Βαλκάνιοι Αρχηγοί

Ο τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε σφοδρή μετωπική σύγκρουση με τους Ισλαμιστές του Ταγίπ Ερντογάν. Το θέμα δεν είναι απλώς και μόνο αν θα πάει στην προεδρία ο τούρκος πρωθυπουργός, αλλά κατά πόσο βρισκόμαστε στην ιστορική καμπή του τελειώματος του κοσμικού κράτους στην Τουρκία, με όλα τα τρομερά επακόλουθα για ολόκληρη την περιοχή και προπαντός για την ίδια την Τουρκία. Οι στρατηγοί έχουν μετέλθει όλων των μέσων για να αποδυναμώσουν τον Ερντογάν και να αφαιρέσουν το λαϊκό στήριγμα από το ισλαμικό κόμμα. Φτάσανε στο σημείο της απειλής πραξικοπήματος, λέγοντας ότι το 2004 λόγω του σχεδίου Ανάν το πραξικόπημα ήταν έτοιμο και αν δεν έγινε τότε, αυτό ήταν κάτι το προσωρινό. Οι εικόνες και οι γιορτές για τον μεγάλο ηγέτη Κεμάλ πλημμύρισαν την Τουρκία, για να υπενθυμίσουν στον λαό ότι κάθε απόκλιση από τις παραινέσεις του είναι βλασφημία. Το ογκώδες συλλαλητήριο στην Άγκυρα ήταν μια ακόμη νότα πολέμου προς τους Ισλαμιστές. Η εμφάνιση του Μπουγιουκανίτ στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη από όλα τα διεθνή και τουρκικά μέσα ενημέρωσης ήταν η καλύτερη προπαγάνδα για το στρατοκρατικό καθεστώς της Άγκυρας. Κανείς δεν θα τους προσέφερε μια τέτοια εκδούλευση παρά μόνο οι Έλληνες. Άραγε σκέφτηκαν καθόλου οι οργανωτές της συνόδου των βαλκανίων Αρχηγών ότι έδιναν ένα μεγάλο βήμα προβολής στον Μπουγιουκανίτ, ορίζοντας ως τόπο συνόδου τη Θεσσαλονίκη; Και αν πράγματι το ζήτησε αυτό ο τούρκος Αρχηγός, δεν ήταν αυτό και μόνο λόγος αποκλεισμού της Θεσσαλονίκης; Εκτός βέβαια αν αυτό έγινε στα πλαίσια μιας ειλικρινούς συνεννόησης, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), για πλήρη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Αλλά και με ένα τόσο μεγάλο αντάλλαγμα, πάλι η ελληνική πλευρά θα έπρεπε πάρα πολύ να το σκεφθεί, να δώσει βήμα προπαγάνδας στον άκρατο τουρκικό εθνικισμό. Ο τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ έφθασε στη Θεσσαλονίκη με μια στημένη ανατολίτικη μεγαλοπρέπεια, συνοδευόμενος από ένα πλήθος δημοσιογράφων, δείχνοντας ότι είναι πλήρως οργανωμένη η προβολή της εικόνας του μέσα στο σπίτι του Κεμάλ. Ασφαλώς όπως θα το περίμενε κανείς το πρώτα πράγμα που θα συζητείτο με τον τούρκο Αρχηγό, αλλά και θα μονοπωλούσε τις συνεντεύξεις του, ήταν το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων του ελληνικού χώρου στο Αιγαίο. Όλοι πιστεύαμε ότι λόγω των προηγούμενων συζητήσεων κατά την επίσημη επίσκεψη του Μπουγιουκανίτ στην Αθήνα, αλλά και στο κάτω κάτω λόγω της ευγένειας που υπαγορεύει η φιλοξενία που του παρέχει ο έλληνας ομόλογός του, ότι θα ήταν τουλάχιστον κάπως συγκρατημένος στις δηλώσεις του για το Αιγαίο.

Μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο του ο τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ, δήλωσε: «Δε μπορώ να καταλάβω γιατί τα αεροσκάφη πρέπει να φέρουν όπλα». Διερωτάται και ο κάθε καλόπιστος, πως είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια δήλωση, που πραγματικά πιάνει τόπο σε ένα τρίτο, όταν σε όλες τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες το θέμα έχει συζητηθεί εν εκτάσει και η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι δεν δέχεται τον αφοπλισμό των αεροσκαφών. Ο τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ δεν έχει γνώση του θέματος ή το κάνει σκόπιμα για να προβάλλει τις τουρκικές απαιτήσεις μέσα στην ίδια μας τη χώρα; Στη συνέντευξή του ο τούρκος Αρχηγός ήταν ακόμα πιο κάθετος, πιο οξύς και πιο προκλητικός. Αρνήθηκε ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδος. Ούτε λίγο ούτε πολύ αρνήθηκε την υφισταμένη κατάσταση των Ελληνοτουρκικών συνόρων, λέγοντας επί λέξει «δεν μπορούμε να δούμε ως εθνικά σύνορα της Ελλάδος το FIR Αθηνών». Ξεκαθάρισε μάλιστα αυτό που πολλές φορές έχουμε προβάλει ότι οι Τούρκοι παραποιώντας τη συνθήκη του Σικάγου, έβγαλαν δικές τους αυθαίρετες ερμηνείες ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης, όντας ασύδοτα. Ο Μπουγιουκανίτ επιδεικνύοντας και ικανότητες φτασμένου διπλωμάτη όταν ρωτήθηκε, γιατί η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν εφαρμόζει όσα ο ίδιος ανέφερε στη Αθήνα για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, αυτός απήντησε ότι το στράτευμα στη Τουρκία έχει μεγάλη πειθαρχία και δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί ότι δεν εκτελούνται οι διαταγές του.

Άλλα λόγια νʼ αγαπιόμαστε. Αυτό λέμε και μεις, ότι δεν δίνει τις εντολές για ηρεμία στο Αιγαίο και ακόμα και μες στο σπίτι μας, μας δουλεύει. Θα σταθώ όμως και σε κάτι άλλο που είπε ο Μπουγιουκανίτ επαληθεύοντας παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ» ότι ζητήσαμε άδεια για να πετάξει ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος από την Κρήτη στη Λάρισα. Κατηγόρησε λοιπόν ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ότι δεν τηρεί τη συμφωνία για εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο. Αποκάλυψε (αυτό που αρνήθηκε το ελληνικό ΥΠΕΘΑ), ότι Αθήνα και Άγκυρα είχαν παρασκηνιακή συμφωνία για διακοπή των στρατιωτικών πτήσεων στο Αιγαίο καθʼ όλην τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, αλλά η ελληνική αεροπορία δεν το τήρησε.

Άρα με πολύ νόημα ο Μπουγιουκανίτ είπε, παρουσία πλέον και του έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ, ότι τέτοιες συμφωνίες γίνονται και οι συμφωνίες για τις επετείους που και παλαιότερα είχε αποκαλύψει είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε την παρασκηνιακή συμφωνία, λέγοντας ότι επρόκειτο περί μείωσης και όχι διακοπής των στρατιωτικών πτήσεων στο Αιγαίο, καθʼ όλη τη διάρκεια της συνόδου. Ασφαλώς δεν νομίζει κανείς ότι αυτό θα αφορούσε τον αλβανό ή τον ρουμάνο Α/ΓΕΕΘΑ.

Λοιπόν φέρανε τον Μπουγιουκανίτ εδώ, του τα δώσανε όλα, του δώσανε το δικαίωμα να δείξει σε όλους τους Τούρκους πού είναι το σπίτι του πατέρα τους Κεμάλ, για να κάνει τον συνειρμό ότι και αυτά που διεκδικεί η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδος είναι λίγα. Εδώ και το σπίτι του μεγάλου αρχηγού μας το έχουν οι άπιστοι Γκιαούρηδες. Θέλω να ξέρω οι διοργανωτές αυτής της συνόδου είναι ικανοποιημένοι; Εκτός αν με ειλικρίνεια… μας πουν ότι ξέρετε δεν το είχαμε σκεφθεί ότι στη Θεσσαλονίκη ήταν το σπίτι του Κεμάλ και θα το εκμεταλλευόταν ο Μπουγιουκανίτ. Άραγε ήταν τόσο επιβεβλημένο να στηρίξουν τους στρατηγούς στη μάχη κατά των Ισλαμιστών; Κατά τα άλλα ας σκεφθούν καλά όλοι τι ωφελήθηκε η Ελλάδα που κάλεσαν στη Θεσσαλονίκη τους βαλκάνιους Αρχηγούς.


Σχολιάστε εδώ