Νεοφιλελεύθερος Γολγοθάς για τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ

Οι δυσοίωνες προβλέψεις διατυπώνονται μάλιστα παρότι οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά την προηγούμενη εβδομάδα την έδειχναν να περνάει τελικά στο δεύτερο γύρο, μαζί με τον επίσημο δεξιό υποψήφιο Νικολά Σαρκοζί, καταφέρνοντας να υπερνικήσει τον κεντροδεξιό Φρανσουά Μπαϊρού, που για ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα βρισκόταν στη δεύτερη θέση.

Όλες αυτές οι προβολές ισχύουν υπό την αίρεση ότι το ασυνήθιστο μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων, που λίγες μέρες πριν από τις κάλπες αντιπροσώπευε το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, θα λύσει την σιωπή του χωρίς να ανατρέψει τις υπάρχουσες πολιτικές ισορροπίες! Διαφορετικά, όλες οι προβολές των δημοσκοπήσεων θα αποδειχθούν σχέδια επί χάρτου, όπως επανειλημμένες φορές έχει συμβεί στη Γαλλία, οδηγώντας τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Η αιτία για το πολύ κακό ποσοστό της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που πριν από ένα χρόνο τα μέσα ενημέρωσης παίζοντας με το επίθετό της τη χαρακτήριζαν «βασίλισσα των δημοσκοπήσεων», βρίσκεται στο δεξιό νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό της. Αν η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, και αν όχι η ίδια – οποιοσδήποτε υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος επέλεγε να απευθυνθεί στην πλειοψηφία των Γάλλων που δυο χρόνια πριν είχε πει «όχι» στο νεοφιλελεύθερο Ευρωσύνταγμα, τότε θα έκανε πραγματικά περίπατο! Η αναθέρμανση του αντινεοφιλελευθερισμού των γάλλων ψηφοφόρων αποτελούσε τη μοναδική βασιλική οδό για την είσοδο στα Ηλύσια Πεδία. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ όμως επέλεξε να βαδίσει στα χνάρια του Μπλερ και να υποσχεθεί τη δεξιά μετάλλαξη του κόμματός της με αποτέλεσμα να δυσαρεστήσει την εκλογική της βάση. Την ολέθρια αυτή επιλογή ακολούθησαν δύο ακόμη εσφαλμένες τακτικές, που μετέτρεψαν τον περίπατο σε Γολγοθά: Αρχικά, η επιλογή των σημαντικότερων ηγετών του Σοσιαλιστικού Κόμματος την εβδομάδα που πέρασε να αναλώνουν τον χρόνο τους σε εκκλήσεις προς τον Μπαϊρού για τη συγκρότηση μετώπου κατά του Σαρκοζί – κάτι που έπρεπε να γίνει από αύριο, και αφού είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στον δεύτερο γύρο – με αποτέλεσμα οι ούτως ή άλλως αδιόρατες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς να εξαφανιστούν πλήρως. Καθόλου τυχαία το συνολικό ποσοστό που συγκέντρωνε η Αριστερά στις δημοσκοπήσεις ανερχόταν στο 35%, αισθητά χαμηλότερο του 43% που είχε κερδίσει το 2002. Κατά δεύτερο, απευθυνόμενη ξανά και ξανά στις γυναίκες, τις οποίες είχε αναγάγει σε προνομιακή ομάδα – στόχο, υπονόμευσε το ηγετικό της προφίλ.

Το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων αποκαλύπτει όμως και την απροθυμία των δεξιών ψηφοφόρων να ακολουθήσουν τις επιλογές του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος με τον φιλοαμερικανισμό του, τη φιλοϊσραηλινή του πολιτική και το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του, αντιπροσωπεύει μια σημαντική τομή στην πολιτική παράδοση της γαλλικής Δεξιάς.

Τα υπόλοιπα στις οθόνες μας, απόψε…


Σχολιάστε εδώ