Κυβέρνηση συμφοράς – αντιπολίτευση… «καραγκιόζηδων»!

Απ’ την άλλη μεριά βέβαια η εικόνα του Καραμανλή, παρότι εμφανίζει κάποια πρώτα «ραγίσματα», παραμένει θετική σε σύγκριση με αυτήν του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μετά και απ’ αυτές τις δημοσκοπήσεις, μέσα σε μια τόσο κακή για την κυβέρνηση συγκυρία, θα πρέπει να βιώνει ένα μεγάλο προσωπικό πολιτικό δράμα…

Ζητούμενο βέβαια είναι πόσο επαρκεί αυτή η εμφανέστατη υπεροχή του Καραμανλή έναντι του Γιώργου για τη θεραπεία πάσης κυβερνητικής νόσου.

Για να το ξεκαθαρίσουμε. Το γεγονός ότι ακόμα και αυτή η υπόθεση των ομολόγων, αυτή η σοβαρότατη υπόθεση που έχει κοστίσει πολύ και πολλά στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, ακόμα και αυτή λοιπόν η υπόθεση δεν έχει οδηγήσει σε πολιτική ανατροπή, αποτελεί αναμφισβήτητα… επιτυχία για την κυβέρνηση και τον Καραμανλή.

Και δίχως να μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα, αφού στην πολιτική είναι μέγα λάθος να μιλά κάποιος με βεβαιότητες, άλλωστε ο λεγόμενος πολιτικός χρόνος είναι σχετική έννοια σε ό,τι αφορά το μέγεθός του, το γεγονός ότι μέσα σ’ αυτήν την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται του ΠΑΣΟΚ, έστω με ψαλιδισμένη διαφορά και ο Καραμανλής συνεχίζει να προηγείται κατά πολύ του Γ. Παπανδρέου, λέει πολλά. Και μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες εκτιμήσεις για τις εκλογές που, όπως κατ’ επανάληψιν έχουμε γράψει, δεν πρόκειται να γίνουν πριν από το φθινόπωρο. Είπαμε, από Οχτώβρη και βλέπουμε…

Κυβέρνηση συμφοράς – αντιπολίτευση «καραγκιόζηδων»!

Πριν από λίγες ημέρες ο Κ. Καραμανλής σε συνάντηση-συζήτηση που είχε με σημαντικότατο παράγοντα της ελληνικής Πολιτείας εξέφραζε τη μεγάλη του… απορία για το είδος, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της αντιπολίτευσης που του ασκεί ο Γιώργος. Και συμφώνησαν κατά τη συζήτηση, πως πρόκειται για μια αντιπολίτευση που «δεν είναι του Γιώργου, αλλά των διαπλεκομένων»!

Δηλαδή ότι έχει επιλεγεί μια αντιπολίτευση «πολωτική έως και αντιθεσμική» υπαγορευόμενη ουσιαστικά απ’ τους βαρόνους των μίντια και τους άλλους «νταβατζήδες» οι οποίοι απλώς δεν θέλουν έναν Καραμανλή πανίσχυρο έως και κυρίαρχο. Υπήρξε μάλιστα κατά τη συζήτηση αυτήν και η εξής άκρως ενδιαφέρουσα εκτίμηση:

– Ο Γιώργος, αν και πριν από λίγο καιρό μιλούσε κατά των εκδοτών που, όπως τόνιζε, πήγαιναν να βάλουν χέρι στο ΠΑΣΟΚ, τώρα έγινε υποχείριό τους εξαιτίας του φόβου του μπροστά στις επερχόμενες εκλογές!

Στη συνέχεια και σε συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με κορυφαίο υπουργό, ήταν ακόμα πιο οξύς. Έκανε λόγο ακόμα και για «ανόητους συμβούλους που τον συμβουλεύουν (σ.σ.: τον Γιώργο) από επικίνδυνα έως και… καραγκιοζιλίκια»!

Γεγονός είναι πως στη δυσκολότερη ίσως περίοδο για την κυβέρνηση και τον Καραμανλή ο Γιώργος «πέτυχε» το ακατόρθωτο:

– Ενώ η κυβέρνηση εισπράττει σοβαρότατο πολιτικό κόστος, το ΠΑΣΟΚ παντελώς αδυνατεί να καρπωθεί οφέλη. Και η διαφορά Καραμανλή – Παπανδρέου, αντί να μειώνεται, αυξάνεται!

