Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Όπερ σημαίνει μικρή μεν, πάντως διακριτή αύξηση της συμμετοχής των ξένων χαρτοφυλακίων στην ελληνική αγορά. Κάτι που αποτυπώνεται και στα καθαρά συνολικά κεφάλαια που «γύρισαν» στο ΧΑΑ την ίδια περίοδο. Ήτοι: 3,4 δισ. ευρώ οι συνολικές επενδύσεις – εισροές κεφαλαίων των ξένων προς την αγορά μας και… 3,6 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που έβγαλαν από την αγορά οι εγχώριοι επενδυτές. Οι δικοί μας διαχειριστές! Όμορφος κόσμος, δεν συμφωνείτε; Τρέξτε τώρα να πάρετε θέσεις στα χαρτιά που σας… «είπε» ο χρηματιστής σας. Αν βέβαια δεν είναι από εκείνους που θα τους πάρει η μπάλα (και θα τους πάρουν την άδεια, για να μην πω τίποτε πιο χοντρό…) στην υπόθεση με τα ομόλογα και τα αποθεματικά των Ταμείων. Και βεβαίως τις παχυλότατες αμοιβές – προμήθειες! Όμορφος κόσμος που λέγαμε και νωρίτερα…

– Για να μην απογοητευόμαστε όμως και ολότελα, καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά στα σενάρια και τις φήμες των ημερών στα λόμπι της Σοφοκλέους. Όπου το τελευταίο και πιο «καυτό» σενάριο είναι αυτό των πρόωρων εκλογών! Διότι λέει η πίεση από την υπόθεση των ομολόγων μπορεί να οδηγήσει μέχρις εκεί! Κι αν συμβεί αυτό γιατί να μη στηρίξει και ο νυν πρωθυπουργός το σενάριο της καλής χρηματιστηριακής αγοράς που είχε «βγει» -λέει – στον Σημίτη.

– Το άλλο σενάριο θέλει την αγορά να πάσχει από… «έλλειψη καταλυτών» που θα την οδηγήσουν υψηλότερα. Μέχρις ενός σημείου σωστό, αλλά το παράδοξο είναι πως οι ίδιοι οι αναλυτές και οι χρηματιστές που το διαδίδουν είναι εκείνοι που μας έστελναν όλες τις προηγούμενες ημέρες κάτι ενημερωτικά σημειώματα που έλεγαν πως η Σοφοκλέους και οι εμπλεκόμενοι μ’ αυτήν άρχισαν ήδη (ή τέλος πάντων καλό θα ήταν να αρχίσουν) να λοξοκοιτάνε προς τις επερχόμενες ανακοινώσεις των εισηγμένων για το ξεκίνημα της τρέχουσας χρονιάς. Προτού καλά καλά στεγνώσει δηλαδή η μελάνη από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης του 2006 και οι αναλυτές δηλώνουν σε αναμονή των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2007.

– Κι αν δεχθούμε πως η περίφημη έλλειψη καταλυτών που λέγαμε και πιο πάνω είναι στην ουσία η αγωνιώδης προσπάθεια των χρηματιστών να βρουν νέα «καύσιμα» από τις εισηγμένες της Σοφοκλέους, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας: αυτή που λέει πως υπάρχει -στις τάξεις των ασχολούμενων με τα του ΧΑΑ- μια τάση επανεπένδυσης σημαντικής ρευστότητας και το μόνο που χρειάζεται είναι το κατάλληλο έναυσμα, ένα κίνητρο για να διοχετευθεί στην αγορά. Όπως για παράδειγμα θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των πεπραγμένων των περισσοτέρων εταιρειών του ΧΑΑ.

– Στα αμιγώς τεχνικά τέλος, διαβάσαμε και μάλλον προσυπογράφουμε το τελευταίο report της P&K που παραμένει σχετικά θετική για τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ δεν μπορέσαμε να μην παρατηρήσουμε πως οι περισσότερες μικρομεσαίες ΑΧΕ τονίζουν στις δικές τους εκθέσεις-συστάσεις το γεγονός πως τα μεγαλύτερα κέρδη στο συντομότερο χρονικό διάστημα τα προσέφεραν τελευταία επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Το πλέον πρόσφατο σχετικό στατιστικό στοιχείο έδειξε πως από τις αρχές Γενάρη έως και πριν από δύο εβδομάδες από τις 40 μετοχές με την υψηλότερη απόδοση μία μετέχει στον FTSE 20 και 6 στον Mid 40. Οι υπόλοιπες κατατάσσονται στα «μικρά ψάρια». Που ενίοτε δείχνουν τα δόντια τους…


Σχολιάστε εδώ