Όταν ο Πάπας επικαλείται τον Μαρξ

Αποσπάσματα από το πρώτο βιβλίο του, μετά την ανάρρησή του στον παπικό θρόνο, που δημοσίευσε η «Κοριέρε ντε λα Σέρα» τις παραμονές του Πάσχα, αποκαλύπτουν τις σφοδρά αντικαπιταλιστικές και αντιματεριαλιστικές θέσεις του. Έκπληξη μάλιστα προξένησε σε αγγλοσάξονες ανταποκριτές ότι επικαλείται τον Καρλ Μαρξ, συμφωνώντας με την ανάλυση για τον σύγχρονο άνθρωπο ως θύμα της αλλοτρίωσης.

Στο βιβλίο του, με τίτλο «Ιησούς ο Ναζωραίος», αναφέρεται στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη και παρομοιάζει τα πλούσια κράτη με τους ληστές που απογύμνωσαν και κακοποίησαν τον οδοιπόρο ταξιδιώτη, τον οποίο μόνο ο Καλός Σαμαρείτης πλησίασε για να βοηθήσει. «Αναγωγή της παραβολής στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας δείχνει πως μας βλέπουν οι λαοί στην Αφρική και αλλού, τους οποίους ληστέψαμε και δηώνουμε, όχι μόνο από τα υλικά αλλά και από τα πνευματικά αγαθά της παράδοσής τους. Τους φέραμε έναν κόσμο κυνισμού, χωρίς θεό, όπου μόνο η δύναμη και το κέρδος υπολογίζεται. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τους λαούς των αναπτυσσόμενων χωρών. Ναρκωτικά, εμπόριο ανθρώπων και σεξο-τουρισμός απογύμνωσαν και βασανίζουν πολλούς, που απομένουν απόκληροι και σε χώρες υλικής αφθονίας».

Μολονότι περιορίσθηκε στην υλική σφαίρα, ο Μαρξ «μας παρέσχε μια καθαρή εικόνα του ανθρώπου που έπεσε θύμα των ληστών», γράφει ο Πάπας Βενέδικτος. Στο κήρυγμά του της Κυριακής των Βαΐων μίλησε και για το άδειο του σύγχρονου βίου, όπου η καριέρα, η επιτυχία και το χρήμα έχουν αναχθεί σε σκοπό της ζωής. Και δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τη διαφθορά στις επιχειρήσεις και στην πολιτική.
***

Μη είδηση…

Όταν ο Πάπας επικαλείται τον Μαρξ αυτό κι αν είναι είδηση. Αλλ’ όταν το κάνει για να στηλιτεύσει την παγκοσμιοποίηση και την καταλήστευση των λαών από τον άγριο, σαρκοβόρο καπιταλισμό ακόμη και ο Πάπας λογοκρίνεται από τους θεματοφύλακες της «ορθής σκέψης» στο ελεγχόμενο σύστημα της ελλαδικής παραπληροφόρησης.

Μόνο στην Ελλάδα των παλαιοημερολογιτών «διανοούμενων» της Νέας Τάξης η παγκοσμιοποίηση -και η συνακόλουθη αποεθνικοποίηση (της οικονομίας και της παιδείας)- διατηρείται στο βάθρο της ορθής σκέψης. Παντού αλλού, από την Ασία, στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη και ακόμη στις ΗΠΑ δίνει μάχες οπισθοφυλακής, απέναντι στη διογκούμενη μάζα των θυμάτων της -στις τάξεις των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων- και στην απειλή κοινωνικών εκρήξεων. ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ προσφεύγουν σε μέτρα αντίθετα προς την ορθοδοξία της ελεύθερης αγοράς που προπαγανδίζουν, προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο στρατηγικών τομέων της οικονομίας τους. Και ολοένα περισσότεροι οικονομολόγοι επισημαίνουν την αποτυχία ή προαναγγέλλουν την κατάρρευση της παγκοσμιοποίησης στην προσεχή οικονομική κρίση και την επάνοδο στον προστατευτισμό, σε εθνική ή περιφερειακή κλίμακα κρατικών ενώσεων. Πρόσφατα άρθρα των αμερικανών οικονομολόγων Τόμας Πάλεϊ στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Γέιλ και του Τζόζεφ Στίγκλιτζ στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» είναι ενδεικτικά. Αλλά αυτή η αφύπνιση θα φθάσει στους ιθαγενείς «φωταδιστές», τροφίμους της νέας τάξεις, με τη δέουσα επικερδή καθυστέρηση και ίσως με τους κραδασμούς κάποιας έκρηξης…
***