Μάλιστα πρέπει να επισημανθεί ότι αυξάνεται η διαφορά Καραμανλή – Παπανδρέου και απ’ τη στιγμή που ο Γιώργος επέλεξε να ξεκινήσει τη μεγάλη επίθεση κατά του πρωθυπουργού προσωπικά, με αφορμή την υπόθεση των ομολόγων!

Αλλά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν και κάτι άλλο:

– Ο λαός αποδοκιμάζει το σύνολο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του Γιώργου και ιδιαίτερα τον επικίνδυνο λαϊκισμό που αυτή εκπέμπει. Ενώ το περιλάλητο «πρόγραμμα» του ΠΑΣΟΚ, που θα άλλαζε, υποτίθεται, τους πολιτικούς συσχετισμούς, πήγε άπατο και άκλαυτο!

Βέβαια η προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση των πρόσφατων ερευνών (κυρίως δε της GPO και της V-PRC) κάθε άλλο παρά θα πρέπει να κάνουν την κυβέρνηση και το Μαξίμου… ευτυχείς. Πιο ηχηρά μηνύματα δεν θα μπορούσαν να στείλουν οι ερωτηθέντες. Και σε ό,τι αφορά την παγιωμένη πλέον πεποίθηση ύπαρξης πολιτικών ευθυνών για τα ομόλογα, αλλά και για την απουσία σοβαρών πρωτοβουλιών απ’ τη μεριά του πρωθυπουργού. Και όσο η κυβερνώσα παράταξη θα επαναπαύεται στη -μέχρι στιγμής- αδυναμία και ανεπάρκεια του Γιώργου και του κόμματός του να ανακάμψουν και να κερδίσουν πολιτικά οφέλη, τόσο θα κινδυνεύουν στο διάστημα που απομένει ως τις εκλογές. Θα κινδυνεύουν ακόμα και με… ολική ανατροπή. Συνεπώς μπορούν μεν ακόμα να αισθάνονται σιγουριά, αλλά…

Γκρίνια για το αντιπολιτευτικό… ναυάγιο

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, πως την περασμένη Δευτέρα, στον «πρωινό καφέ» της Χαρ. Τρικούπη, ήσαν κάτι παραπάνω από έκδηλες η γκρίνια, η απογοήτευση, η επισήμανση του άμεσου κινδύνου επιστροφής της εσωστρέφειας. Εικόνα νέας κρίσης. Είχαν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων (και της GPO που θα δημοσιοποιούνταν το βράδυ της ίδιας ημέρας, αλλά και αυτών που έχουν γίνει για λογαριασμό της Χαρ. Τρικούπη…).

Είναι γεγονός πως ο Γιώργος και το επιτελείο του τρέμουν ότι:

– Αν κλείσει η υπόθεση των ομολόγων, αν σταματήσει να είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, τότε η κρίση επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ, αντάμα με την εκ νέου αμφισβήτηση της ηγετικής επάρκειας του Γ. Παπανδρέου.

«Άμα σε αυτήν την περίοδο, την πάρα πολύ κακή για την κυβέρνηση, η ΝΔ παραμένει σταθερά μπροστά, έστω και με μειωμένη διαφορά και εμείς δεν αποκομίζουμε οφέλη, τότε η εικόνα που βγαίνει είναι πως η πολιτική ανατροπή ως τις εκλογές καθίσταται από πολύ δύσκολη έως και αδύνατη», ήταν η εκτίμηση που κυριάρχησε.

Το γεγονός, ότι η γκρίνια ήταν παρούσα και την επομένη, στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, λέει πολλά…

Το μεγάλο άγχος λοιπόν του Γιώργου είναι να κρατήσει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το θέμα των ομολόγων. Προς τούτο μάλιστα πραγματοποιήθηκαν και σχετικές επαφές με ΜΜΕ των «νταβατζήδων», τα οποία δίνουν σήμερα χέρι βοήθειας στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ συντηρώντας το θέμα, φυσικά με το… αζημίωτο!

Αυτές οι επαφές πραγματοποιήθηκαν Δευτέρα – Τρίτη. Δόθηκαν υποσχέσεις διατήρησης του θέματος…


Σχολιάστε εδώ