ο Δαίμονας των δημαρχείων

Στο δημαρχείο του Αιγάλεω συναντήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη τα «γαλάζια» συντρόφια για να καθορίσουν τη γραμμή τους στις εκλογές της ΤΕΔΚΝΑ. Για τον ίδιο σκοπό πραγματοποιήθηκε συνάντηση και στη Ρηγίλλης την Πέμπτη. Αν και οι συναντήσεις έγιναν με «κλειστές θύρες», η έντονη δυσαρέσκεια του δημάρχου Ζωγράφου, φίλτατου Καζάκου, ακούστηκε μέχρι τον δρόμο. «Μου είχατε υποσχεθεί την προεδρία της ΕΣΔΚΝΑ. Με πουλήσατε». Η οργή και ο θυμός του τοπάρχη δεν κρύβονταν. Πάντως ως προς την ΤΕΔΚΝΑ, η «γραμμή» Καλογερόπουλου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες και μάλλον τα πράγματα εκεί είναι ήδη ξεκαθαρισμένα, παρά τις έντονες προσπάθειες κάποιων να υποσκάψουν την προσπάθεια αυτή, αφού διαπιστώνουν ότι οι ίδιοι δεν θα έχουν καμία προσωπική τύχη. Και στις δύο συναντήσεις εκφράστηκαν έντονες διαμαρτυρίες για ένα δίδυμο τοπαρχών, νότιας και βόρειας περιοχής, για τις κρυφές συναντήσεις που κάνουν με ΠΑΣΟΚους προκειμένου να εξασφαλίσουν την προσωπική εκλογή τους! Είμαι περίεργος να δω αν θα υπάρξουν εκπλήξεις… ή θα κάτσουν σαν τις κότες αυτοί που φωνάζουν…

Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος Π. Φαλήρου ο Τρύφων Μπουγάς. Οι λόγοι που επικαλείται στην επιστολή που έστειλε στο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι πρέπει να ετοιμάσει την προεκλογική του εκστρατεία, αφού θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΛΑΟΣ στον Πειραιά. Ο Μπουγάς είχε εκλεγεί ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου… Όπως γράφει στην επιστολή του, στη θέση του συμβούλου θα εναλλάσσονται ανά έτος επιλαχόντες του συνδυασμού, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία στα δημοτικά πράγματα και νέα στελέχη της παράταξής τους. Σωστό και επικροτώ.

Είκοσι επτά εκατομμύρια ευρώ είναι τελικά το έλλειμμα που βρήκε ο νέος τοπάρχης Κορυδαλλού, Κασιμάτης. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο έγινε έντονος διάλογος του νυν με τον τέως για τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα του δήμου. Τα είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ αφορούν τον δήμο και τα δύο τη δημοτική επιχείρηση. Ομολογώ πάντως πως μου έκανε εντύπωση η λογιστική άποψη του φίλτατου τέως τοπάρχη Χρήστου, ότι τα δάνεια δεν είναι… χρέος. «Χρέος είναι ό,τι έπρεπε να πληρώσουμε και δεν το πληρώσαμε. Ό,τι χρωστάμε δεν είναι χρέος». Εγώ τι να πω. Ομολογώ ότι αυτήν την άποψη δεν την είχα… ανακαλύψει… Αν την είχα ανακαλύψει, θα είχα βάλει παντού χρέη…

Απέκλεισαν το δημαρχείο Περάματος, την προηγούμενη εβδομάδα, γονείς, μαθητές και δάσκαλοι, γιατί από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχαν πάρει καμία δόση για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων για όλη την προηγούμενη χρονιά. Μιλάμε για 300.000 ευρώ συνολικά. Τα σχολεία χρωστάνε παντού: ΔΕΗ, προμηθευτές, πετρέλαιο. Ούτε κιμωλίες δεν μπορούν να αγοράσουν. Καταλάβατε τι γινόταν; Έπαιρνε ο δήμος τα λεφτά από το υπουργείο και αντί να τα δώσει εκεί όπου έπρεπε, τα έδινε εκεί όπου δεν έπρεπε, γιατί προφανώς είχε τους λόγους του. Επί της ουσίας πάντως, όσον αφορά τα έργα και τις ημέρες του τέως τοπάρχη, αυτά είναι πταίσματα μπροστά σ’ αυτά που έρχονται, όπως μου λέει ο νυν Γιάννης Γλύκας.

Για πρώτη φορά το θέμα με τα παράνομα νυχτερινά κέντρα που λειτουργούν στους διάφορους δήμους τέθηκε σε σοβαρή βάση, εκ μέρους της Νομαρχίας Αθηνών. Ο νομάρχης Γιάννης Σγουρός επισκέφθηκε προχθές τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον ενημέρωσε για την απερίγραπτη κατάσταση που επικρατεί. Έμαθα ότι ο νομάρχης μίλησε έξω από τα δόντια για τον «περίεργο μηχανισμό» που καλύπτει αυτές τις εξόφθαλμες παρανομίες. Το θετικό είναι ότι η κατανόηση, αλλά και η αρωγή εκ μέρους της Εισαγγελίας ήταν διάχυτη ως συμπέρασμα από αυτήν τη συνάντηση. Αμέσως θα αντιμετωπιστεί και στο σφράγισμα των νυχτερινών μαγαζιών που δεν διαθέτουν πάρκινγκ. Αν και ο νόμος έχει ψηφιστεί, δεν εφαρμόζεται από τους οικείους δήμους λόγω των εκλογικών σχέσεων που αναπτύσσουν με τους ντόπιους επιχειρηματίες. Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε όσους τοπάρχες… ξεχνούν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία.

