Το δέον γενέσθαι

Δυστυχώς για τη ΝΔ στην υπόθεση των ομολόγων η κοινή γνώμη έχει εμπεδώσει την άποψη ότι «υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες». Γι’ αυτό και κάθε επιχείρηση συγκάλυψης απαρχής συνιστά λαθεμένη επιλογή. Το καλύτερο για την κυβέρνηση είναι να μετακινηθεί από τη θέση περί «μυθευμάτων και ανακριβειών», καθότι για παράδειγμα στην περίπτωση του ΤΕΑΔΥ εξ ορισμού υπάρχει είτε παρανομία είτε αμέλεια, και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της «απόδοσης ευθυνών», τοποθετώντας ταυτόχρονα την όλη υπόθεση στις πραγματικές διαστάσεις της.

• Στην επικοινωνία μεγάλη σημασία έχει η αποτελεσματικότητα και με δεδομένο ότι η κοινή γνώμη προσέχει «ποιος λέει κάτι», «πώς το λέει» και λιγότερο «τι λέει» η κυβέρνηση δύσκολα θα πείσει την κοινή γνώμη πως δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, όταν ήδη αυτή έχει πειστεί για το αντίθετο. Με άλλα λόγια για να «κλείσει» η υπόθεση των ομολόγων θα πρέπει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες, να «πληρώσουν» οι εμπλεκόμενοι και μετά ταύτα να έρθει η «κάθαρση». Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ θα περιορίσει την πολιτική ζημία στο ελάχιστο και ταυτόχρονα θα περάσει στην κοινή γνώμη ότι τα περί «μηδενικής ανοχής» τα λέει και τα πράττει. Ο άλλος δρόμος, των «μυθευμάτων», θα αφήσει την υπόθεση «ανοικτή» να σέρνεται μέχρι τις εκλογές, με απροσδιόριστο εκλογικό κόστος.

• Όμως η υπόθεση των ομολόγων μπορεί να παγιδεύσει εκτός της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί ή φαίνεται να ασκεί μονοθεματική αντιπολίτευση, περιοριζόμενο σε θέση «αντί». Έτσι η θετική πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν διακινείται, δεν αναπαράγεται, οπότε η συνολική του εικόνα παραμένει θολή και απροσδιόριστη. Αλλά για να διεκδικήσει την εξουσία το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως πρέπει να ενισχύσει την «κυβερνητική εικόνα του» ώστε να περάσει στο εκλογικό σώμα ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Άρα απαιτείται να βρεθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το κατάλληλο μείγμα αντιπολιτευτικής ρητορικής και προγραμματικού λόγου. Η υπόθεση των ομολόγων φθείρει σ’ έναν βαθμό την κυβέρνηση, ωστόσο δεν ενισχύει ταυτόχρονα την εικόνα της εναλλακτικής λύσης ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας.


Σχολιάστε εδώ