη από τοξικά μέταλλα. Ποιος θ’ απαντήσει για το τι συμβαίνει επιτέλους σ’ αυτήν την περιοχή;
>>
Την προηγούμενη εβδομάδα πήγα με την οικογένειά μου μια βόλτα στον Μαραθώνα. Απ’ όπου και αν πέρασα, η εικόνα που αντίκρισα ως προς την καθαριότητα της πόλης ήταν απαράδεκτη. Επειδή φαντάζομαι ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα τρέξει να το διαψεύσει, έβγαλα και τις σχετικές φωτογραφιούλες. Μιλάμε για οικιακά απορρίμματα και όχι για μπάζα που κάποιοι «περαστικοί» άφησαν στην περιοχή. Οι κάδοι είχαν σκεπαστεί από τις σακούλες. Αντιδήμαρχε, οι φωτογραφίες είναι στη διάθεσή σου.
>>
Με απόφαση του ΣτΕ ανεστάλησαν οι εργασίες που είχε προγραμματίσει ο δήμος Π. Φαλήρου μαζί με τη νομαρχία Αθηνών στο ρέμα Πικροδάφνης. Πρόκειται για ένα ρέμα που διασχίζει πέντε δήμους. Κάτοικοι της περιοχής επιδιώκουν να χαρακτηριστεί ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
>>
Τρέχει και δεν φτάνει ο τοπάρχης Γλυφάδας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, προκειμένου να μη χαθεί ένα εκατομμύριο ευρώ. Τι έχει συμβεί; Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εισπράξει μια προκαταβολή 200.000 ευρώ διά της δημοτικής της επιχείρησης από το Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών Σχεδίων προκειμένου να φτιάξει ένα πάρκινγκ. Το συνολικό κόστος θα ήταν ένα εκατομμύριο ευρώ. Όλα τα λεφτά χρηματοδοτούμενα. Έλα όμως που η ασυνεννοησία και η διάλυση που επικρατούσε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε αποτέλεσμα να μην ψηφίζεται το θέμα όταν ερχόταν στο δημοτικό συμβούλιο. Φυσικά η προκαταβολή φαγώθηκε σε άλλες δαπάνες. Πάρκινγκ δεν έγινε. Τώρα, η αρμόδια κοινοτική υπηρεσία ζητάει πίσω τα χρήματα, αφού πέρασαν οι προθεσμίες και δεν έπεσε ούτε φτυαριά στο οικόπεδο. Δήμαρχε, σωστά κινείσαι, αλλά πρόσεξε και την καθαριότητα. Τα κομμένα κλαδιά και τα πεταμένα στρώματα πάνε 20 μέρες που τα βλέπω σε δρόμους και γωνίες στην Άνω Γλυφάδα. Αντιμετωπίζεις λευκή απεργία ή χάλασε το όχημα που τα μαζεύει;
>>
Δικαστικές περιπέτειες αρχίζουν για τον τέως τοπάρχη Αργυρούπολης. Όπως μου είπαν δημοτικοί σύμβουλοι, ο τέως θα κληθεί να απολογηθεί για βαρύτατους χαρακτηρισμούς που είχε διατυπώσει εν ώρα δημοτικού συμβουλίου εις βάρος πολιτών. Η πρώτη αγωγή έχει προσδιοριστεί σε λίγους μήνες. Αυτά παθαίνει όποιος ξεχνάει ότι κάποτε θα έρθει η ώρα που θα κατέβει από το άλογο. Πάντως ο τέως άρχισε να ψάχνει να βρει «άκρη» μπας και ματαιώσει την εκδίκαση της υπόθεσης. Τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά. Επειδή όμως ξέρω τον αντίδικο, σας πληροφορώ ότι δεν μασάει από τέτοια.
