Χρηματιστήριο

Με κέρδη έκλεισαν οι μετοχές των Βιοχάλκο, Τιτάνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Folli Follie, ενώ με απώλειες οι τίτλοι των Coca Cola, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Intralot και ΟΤΕ. Την επομένη, με αφορμή τις τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.649,53 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη 0,51%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,68%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,15%, ενώ ο FTSE/ASEsmallcap 80 παρουσίασε άνοδο 0,15%. Aπο τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, θετικά κινήθηκαν οι Ταξιδιών – Αναψυχής και Προσωπικών – Οικιακών Προϊόντων, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι Πρώτων Υλών και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Aκολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία, παρά τη νευρικότητα των ευρωπαϊκών αγορών, επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.695,77 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,99% ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 324 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 159 κατέγραψαν κέρδη, 89 σημείωσαν πτώση και 50 παρέμειναν σταθερές.

Ø Σχετικά με το μέγα σκάνδαλο των ομολόγων, συμφωνούμε πλήρως με τη θέση του κ. Λαφαζάνη, καθώς από ότι φαίνεται όλοι γνώριζαν, αλλά σιωπούσαν, κάλυπταν και συγκάλυπταν! Γνώριζε ο ΟΔΔΗΧ, η Τράπεζα της Ελλάδας, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ø Καθορισμός αποζημίωσης, οδοιπορικών και απαλλαγή από κάθε ευθύνη των μελών του Γενικού Συμβουλίου, είναι κάποια από τα «καυτά» θέματα της έκτακτης ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ø Να γιατί ο ΣΜΕΧΑ πρέπει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του! Τραπεζική πρωτιά και αύξηση του συγκεντρωτισμού ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της κατάταξης των ΑΧΕ για το α΄ τρίμηνο του 2007. Η Eurobank διατήρησε την πρώτη θέση, ενώ οι 10 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές ελέγχουν το 84,6% από 81,49%.

Ø Με ορισμένους από τους πελάτες και τους πρώην υπαλλήλους τα «βρίσκουν», με κάποιους άλλους πάλι όχι, γιατί άραγε; Αλήθεια, οι ιθύνοντες της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, με ποια κοινά αποδεκτά μέτρα και σταθμά πραγματοποιούν επιλεκτικούς συμβιβασμούς χρεών και όχι μόνο; Ποια η γνώμη του αρμόδιου υποδιοικητή για το θέμα;

Ø Σεμνά και ταπεινά κ. Αράπογλου! Αφού δεν τα καταφέρατε με το «καλό», προσπαθείτε με το «κακό», φτάνοντας μέχρι το σημείο να «απειλείτε» ακόμα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων;

Ø Αντί να παραιτηθεί από μόνη της, εκ των υστέρων, θα έπρεπε οι εποπτικές αρχές να την είχαν «παραιτήσει», εκ των προτέρων, κατά την περίοδο δηλαδή των «γάμων» τους. Η αναφορά μας στην ειδική διαπραγμάτευση της Π&Κ στην ΕΤΕ.

Ø Κύριε πρόεδρε του ΤΣΠΕΑΘ, κ. Καπράνο, αφού τα πήγατε τόσο καλά στη διαχείριση της δημοτικής ραδιοφωνίας του Πειραιά και με δεδομένες τις σχέσεις σας με τον υπουργό Οικονομίας, μπορείτε να μας πείτε ποιος εισηγήθηκε στο Ταμείο σας την αγορά των ομολόγων και γιατί πάρθηκε η απόφαση με μόλις τρεις από τους πέντε ψήφους των μελών του ΔΣ;

Ø Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ξαφνική, άνευ προηγουμένου «γενναιοδωρία» του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ, για διανομή bonus στους εργαζομένους της εταιρίας, να μην έχει να κάνει με την εξαγορά των συνειδήσεών τους.

Ø Από ό,τι φαίνεται ο «εισηγμένος» πρόεδρος «μπαμπάς» δεν «εμπιστεύεται» την εποπτεία του υιού του και προέδρου του ΧΑ! Πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι η «Ξυλεμπορία» από τη μια δεν πραγματοποίησε αγορές ιδίων μετοχών, ενώ από την άλλη μείωσε τις επενδύσεις της στο ΧΑ.

Ø Απίστευτο και όμως «ελληνικό»…!
1) Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λόγω απρόβλεπτου τεχνικού προβλήματος, δήλωσε αδυναμία δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών του καταστάσεων.
2) Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε παράταση, χωρίς όμως ποτέ να της ζητηθεί.
3) Ο κ. Τσουπίδης, παρά τους εν εξελίξει ελέγχους των ορκωτών λογιστών, «έτρεξε» να προαναγγείλει κέρδη.
4) Η διοίκηση του χρηματιστηρίου δεν εξέτασε, ως ώφειλε από τον νόμο, την υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς επιτήρησης.
5) Η αντιπολίτευση ορθώς προχώρησε σε καταγγελίες.
6) Οι εργαζόμενοι της εισηγμένης εταιρείας πήραν μέρος στη διαμάχη.
7) Η επιχείρηση, μετά από όλα αυτά τα τραγελαφικά, ανακοίνωσε ότι τα μη ελεγμένα ενοποιημένα καθαρά της κέρδη κατέγραψαν άνοδο 12%.
Ουδέν σχόλιο!

