Τα «μποφόρ» Καραμανλή θα βγάλουν σε λιμάνι ή… σε ξέρα;

«Φορτωμένος» λοιπόν με «μποφόρ» -κυριολεκτικά «δε μιλιόταν» ορισμένες στιγμές…- σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του με στόχο:

– Την επανάκτηση των πολιτικών πρωτοβουλιών και την -κατά το δυνατό- «επιστροφή» στους βασικούς του σχεδιασμούς και σε ό,τι αφορά τον χρόνο και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και την ποιότητα.

– Την κατά το δυνατό ελαχιστοποίηση της πολιτικής ζημιάς που τα «αμαρτωλά» ομόλογα επέφεραν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η εκτίμηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο, σύμφωνα και με δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει απ’ το Μαξίμου, είναι πως ο Κ. Καραμανλής διευκολύνεται στους σχεδιασμούς του και στις επικείμενες πρωτοβουλίες του εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ίδιος παραμένει σε μεγάλο βαθμό αλώβητος απ’ τη βαθιά κρίση των ομολόγων. Αυτό άλλωστε προέκυπτε και απ’ τη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO (για το MEGA) που έδειχνε σοβαρότατη μεν κυβερνητική φθορά, αλλά συνέχιση της απρόσκοπτης κυριαρχίας Καραμανλή και της έναντι του Γ. Παπανδρέου υπεροχής του.΅Ωστόσο αυτή η διαπίστωση κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι ο πολιτικός χρόνος είναι… απεριόριστος ή διευκολύνει ή επιτρέπει αναβολές, δεύτερες σκέψεις ή -πολύ περισσότερο- υπαναχωρήσεις. Και είναι βέβαια διαφορετικό ζήτημα η αρχή ότι εν θερμώ και υπό καθεστώς πίεσης ο Καραμανλής δεν αντιδρά και -απ’ την άλλη- η εικόνα «επανάπαυσης», ατολμίας και αποφυγής ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, που παραπέμπουν σε παραλυτική ακινησία και πολλαπλασιάζουν το πολιτικό κόστος.

Εμμονή στο «όχι εκλογές», αλλά…

Σε κάθε περίπτωση και ενόψει της ανάληψης των πολυθρύλητων πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών ο Κ. Καραμανλής επιμένει στη γραμμή, στον πολιτικό σχεδιασμό «όχι πρόωρες εκλογές».

Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, αυτή του τη σταθερή θέση την επανέλαβε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια τόσο κατά την τελευταία τους επίσημη συνάντηση όσο και κατά τη συνάντησή τους, στο σπίτι του Προέδρου τις ημέρες του Πάσχα στα Ζαγοροχώρια. Μάλιστα τόνισε ότι είναι πιθανό να γίνουν τελικά οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, περίπου σε έναν χρόνο. Στον αέρα βρίσκεται κι ο ανασχηματισμός. Τον Καραμανλή δεν τον θέλγει γενικά η ιδέα να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση τώρα, εκτός των σχεδιασμών του και υπό την πίεση της κρίσης των ομολόγων.

Βεβαίως σχετικές προτάσεις έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό. Και τις τελευταίες ημέρες. Κατά την προσφιλή του τακτική ο ίδιος δεν απάντησε. Δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του. Ωστόσο συνεργάτες του, που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, καθώς και τους σχεδιασμούς του, εκτιμούν με βεβαιότητα ότι ανασχηματισμό δεν θέλει. Δεν τον απορρίπτει φυσικά όπως τις πρόωρες εκλογές, αλλά πάντως δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα. Όμως, κατά τους ίδιους συνεργάτες του, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στην περίπτωση κατά την οποία απ’ τις έρευνες προκύψει εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στο θέμα των ομολόγων πέραν της πολιτικής ευθύνης. Σε μια τέτοια περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και πέραν και εκτός σχεδιασμών…

Μέχρι στιγμής πάντως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Και αναφερόμαστε στα στοιχεία που υπάρχουν όχι μόνο απ’ τις τρεις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και στα στοιχεία απ’ την παράλληλη έρευνα που πραγματοποιούν άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, όπως έχει αποκαλύψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».

… ο χρόνος τρέχει

Όλα επομένως αφενός κρίνονται απ’ την έκβαση των τριών ερευνών τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον για πρόδηλους λόγους και αφετέρου αναμένεται πως θα κινηθούν στο πλαίσιο θεσμικές πρωτοβουλίες – αλλαγές σε διοικήσεις ταμείων και συναφών οργανισμών – παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων των ενεχομένων σε σκανδαλώδεις δοσοληψίες σχετικά με τα ομόλογα.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, οι διώξεις που αναμένεται να ασκηθούν θα περιλαμβάνουν και συνδικαλιστές που συμμετέχουν στα ΔΣ ορισμένων ταμείων.

Επίσης, όπως μας τόνισε στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει πολλά γύρω απ’ το επίμαχο θέμα, όταν θα ολοκληρωθούν οι έρευνες θα υπάρξουν ορισμένες «εκπλήξεις» που θα προκαλέσουν συζητήσεις και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμα και σε ανατροπές, σε σύγκριση με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα στην κοινή γνώμη. Και αναφερόμαστε σε εκπλήξεις που αφορούν:

– Τράπεζες.

– Τραπεζικά στελέχη.

– «Ενδιάμεσους» κρίκους με αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα-έκπληξη.

– Στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών.

Το ζήτημα είναι βέβαια, αν ο (πολιτικός) χρόνος επαρκεί για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν πραγματικά σε εκτόνωση και αποφόρτιση του βεβαρημένου για την κυβέρνηση κλίματος. Επίσης, αν οι (τελικές) πρωτοβουλίες του γεμάτου «μποφόρ» Καραμανλή θα είναι αρκετές και ποσοτικά και -κυρίως- ποιοτικά για να οδηγήσουν σε «λιμάνι» ή θα οδηγήσουν το κλυδωνιζόμενο κυβερνητικό σκάφος σε… ξέρα. Καθότι η αποτελεσματικότητα τέτοιων πρωτοβουλιών κρίνεται και καθορίζεται και απ’ την ειλικρίνεια και αξιοπιστία τους αλλά και απ’ το συνολικότερο πολιτικό κλίμα. Το οποίο κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να αλλάξει. Για το επόμενο τουλάχιστον διάστημα…


Σχολιάστε εδώ