>>
Μπορεί για τον δήμαρχο Αλίμου οι καταγγελίες που αφορούν την τεχνική υπηρεσία να έχουν μπει στο αρχείο, αλλά φαίνεται ότι η ανακρίτρια που κάνει έρευνα έχει άλλη άποψη. Την προηγούμενη Τετάρτη κατέθεσαν νέα στοιχεία οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Η πιο σοβαρή υπόθεση σ’ αυτήν την ιστορία είναι η υπερτιμολόγηση, όπως καταγγέλλεται, ενός παιδικού σταθμού κατά 45% περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε. Μιλάμε για δύο εκατομμύρια ευρώ περισσότερο. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι πρωταγωνιστής σ’ αυτές τις καταγγελίες είναι ο νυν προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας Γκάτσιος. Ο άνθρωπος φαίνεται ότι γνωρίζει πολλά για πολλούς. Τώρα αποφάσισε να μιλήσει, προφανώς για δικούς του λόγους. Σημασία έχει όχι γιατί μιλάει τώρα αλλά τι λέει. Θυμηθείτε το, θα κλάψει κόσμος από αυτήν την υπόθεση. Δεν θα χωράνε στην αίθουσα του δικαστηρίου οι κατηγορούμενοι, εάν τελικά ασκηθεί δίωξη.
>>
Ο δήμος Αγίου Δημητρίου απέκτησε την πολιτιστική του σφραγίδα. Η πόλη των ταβλαδόρων. Μη γελάτε, μιλάω σοβαρά. Την προηγούμενη Κυριακή διοργανώθηκε ένα τουρνουά από τον Πολιτιστικό Οργανισμό. Εμπνευστής ήταν ο αντιπρόεδρος Θεόφιλος Αναστασιάδης. Στην αρχή νόμιζα κι εγώ ότι θα είναι μια εκδήλωση που κάτι θα έχει να προσφέρει. Έτσι νόμιζα ο φουκαράς. Δυστυχώς η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Μια πλατεία μετατράπηκε σ’ ένα απέραντο καφενείο με βρισιές και χυδαιότητες. Ο απόλυτος εξευτελισμός. Κρίμα. Ο Άγιος Δημήτριος αξίζει καλύτερη μοίρα.
>>
Έφαγε ξύλο ο ταλαίπωρος πρώην τοπάρχης παραλιακού δήμου. Μιλάμε για πολύ ξύλο. Ο αθεόφοβος είχε πάρει προκαταβολή τις μίζες για τα έργα που θα έδινε εάν ξαναεκλεγόταν. Όχι μόνο δεν εξελέγη, αλλά ο νυν δεν πληρώνει τα εντάλματα των ίδιων εργολάβων για τα έργα που ήδη έχουν γίνει, γιατί έχουν διαπιστωθεί μεγάλες υπερτιμολογήσεις. Ο χοντρός εργολάβος που λυμαινόταν τον συνεργαζόμενο δήμο, τον έκανε του αλατιού.
>>
Ο έλεγχος του Ταμείου Παρακαταθηκών έχει διαπιστώσει, σύμφωνα με το πόρισμα που έχω στα χέρια μου, ότι στον δήμο Δάφνης έχουν διπλοπληρωθεί εντάλματα αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι κάποιοι τσέπωσαν τα λεφτά. Το πόρισμα αναφέρει και ονόματα. Όλα αυτά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Το περίεργο είναι ότι και η νυν δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κυρ Μιχάλη τηρεί άκρα του τάφου σιωπή γι’ αυτό το θέμα. Γιατί; Μόνον ο αντιδήμαρχος Ντίνος προσπαθεί να το ανακινήσει και να θέσει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά συναντά την άρνηση του δημάρχου. Δήμαρχέ μου, κάθε απάντηση δεκτή. Σ’ αυτήν την περίπτωση η σιωπή είναι λίγο περίεργη.

Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Ο χορός του μαύρου πολιτικού χρήματος που γίνεται στις δημοτικές παρατάξεις με τα περιβόητα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης είναι μεγάλη πληγή. Υπομονή. Νεώτερα με αποκαλύψεις την επόμενη εβδομάδα.


Σχολιάστε εδώ