Με τρυπάνι βασάνιζαν ιρανό διπλωμάτη οι Αμερικανοί!

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στη διεθνή κοινή γνώμη η στροφή 180 μοιρών που έκανε ο βρετανός πρωθυπουργός απέναντι στο Ιράν αμέσως μετά την απελευθέρωση των 15 ναυτών και πεζοναυτών. Με αφορμή τον θάνατο από έκρηξη βόμβας στη Βασόρα τεσσάρων άγγλων στρατιωτών και αφού όλες τις προηγούμενες μέρες είχε εξάρει τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση των κρίσεων αποφεύγοντας οποιονδήποτε προσβλητικό χαρακτηρισμό κατά του Ιράν, με το που πάτησαν οι 15 το πόδι τους στο Χίθροου… μία από τα ίδια: «Αλλά η γενική εικόνα, όπως έχω πει και στο παρελθόν, είναι ότι υπάρχουν στοιχεία, τουλάχιστον, στο ιρανικό καθεστώς, που καλύπτουν, χρηματοδοτούν, εξοπλίζουν και υποστηρίζουν την τρομοκρατία στο Ιράκ»!
Η δήλωσή του -υπό προθεσμία- βρετανού πρωθυπουργού συνέπεσε με την κριτική που άσκησαν οι αμερικανοί νεοσυντηρητικοί, μέσω του Τζον Μπόλτον, κατηγορώντας το Λονδίνο ότι χειρίστηκε την κρίση… παθητικά. Δηλαδή δεν ξεκίνησε να βομβαρδίζει το Ιράν από τη μία άκρη ως την άλλη, όπως πολύ πιθανά θα έκαναν οι θερμοκέφαλοι της Ουάσινγκτον.
Η αντίδραση του Μπόλτον υπογραμμίζει τη διπλωματική επιτυχία που κατέγραψε η Τεχεράνη αφήνοντας τους 15 συλληφθέντες να επιστρέψουν στα σπίτια τους με σοκολάτες και γλυκά στα χέρια σαν να είχαν πάει την καθιερωμένη πασχαλινή επίσκεψη στον νονό τους. Οι αρνητικές εντυπώσεις για τις τακτικές που χρησιμοποιεί η Δύση έγιναν ακόμη πιο έντονες με αφορμή τις αποκαλύψεις για τα φριχτά βασανιστήρια που υπέστη ο ιρανός διπλωμάτης ο οποίος είχε συλληφθεί στο Ιράκ από Αμερικανούς και απελευθερώθηκε μία μέρα πριν από τους 15. Οι καταγγελίες νοσοκομειακών γιατρών της Τεχεράνης, με τη σύμφωνη γνώμη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, για τρύπες στα πόδια του διπλωμάτη από τρυπάνι αποκαλύπτουν τις κτηνώδεις μεθόδους βασανισμού που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να θωρακίσουν την κατοχή τους. Και μετά νοιάστηκαν μην τυχόν και στους 15 Βρετανούς ασκήθηκαν ψυχολογικές πιέσεις…


Σχολιάστε εδώ