Ø Έτσι γενικά και αόριστα η ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ αναφέρει στον ισολογισμό της «…τα θέματα έμφασης στην έκθεση του ορκωτού αφορούν εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις… ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις…».

Ø Παρά τη δραματική μείωση των κερδών του, ο όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής αποφάσισε να προτείνει μέρισμα 1 ευρώ, γιατί άραγε; Ουδέν σχόλιο.

Ø Για να δούμε αν η επιτυχής δημόσια εγγραφή της εταιρείας ΚΟΡΕ οδηγήσει στην ενεργοποίηση νέων επενδυτικών κωδικών; Τα μηνύματα πάντως είναι θετικά, καθώς η υπερκάλυψη ήταν από τις υψηλότερες, ενώ η τιμή διάθεσης καθορίστηκε στο ανώτατο εύρος.

Ø Για μια ακόμη φορά η ΑΤΕbank έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο, προσφέροντας καλύτερους όρους ακόμα και σε αυτούς που έχουν λάβει ήδη δάνειο με επιδότηση από τον ΟΕΚ.

Ø Μπορεί στο πρόσφατο παρελθόν να έμπαιναν μαζικά στο ΧΑ, στις ημέρες μας όμως αποχωρούν αργά, αλλά σταθερά! Περί τραπεζικών θυγατρικών η αναφορά μας.

Ø Κάτι δεν πάει καλά! Με τόσο μεγάλο κύκλο εργασιών και να έχει να ελεγχθεί φορολογικά από το 2001; Περί ΑΤΙΚΑΤ ο λόγος.

Ø Παρά τις γκρίνιες και τα παράπονα των βασικών τους μετόχων, θετικά κινήθηκε η κερδοφορία για 130 και πλέον εισηγμένες επιχειρήσεις. Υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά του πράγματος, καθώς οι υποχρεώσεις τους, προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές, αυξήθηκαν πάνω από 15% σε σχέση με το 2005.

Ø Στον ισολογισμό της ΕΥΔΑΠ εντύπωση προκαλούν οι αυξημένες προβλέψεις, ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ, για αστικές και εργατικές αγωγές.

Ø Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τις τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν σε αυτές τα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών που εξαγοράστηκαν πέρυσι.

Ø Οι φόβοι και οι ανησυχίες του ΠΑΣΟΚ για «…τη δημιουργία ενός ενεργειακού καρτέλ, το οποίο θα έχει ισχύ και εξουσία πολύ μεγαλύτερη από την κρατική εξουσία…» μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους!

Ø Δεν ξέρουμε για τις επιδόσεις τους ούτε για την ποιότητα της διαχείρισής τους, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι τα Funds of Funds είναι από τα πλέον σύγχρονα και περίεργα επενδυτικά εργαλεία. H Πειραιώς Α.Ε.Δ.Α.Κ. πάντως προχώρησε στη δημιουργία ενός τέτοιου.

Ø Μακριά και αγαπημένοι! Γιʼ αυτό και ο κ. Αλογοσκούφης, αφήνοντας πίσω την υπόθεση των ομολόγων, αποφάσισε να περάσει τις πασχαλινές του διακοπές στην Αυστραλία.

Ø Ποια είναι η εταιρεία Τhema που ανέλαβε το «δύσκολο» έργο της ένταξης των επενδύσεων της ΕΒΖ στον νέο αναπτυξιακό νόμο; Ποιος ήταν αυτός που έδωσε το «χρίσμα» στους συγκεκριμένους χρηματιστηριακούς συμβούλους;

Ø Με «εκβιαστικά» διλήμματα και «απειλητικές» προειδοποιήσεις δεν πείθετε κύριοι της North Asset Management. Δώστε πρώτα εξηγήσεις για την εμπλοκή σας στην υπόθεση των ομολόγων και αφήστε τα άλλα για μετά!

Ø Από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού του ΧΑ για τις υπό επιτήρηση μετοχές, ποιος ο λόγος των ανακοινώσεων σχετικά με τις αλλαγές στις υπόλοιπες κατηγορίες; Για την ιστορία πάντως, από τα στοιχεία του προηγούμενου 6μήνου προκύπτει ότι η κατηγορία των εταιρειών που έχουν χρηματιστηριακή αξία πάνω από 100 εκατ. ευρώ είναι η πλέον κερδισμένη από το πρόσφατο ράλι της Σοφοκλέους.