Αφερίμ Εφέντη…

Σε 150 ανέβασαν οι Τούρκοι τις νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, των οποίων αμφισβητούν την κυριαρχία. Προ τριετίας η Τουρκία ήταν μετριοπαθέστερη. Είχε καταθέσει στον ΟΗΕ κατάλογο με μόνο… 100 νησιά και βραχονησίδες αμφισβητούμενης, κατ’ αυτήν, κυριότητας. Η νέα απογραφή αποδίδεται σε δυο καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αγκύρας, που επικαλούνται τη Συνθήκη της Λωζάννης (!), όπως μας γνωστοποίησε η εφημερίδα «Ζαμάν». Και τέτοιες πανεπιστημιακές εργασίες αποτελούν, ως διδάσκει η πείρα, την προαναγγελία επισήμων κειμένων. Καθημερινές άλλωστε μαζικές επελάσεις της τουρκικής αεροπορίας πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες πιστοποιούν πως δεν πρόκειται για «υποθέσεις εργασίας». Γιατί όχι, άλλωστε;

Όταν, ακάθεκτοι στην κατρακύλα του ενδοτισμού, έχουμε απαλείψει το ΟΧΙ στο λεξικό της ελλαδικής διπλωματίας…

Τον Ιούνιο στην Άγκυρα ο τούρκος υπουργός της Ενέργειας πρότεινε στον κ. Σιούφα κοινές έρευνες και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Οκτώ μήνες αργότερα, έρευνες με το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» έγιναν με συμμετοχή τούρκου επιστήμονα-παρατηρητή… Μετά από συμφωνία Χηνοφώτη – Μπουγιουκανίτ στην Αθήνα, κατά τη γιορτή της αεροπορίας ζητήσαμε την άδεια της Τουρκίας για πτήση ελληνικών μαχητικών, πέραν του 25ου παραλλήλου (που διχοτομεί το Αιγαίο), από την Κρήτη στη Λάρισα. «Αυτό έγινε (το να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για πτήση στο Αιγαίο) για πρώτη φορά στην ιστορία!», θριαμβολόγησε ο τούρκος ΑΓΕΕΘΑ σε δήλωσή του στη «Ζαμάν»… Τον Απρίλιο εξέδωσαν επίσημο χάρτη που περιλαμβάνει τις νησίδες Ύμια στην τουρκική επικράτεια, με την ονομασία Καρντάκ. Προ εβδομάδων πέρασε στα αμφισβητούμενα ο Άη Στράτης και με τη βούλα του ΝΑΤΟ…

Τώρα αναμένεται νέα επίσκεψη του στρατηγού Μπουγιούκανιτ στην Ελλάδα. Στα πλαίσια συνόδου των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των βαλκανικών χωρών, προσκεκλημένων στη Θεσσαλονίκη από τον ναύαρχο Χηνοφώτη. Με αντικείμενο τη «βελτίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή»… Προβλέπεται και κατ’ ιδίαν συνάντηση Χηνοφώτη – Μπουγιούκανίτ. Και περαιτέρω ενίσχυση της «διπλωματίας των στρατηγών», των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της ελληνοτουρκικής φιλίας. Με νέους πιθανώς σταθμούς στην Ιστορία. Την τουρκική…
***

Μειονότητα και στο Κόσοβο…

Απεσταλμένος της τουρκικής κυβέρνησης, ο γνωστός και από το Κυπριακό καθηγητής Μουμτάζ Σοϊσάλ, έκανε τετραήμερη επίσκεψη στο Κόσοβο «για να συμβάλει στη συνταγματική διαδικασία και να έχει συνομιλίες με το τουρκικό πολιτικό κόμμα και τις τουρκικές οργανώσεις», μας πληροφορεί η «Τέρκις Νέιλι Νιους». Όπως δήλωσε ο Σοϊσάλ, «η Τουρκία ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα της μικρής τουρκικής κοινότητας και επιθυμεί την επιτυχία της δημοκρατικής άσκησης στο Κόσοβο, η οποία εξαρτάται από λεπτές ισορροπίες. Τούρκοι συμμετέχουν στην επιτροπή εκπόνησης του Συντάγματος και έχουν εξασφαλίσει δυο έδρες στη μελλοντική βουλή του Κοσόβου από 120 αντιπροσώπους, αλλά μπορεί να κερδίσουν περισσότερες στις εκλογές. Αντιπροσωπεύουν το 1% του πληθυσμού, αλλά έχουν υψηλή εξειδίκευση και είναι πολιτικά δραστήριοι».

Παρούσα, λοιπόν, η Τουρκία και στο Κόσοβο και πολιτικά ενεργή με την τουρκική μειονότητα, υπό τη σοφή καθοδήγηση του έμπειρου από το Κυπριακό συνταγματολόγου Σοϊσάλ, συμβούλου του Ετσεβίτ και όλων των διαδόχων του. Είναι φυσικά ένθερμη οπαδός του σχεδίου απόσχισης από τη Γιουγκοσλαβία, που τόσα υπόσχεται ως προηγούμενο και για τα δικά της σχέδια…

Σχολιαστής της «Γκάρντιαν», ο Σάιμον Τίσνταλ προειδοποιούσε στις 22 Ιανουαρίου ότι απόφαση του ΟΗΕ υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου απειλεί να πυροδοτήσει το φούντωμα μιας μπίζνες αυτοδιάθεσης και αυτονομίας για τις μειονότητες παντού στον κόσμο και για τον διαμελισμό των εθνών. Οι συνέπειες θα είναι εκρηκτικές όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά και για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.

