«Το Υπουργείο Αλήθειας» του Μεγάλου Αδελφού

Ήταν μια από τις πέντε-έξι υπογραφές που εξασφάλιζαν πιστούς αναγνώστες στην «Καθημερινή» και συντηρούσαν το κύρος της ιστορικής εφημερίδας. Γι’ αυτό και η απόλυσή του κατέπληξε. Κανείς δεν πίστευε ότι το σχέδιο της μεταμόρφωσης, με τις μετεγγραφές και τις απολύσεις, θα έφθανε και σ’ αυτόν. Ότι στην εφαρμογή αυτής της επιχείρησης οι όποιοι σχεδιαστές της θα θυσίαζαν και τα προσχήματα. Κάποια επιχειρήματα τέλος πάντων προς όσους αναγνώστες αγανακτούν για τη μετάλλαξη της εφημερίδας σε φερέφωνο της «Νέας Τάξης». Αλλά στη μεταμόρφωση της «Καθημερινής» -από οικοδεσπότη της «Χέραλντ Τρίμπιουν» σε παράρτημα αμερικανικής κυβερνητικής εφημερίδας- φαίνεται να εγκαταλείπεται και η φροντίδα για τα προσχήματα.
Σαν λόγος απόλυσης προβλήθηκε το αποκαλυπτικό (για το ευρύ κοινό) δημοσίευμα της εφημερίδας «Πριν» (που απέκτησε έτσι μεγάλη δημοσιότητα και απήχηση), κατά το οποίο: «Οι Αμερικανοί αναδιατάσσουν τους πράκτορές τους στα ελληνικά ΜΜΕ, τοποθετώντας τους σε θέσεις-κλειδιά τηλεοπτικών σταθμών και πρωτίστως εφημερίδων σ’ αυτήν τη φάση. Τους μετακινούν μεθοδικά από το ένα έντυπο στο άλλο, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες… που θα διασφαλίσουν το πέρασμα της αμερικανικής γραμμής και των αρχών που σταδιακά θα διαμορφώσουν μιαν ελληνική κοινή γνώμη ευνοϊκή προς τις ΗΠΑ…»
Τώρα γιατί η «Καθημερινή» ένιωσε πως το άρθρο αυτό την αφορά και απέλυσε τον Δελαστίκ, που εργάζεται και στο «Πριν»; Μυστήριο…
Γεγονός είναι -και επισημάνθηκε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε διάφορες αμερικανικές εφημερίδες όπως η «Σαν Φραντσίσκο Κρόνικλ» και η «Χάρτφορντ Κάρεντ»- ότι στο Στέιτ Ντιπάρμεντ λειτουργεί ένα τμήμα που φέρει τον ευφημιστικό τίτλο «Γραφείο Αντι-παραπληροφόρησης», υπό την διεύθυνση κάποιου Τοντ Λέβενθαλ και το οποίο ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι αποκαλούν «Υπουργείο της Αλήθειας» του Μεγάλου Αδελφού, από το προφητικό βιβλίο του Όργουελ.
Το τμήμα αυτό, που καταγγέλθηκε από τον Γουέιν Μάντσεν σαν «ένας ξεδιάντροπος μηχανισμός συγκάλυψης και σπίλωσης», έχει αποστολή την επισήμανση θεμάτων της δημοσιότητας απειλητικών για την κυβέρνηση και την «εξουδετέρωσή» τους, με διαψεύσεις, συγκάλυψη και δυσφήμηση.
Όπως έγραφε πρόσφατα η ηλεκτρονική εφημερίδα «On Line Journal», μέθοδος του Τοντ Λέβενθαλ είναι η γνωστή συνταγή: Κάνεις το αμάλγαμα σοβαρών καταγγελιών με ελαφρά δημοσιεύματα, αποκαλύψεων έγκυρων δημοσιογράφων με εξόφθαλμα αστείους ισχυρισμούς και με τον τρόπο αυτό γελοιοποιείς και σκοτώνεις την πραγματική αποκάλυψη.
Κατά την ίδια εφημερίδα: «Η κυβέρνηση έχει αφιερώσει ένα τεράστιο μηχανισμό (που περιλαμβάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη CIA, τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, ένα διαβρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα και άλλα ακόμη) για να ελέγχει τι σκέπτεσαι, να διαστρέφει την αλήθεια και να συγκαλύπτει τις αδικοπραγίες της».
Ανάλογη επιχείρηση από το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης απασχόλησε τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και την «Ουάσινγκτον Ποστ», με την ανανέωση διετούς συμβολαίου της Εταιρείας Λίνκολν, ύψους 12,4 εκατομμυρίων, «για τη διαχείριση στρατηγικής επικοινωνίας». Όπως είχε αποκαλυφθεί από τον αμερικανικό Τύπο κατά τη σύναψη του αρχικού συμβολαίου από τον Ράμσφελντ, η εταιρεία ανελάμβανε την επιχείρηση να μεταβάλει τα αισθήματα των Ιρακινών έναντι των αμερικανών απελευθερωτών τους, με εξαγορές εφημερίδων και δημοσιογράφων, φύτευμα άρθρων και σχολίων αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης στα ΜΜΕ του Ιράκ και άλλες ανάλογες προπαγανδιστικές πρακτικές.
Αυτό που απασχόλησε όμως το πρόσφατο άρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ήταν το σκάνδαλο ότι, για την ανανέωση του συμβολαίου της, η εταιρεία ισχυρίσθηκε ψευδώς ότι «συνήψε συνεταιρισμούς με τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης του Ιράκ, με διαφημιστικές εταιρείες, με τέως κυβερνητικούς αξιωματούχους και με τέως αξιωματικούς με παρελθόν στις μυστικές υπηρεσίες και στον ψυχολογικό πόλεμο».
Εκεί βρισκόταν το σκάνδαλο, κατά τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Στην απάτη περί την αποτελεσματικότητα. Όχι στη μεθοδολογία αυτών των επιχειρήσεων, όπως διδακτικά εκτίθεται από τη Λίνκολν για την απόσπαση ανανέωσης του συμβολαίου της. Και όπως την είδαμε να εφαρμόζεται στη γειτονιά μας, στη Γιουγκοσλαβία, με τη συμμετοχή μάλιστα και γνωστού, σχεδόν ελληνόφωνου, διανομέα χονδρών δολαριούχων φακέλων.
Υποσημείωση: Δημοσκόπηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απεκάλυψε πρόσφατα ότι ο ιρακινός λαός θέλει την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.


Σχολιάστε εδώ