Ø Για ποια στροφή των αγοραστών στα παλαιά σπίτια μιλούν; Σε ποιες επιλογές των ενοικιαστών στα μικρά διαμερίσματα αναφέρονται; Οι τιμές πάντως των νέων κατοικιών «ζουν και βασιλεύουν», καθώς τον Ιανουάριο η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε σημαντική αύξηση τόσο στον αριθμό αδειών όσο και της επιφάνειας και του όγκου.

Ø Ποιοι να είναι όλοι αυτοί οι καλοί φίλοι, με τις πανίσχυρες κυβερνητικές θέσεις, οι οποίοι «καθαρίζουν» για χάρη της JP MORGAN και όχι μόνο;

Ø Τι να τους κάνουν τους ελέγχους, αν δεν μπορούν να βρουν τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις υπεράκτιες εταιρείες; Η αναφορά μας, στην πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να εντοπίσει τους κατόχους ακινήτων που δεν έχουν μεταβιβάσει, αλλά ούτε και έχουν πληρώσει τον φόρο που τους αναλογεί.

Ø Μπάχαλο επικρατεί στον ΣΜΕΧΑ καθώς, λίγους μόλις μήνες πρίν τις προκαθορισμένες αρχαιρεσίες, βγήκαν τα μαχαίρια. Με πρόσχημα την αντικατάσταση παραιτηθέντος μέλους, με αφορμή την επιστολή του συνδέσμου προς τον υπουργό Οικονομίας, αλλά και με τραπεζικό δάκτυλο, οι υποψήφιοι πρόεδροι άφησαν αιχμές κατά πάντων. Τι είδους υποσχέσεις και ανταλλάγματα μπορεί να έλαβαν όλοι αυτοί που μεθόδευσαν την εκλογή νέου προεδρείου;

Ø Αυτός δεν είναι «φιλικός», αλλά «αδελφικός» διακανονισμός! Από 16,2 εκατ. USD κεφάλαιο και 1,5 εκατ. USD τόκους, ο ΟΤΕ προτείνει άμεση αποπληρωμή ποσού 5 εκατ. ευρώ και άφεση χρέους ως προς το υπόλοιπο της οφειλής της εταιρείας Fibre Optic Telecommunication Network LTD (Foptnet).

Ø Τα όποια διαφυγόντα κέρδη δεν αποτελούν κατʼ ανάγκη τεκμήριο αθωότητας! Μόνο απλώς νομικό δεν είναι το θέμα, κύριοι της MPB, καθώς λίγες ημέρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, κατά τη λεγόμενη κλειστή περίοδο, υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου σας, τα οποία γνώριζαν εκ των έσω τις εξελίξεις, προχώρησαν σε πωλήσεις τίτλων της Marfin Popular.

Ø Από ό,τι φαίνεται δεν έχουμε ανάγκη τα «ξένα» χρήματα! Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε την ολιγωρία, για να μην πούμε αδιαφορία, στους κυβερνητικούς ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από το Γ’ Πλαίσιο Στήριξης;

Ø Αυτό δεν ήταν ένα απλό «καρφί», ήταν σκέτη «ταβανόπροκα»! Ο λόγος για τη θέση, που εξέφρασε ο πρόεδρος της Alpha Bank, σχετικά με τις ακραίες και υπερβολικές επιχειρηματικές κινήσεις ορισμένων τραπεζών και όχι μόνο.

Ø Tα κάθε λογής «στοκαρίσματα» πρέπει να αποφεύγονται τον «χειμώνα», γιατί δεν «πιάνουν» καθόλου καλά! Ο νοών νοείτο εκεί στην ATEbank !

Ø Ο εκ των υστέρων «προφήτης» επανήλθε, ο ένας εκ των βασικών «υπευθύνων» των αλόγιστων τραπεζικών πιστοδοτήσεων ξαναχτύπησε, ο τραπεζίτης που «έκαψε» πολλά ελληνικά νοικοκυριά ζήτησε το αυτονόητο, την εφαρμογή από τα πιστωτικά ιδρύματα των κοινοτικών νόμων και εθνικών κανονιστικών διατάξεων, σχετικά με τις μειώσεις των καθυστερούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια τους. Περί κ. Γκαργκάνα ο λόγος.

Ø Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! 21 στον μεσομακροπρόθεσμο δανεισμό, 12 στον μεσοβραχυπρόθεσμο δανεισμό και μόλις 2 για κεφάλαιο κίνησης! Αυτή είναι η κατανομή της τροποποιημένης, παρακαλώ, διάθεσης των χρημάτων από την ΑΜΚ της Τεχνικής Ολυμπιακής.


Σχολιάστε εδώ