Διαδημοτική συγκοινωνία σχεδιάζουν πέντε δήμοι των βορείων προαστίων. Σε μια συνάντηση υπό την προεδρία του υπουργού Μεταφορών, αποφασίστηκε η ενίσχυση του δικτύου με μικρά λεωφορεία που με εσωτερικές γραμμές θα ενώσουν τους πέντε δήμους. Το ραντεβού ανανεώθηκε για το τέλος Απριλίου, ώστε και οι συμμετέχοντες δήμοι να έχουν έτοιμες τις προτάσεις τους. Η σκέψη είναι πολύ καλή, αλλά κάτι μου λέει πως εάν οι διαδικασίες για την εφαρμογή αυτής της προσπάθειας δεν γίνουν ευέλικτες, θα μείνει στα χαρτιά. Κάτι τέτοιο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και σαφώς χρειάζεται και προσαρμογή στην υφιστάμενη νομοθεσία. Μακάρι να περπατήσει.

Σε κόντρα, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, έχει εξελιχθεί η διαμάχη του πρώην αντιδημάρχου του δήμου Αμαρουσίου, δικηγόρου Σπύρου Βλάχου, και του νυν τοπάρχη Γιώργου Πατούλη. Ο πρώην αντιδήμαρχος θεωρεί ότι συκοφαντήθηκε αυτός και τα παιδιά του, με πολύ υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, σε μια συνέντευξη που έδωσε ο δήμαρχος. Μου λένε πάντως ότι ο τοπάρχης, βλέποντας την εξέλιξη αυτή, προσπαθεί να «μαζέψει» τα πράγματα, γιατί δικηγόροι τον συμβούλεψαν ότι κάποιες εκφράσεις που χρησιμοποίησε είναι «πάτημα» για πιθανή καταδίκη του. Ίδωμεν.

Έντονη, καθημερινή και επιβλητική είναι η παρουσία του αντιδημάρχου Αμαρουσίου και διακεκριμένου γιατρού Στέφανου Τσιπουράκη, αρμόδιου για θέματα περιβάλλοντος.

Πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις καθημερινά στους δρόμους, από το πρωί μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, να δίνει εντολές για έργα που πρέπει να γίνουν και συγχρόνως να επιβλέπει από κοντά αν η πόλη είναι καθαρή.

Φαίνεται ότι και το Μαρούσι τελικά ήθελε τον… γιατρό του (!)

Με τον παλαιστίνιο βουλευτή και πρώην δήμαρχο Φουάντ Κόκαλι συναντήθηκε ο δήμαρχος Περιστερίου, στο πλαίσιο της δραστηριότητας που έχει αναπτύξει ο Ανδρέας Παχατουρίδης στο «Δίκτυο Πόλεων». Ο Παχατουρίδης το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την Παλαιστίνη. Μαθαίνω μάλιστα ότι θα συναντηθεί και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο.

Πρέπει να δοθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα του περιβαλλοντικού πάρκου που βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Ερήμωση και γκρεμισμένα κτίρια είναι η σημερινή εικόνα, σ’ ένα έργο που είχε στοιχίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πριν από δέκα χρόνια και διαφημιζόταν ως το καλύτερο πάρκο των Βαλκανίων. Μια επίσκεψη είναι αρκετή για να δημιουργήσει την απορία πού πήγαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και σήμερα, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν περάσει από το ταμείο του με διάφορα κοινοτικά προγράμματα και επιδοτήσεις.

Για τις άγιες μέρες του Πάσχα έλαβα πολλές ευχετήριες κάρτες από ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. Τους ευχαριστώ πολύ. Αυτό που με έκανε εντύπωση και είναι προς τιμήν τους, είναι ότι αρκετοί από αυτούς δεν έχουν διαβάσει και τις καλύτερες κριτικές για τις ημέρες και τα έργα τους. Αναγνωρίζουν όμως, όπως φαίνεται, το δικαίωμα σε κάποιον να διαφωνεί μαζί τους όταν η κριτική είναι καλόπιστη και τεκμηριωμένη. Αυτή είναι η ανωτερότητα ενός πολιτικού. Εν αντιθέσει με κάποιους άλλους, που μέχρι βουλευτάδες και υπουργούς χρησιμοποιούν για να πείσουν τον εκδότη ότι πρέπει να απαλλαγεί από εμένα, λόγω του ότι γράφω για τις κατά καιρούς λαμογιές τους. Δεν βαριέσαι. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Τέρμα οι γιορτές και οι κρασοκατανύξεις. Μαζευτείτε συντρόφια στη στρούγκα, γιατί έρχονται εκλογές οσονούπω. Έρχεται και το καλοκαιράκι και οι πιο τυχεροί θα πάνε και καμιά κρουαζιέρα με τον γνωστό εργολάβο που έχει ξεχάσει τι σημαίνει έκπτωση όταν παίρνει έργα στους δήμους των «φίλων» του.


Σχολιάστε εδώ