Μονόδρομος ο ανασχηματισμός

Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχασε την ευκαιρία μιας άμεσης και επιθετικής αντίδρασης που θα έπειθε την κοινή γνώμη ότι η ρήση «μηδενική ανοχή» έχει ουσία και περιεχόμενο. Και την έχασε, γιατί πρόωρα και δημόσια αρνήθηκε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε κυβερνητικούς παράγοντες στην υπόθεση των ομολόγων. Όμως η κοινή γνώμη έχει εμπεδωμένη αντίληψη για το εντελώς αντίθετο -και ιδιαίτερα οι σκεπτόμενοι και επαρκώς ενημερωμένοι πολίτες που συγκροτούν την κρίσιμη εκλογική μάζα (η οποία δίνει τη νίκη στις εκλογές) στην κυριολεξία απαιτούν «κάθαρση», δηλαδή απόδοση πολιτικών ευθυνών.

• Όμως, μετά την άκαιρη προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού στην υπόθεση των ομολόγων, χάθηκε η ευκαιρία μιας δυναμικής και επιθετικής κίνησης, εκ μέρους του, που θα έκλεινε το θέμα και θα πρόσφερε «ένα κεφάλι» στον βωμό της «κάθαρσης». Έτσι τώρα απομένει ο έμμεσος καταλογισμός ευθυνών, μέσω ενός ανασχηματισμού της κυβέρνησης που θ’ αφήνει εκτός υπουργικών θώκων τους «εκτεθειμένους». Ουσιαστικά ο ανασχηματισμός είναι η μόνη και αναγκαία πολιτική κίνηση που διαθέτει ο πρωθυπουργός σ’ αυτήν την πολιτική συγκυρία -και μάλιστα κίνηση αμυντικού χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί παρενέβη προσωπικά, χωρίς η εικόνα του σκανδάλου να έχει ολοκληρωθεί, χωρίς να έχει εκτιμηθεί επαρκώς η δυναμική του κι έτσι αντί να «κλείσει» το θέμα των πολιτικών ευθυνών, το άφησε ορθάνοιχτο.

• Ως μόνη πολιτική κίνηση διαφυγής ο ανασχηματισμός, παρά τον αμυντικό χαρακτήρα του, αν αξιοποιηθεί δεόντως μπορεί να προσφέρει αίσθηση «κάθαρσης» και αίσθηση «νέας αρχής», δημιουργώντας τη δικαιολογητική βάση ώστε η κρίσιμη εκλογική μάζα να δώσει «δεύτερη ευκαιρία» στη ΝΔ. Διαφορετικά εάν συνεχιστεί η τακτική τού «δεν τρέχει τίποτε» ή του «φταίει το κακό ΠΑΣΟΚ», η κρίσιμη εκλογική μάζα (παρά την τάση της να δώσει τη «δεύτερη ευκαιρία») μπορεί να αγανακτήσει και να οργανώσει την εκλογική της συμπεριφορά στην κατεύθυνση της καταψήφισης της ΝΔ. Με άλλα λόγια, ο άμεσος (που χάθηκε) ή ο έμμεσος (που απομένει) καταλογισμός πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση των ομολόγων είναι μονόδρομος κι όσο αργεί να το αντιληφθεί το επιτελείο της κυβέρνησης, τόσο χάνει πολύτιμο πολιτικό χρόνο.


Σχολιάστε εδώ