Ο βρετανός σχολιαστής επεσήμαινε ότι θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό διεθνές νομικό προηγούμενο για αποσχιστικά κινήματα από τη Μολδαβία και τη Γεωργία μέχρι ίσως και τη Σκοτία… Αυτό έχουν κατά νουν ευρωπαϊκές χώρες με συμπαγείς μειονότητες, όπως Ισπανία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία, που αντιτίθενται στο σχέδιο Αχτισάρι.

Και η Ελλάδα, με τη Θράκη ελεγχόμενη από το τουρκικό προξενείο; Η Ελλάδα είναι «στρατηγικός και ιδεολογικός εταίρος» των ΗΠΑ, που υπαγόρευσαν και πιέζουν για την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπου έχουν εγκαταστήσει μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις τους… Εξάλλου η Ελλάδα πέτυχε να αποκτήσει και άλλες, μεγαλύτερες μειονότητες, στη φροντίδα των ηγετών της να εξελιχθεί σε πολυπολιτισμκή κοινωνία…
***

Η Σεγκολέν και ο Γιώργος…

Η θερμή υποστήριξη του προέδρου της «Σοσιαλιστικής» Διεθνούς στην υποψηφιότητα της «σοσιαλίστριας» Σεγκολέν Ρουαγιάλ δεν οφείλεται μόνο στη συντροφική αλληλεγγύη. Πλήρης η ομογνωμία των δύο «σοσιαλιστών» για το Κυπριακό και την τουρκική εισδοχή στην ΕΕ. Οι απαντήσεις της στο ερωτηματολόγιο που της υπέβαλε ο πρόεδρος της Ένωσης Φίλων της Κύπρου στη Γαλλία, κ. Γιάννης Κατσιάπης (που μοιάζουν και με ανακοίνωση του κ. Κουμουτσάκου) είναι ξεκάθαρες: Είναι αντίθετη με την αναστολή των διαπραγματεύσεων ένταξης όσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής. Επειδή μόνο κατά τις διαπραγματεύσεις «μπορεί να ασκηθεί… επιρροή στην Τουρκία για να… συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική λύση…». Όσο για τους Γάλλους που έχασαν τις περιουσίες τους κατά την εισβολή και που η Τουρκία αρνείται να αποζημιώσει, η Ρουαγιάλ πιστεύει ότι και αυτό το θέμα είναι αδιαχώριστο από το πρόβλημα συνολικής λύσης. Ξεκάθαρες θέσεις. Τουρκικές…
***

Ημαρτημένα

Η στήλη της περασμένης Κυριακής σημείωνε την απάντηση του Θόδωρου Πάγκαλου στους συντρόφους του, που τον επέκριναν γιατί δεν ασκεί κριτική στην υπουργό των Εξωτερικών, ότι «τα δύο κόμματα σε πολλά συμφωνούμε». Υπάρχουν όμως και διαφωνίες μεταξύ των δύο, όπως ανακάλυψε το Τρίτο Μάτι στο ξεκαθάρισμα του αρχείου του. Και να μία που βγάζει μάτι:

-Τον περασμένο Αύγουστο, τους αντιπολιτευτικούς κεραυνούς του Γιώργου για τις πυρκαγιές, εκάλυψε η ομολογία-βόμβα του Θόδωρου: «Μετά τις εκλογές του 2000 τα κάναμε μπάχαλο σε πολλούς τομείς. Διαλύσαμε τη χώρα…»

– Πλήρης διαφωνία με την «ξαδέλφη» της εξωτερικής πολιτικής, η οποία λίγους μήνες νωρίτερα, σε γραπτό κείμενό της, που διαβάστηκε στην παρουσίαση βιβλίου για τη διακυβέρνηση Σημίτη, είχε αποφανθεί: «Την οκταετία αυτή έγινε μια σειρά από σημαντικά και ουσιαστικά πράγματα, που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις η Ελλάδα να κάνει βήματα προόδου… Ο μηδενισμός και η ισοπέδωση δεν υπηρετούν το συμφέρον του τόπου». Έγραφε και άλλα τότε, που ερμηνεύθηκαν (σε κύριο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας») ως αιχμές και προβολή πολιτικού προφίλ διαφορετικού από της κυβέρνησης Καραμανλή.

Βρίσκονται αμφότεροι σε λάθος κόμμα ή προσβλέπουν σε κάποια συγκυβέρνηση;


Σχολιάστε εδώ