«Καίγονται» μόνο διοικητές ταμείων και «μικροί» χρηματιστές

Το σχέδιο Αλογοσκούφη για την έξοδο από την κρίση έχει σε αδρές γραμμές ως εξής: Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστών για επιστροφή χρημάτων στα Ταμεία ή χορήγηση άλλης μορφής αποζημίωσης από το Δημόσιο απορρίπτονται μετά βδελυγμίας. Στην καλύτερη περίπτωση, ορισμένες διοικήσεις που έχουν στοιχεία για να αποδείξουν ότι εξαπατήθηκαν από χρηματιστές, ή αποδειχθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι τους χρέωσαν «καπέλα» σε αγοραπωλησίες, καλούνται από τον υπουργό Οικονομίας να ζητήσουν δικαστικά αποζημιώσεις, με τη (γενικώς και αορίστως…) «αρωγή του Δημοσίου».

Μέσω του πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που είναι άγνωστο πότε θα είναι έτοιμο -όχι πάντως την εβδομάδα που έρχεται όπως ανακριβώς γράφτηκε (την προηγούμενη ο Αλέξης Πιλάβιος προτίμησε να κάνει ταξίδι αναψυχής στις Ινδίες…)- θα «καούν» τουλάχιστον τέσσερις ανεξάρτητες χρηματιστηριακές εταιρείες, επειδή πούλησαν ομόλογα σε Ταμεία σε υπερβολικές τιμές. Πέραν της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, που πιθανότατα οδηγείται σε οριστικό «λουκέτο», υποψήφιες για κυρώσεις (βαριά χρηματικά πρόστιμα) είναι οι εταιρείες Πήγασος, Artion και η κυπριακή ΤΡΩΥΛΟΣ ΚΕΠΕΥ. Επίσης, είναι πιθανό να επιβληθούν κυρώσεις και σε ορισμένες χρηματιστηριακές, θυγατρικές τραπεζών, αφού η προσπάθεια που γίνεται είναι να φανεί ότι τιμωρούνται και «μεγάλα ψάρια».

Για τις «ανίδεες» διοικήσεις προβλέπονται δύο ειδών «τιμωρίες»: με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται αυτήν την εβδομάδα από τον Σάββα Τσιτουρίδη, αλλά παρουσιάσθηκε από τον κ. Αλογοσκούφη, θα καθιερωθούν «αντικειμενικά κριτήρια» (πενταετής προϋπηρεσία σε διοικητική θέση, πανεπιστημιακές σπουδές κ.ά.), βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν όλοι οι διορισμένοι πρόεδροι και αναμένεται ότι γύρω στους 15 δεν θα καταφέρουν να περάσουν τον πήχη. Κάποιοι, με πρώτο τον Αγάπιο Σημαιοφορίδη, θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει αν έχουν ευθύνες ή απλώς εξαπατήθηκαν από τους χρηματιστές.

Οι παράλληλες έρευνες Ζορμπά, που ήταν ο μόνος που συνέχισε να ψάχνει την εβδομάδα που πέρασε, και Λιόγα θα συνεχισθούν, χωρίς πολλές πιθανότητες να συλλάβουν την πραγματική έκταση του προβλήματος και των ευθυνών, αφού το πεδίο ελέγχου και των δύο λειτουργών δεν περιλαμβάνει το σύνολο των αγοραπωλησιών δομημένων ομολόγων του Δημοσίου και ιδιωτικών τραπεζών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Προς το παρόν, η έρευνα Ζορμπά φαίνεται ότι «καίει» με επαρκή στοιχεία το δίδυμο Παπαμαρκάκη -Πρινιωτάκη, ενώ ο κ. Λιόγας είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να θεμελιώσει βαριές κατηγορίες για αδικήματα που τελέστηκαν στη διακίνηση του ομολόγου-φαντάσματος των 280 εκατ. ευρώ. «Κερασάκι στην τούρτα» θα αποτελέσουν τα άλλα θεσμικά μέτρα που προσανατολίζεται να λάβει η κυβέρνηση. Ήδη, η επιτροπή που σχηματίσθηκε, με πρόεδρο τον έμπιστο του κ. Τσιτουρίδη Δημοσθένη Μαμμωνά (γ.γ. του υπουργείου Απασχόλησης, που κάποιους φαίνεται ενοχλεί, γι’ αυτό και διέρρευσαν ότι… τρώγεται), για να εισηγηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των αποθεματικών, έχει λάβει κατευθύνσεις υπέρ της δημιουργίας νέου τραπεζικού ολιγοπωλίου. Ειδικότερα, τα Ταμεία θα συστήσουν, σε συνεργασία με τράπεζες, Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (θα εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), στα πρότυπα της συνεργασίας ΙΚΑ – Εθνικής Τράπεζας. Έτσι, το σύστημα διαχείρισης των αποθεματικών, στο οποίο ως τώρα είχε κυρίαρχο ρόλο η Τράπεζα της Ελλάδος, θα παραδοθεί χωρίς πολλές εξηγήσεις στις ιδιωτικές τράπεζες.

Και μέτρα… συγκάλυψης

Πάντως, το σχέδιο Αλογοσκούφη έχει περίεργα κενά, που εκτιμάται ότι κατατείνουν στη συγκάλυψη των ευθυνών του υπουργείου Οικονομικών και των μεγάλων τραπεζών.

Ειδικότερα:

Καμία διερεύνηση δεν προβλέπεται για τις συναλλαγές δομημένων ομολόγων, κρατικών και τραπεζικών, στις οποίες εμπλέκονται μεγάλες τράπεζες, είτε ως ανάδοχοι είτε ως πωλητές των ομολόγων στα Ταμεία, ή και στους δύο ρόλους ταυτόχρονα. Αυτό φαίνεται ότι δεν θέλει κανένας στο υπουργείο Οικονομικών και στο τραπεζικό σύστημα να αποκαλυφθεί: ότι δηλαδή τα όσα έγιναν με το ομόλογο-φάντασμα είχαν επαναληφθεί νωρίτερα και στις άλλες εκδόσεις δομημένων ομολόγων του Δημοσίου.


Σχολιάστε εδώ