υπουργείο Εξωφρενικών

-Εάν ένα δημοσίευμα δεν είναι ευνοϊκό, περιέχει «ενοχλητικές αλήθειες» για πρόσωπα και καταστάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, τότε απλούστατα το «εξαφανίζουμε»… Κάπως έτσι θα σκέφτηκαν, αφελώς, μερικοί υψηλόβαθμοι διπλωμάτες και στενοί συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα κατά πόσον ενήργησαν αυτοβούλως και εν κρυπτώ ή με τη σιωπηρή συναίνεση της υπουργού σε αυτήν την επιλεκτική λογοκρισία…

– Την περασμένη εβδομάδα, αυτή εδώ η στήλη περιείχε επικριτικά σχόλια για ορισμένες μεταθέσεις πρέσβεων που αποφάσισε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο (τυπική διαδικασία). Είναι άλλωστε ευρύτατα γνωστό ότι οι μεταθέσεις πρέσβεων ανήκουν στις άτυπες «προνομίες» του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών. Αποφασίζει λοιπόν ποιος θα πάει στο Παρίσι και ποιος στην… Κινσάσα, το Παρίσι της μαύρης Αφρικής… Τα κριτήρια μεταθέσεων, και αυτή, δυστυχώς, τη φορά, περιείχαν τα γνωστά και… εξόφθαλμα «αξιοκρατικά» στοιχεία, ήτοι αξιολογήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή η κομματική δράση («γαλάζια» βεβαίως…), τα ραβασάκια από μεγαλοπαράγοντες της ΝΔ και όχι μόνο, οι διαπροσωπικές σχέσεις κ.λπ.

– Δεν ξεφύγαμε λοιπόν από τη λογική των «δικών μας παιδιών». Εμφανέστατα και τα «συντροφικά μαχαιρώματα» σε ορισμένες περιπτώσεις μεταθέσεων. Μνημονεύσαμε και ορισμένα ονόματα πρέσβεων, αυτό φαίνεται ενόχλησε, που η τοποθέτησή τους σε «πρεσβείες καλοπέρασης» επιβεβαιώνει τον άκρατο φαβοριτισμό. που ζει και βασιλεύει στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και τη νέα αντίληψη οι υψηλόβαθμοι και άρα οι πιο έμπειροι διπλωμάτες μας να αγωνιούν για να καπαρώσουν πρεσβείες… αγρανάπαυσης, ενώ νεότεροι πρέσβεις στέλνονται σε χώρες ιδιαιτέρου ελληνικού ενδιαφέροντες (π.χ. Βαλκάνια, Μέση Ανατολή) για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα…

– Δεν έβαλαν, την περασμένη εβδομάδα, στο σάιτ της υπηρεσίας (επιλεκτικής) ενημέρωσης, το επικριτικό μας δημοσίευμα. Προφανώς για να μην το διαβάσουν οι διπλωμάτες μας σε πρεσβείες και προξενεία και προκαλέσουν, με την κουτοπόνηρη αυτή μεθόδευση, τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα. Μας τηλεφώνησαν τακτικοί μας αναγνώστες, ρωτώντας με απορία για τη στήλη «Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών» και έτσι πληροφορηθήκαμε κι εμείς το όντως… εξωφρενικό, να έχει λογοκριθεί ως ακατάλληλο προς ενημέρωση των πρεσβειών, διότι περιέχει πικρές αλήθειες για τους διπλωματικούς «πραιτοριανούς» της που βραχυκυκλώνουν την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

– Στο υπουργείο Εξωτερικών τους τρέλανε στα ψέματα και στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για καλές πρεσβείες, όταν ήταν κάποτε γενική γραμματέας Διοίκησης και (αποδι)Οργάνωσης επί ΠΑΣΟΚ… Το διέλυσε κυριολεκτικά το μαγαζί, όπως με διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμοι διπλωμάτες, και τώρα φιλοδοξεί, με νέες υποσχέσεις προς καλόπιστους ψηφοφόρους, να εκλεγεί βουλευτής Μαγνησίας. Για τη Λένα Κουτσιμπού ο λόγος, που ελπίζει πολύ στη στήριξη του Γιωργάκη Παπανδρέου, αφού χρημάτισε στενή συνεργάτις του στο υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά και ο Γιωργάκης Παπανδρέου χρειάζεται ψήφους δικές του και ελεγχόμενες, όταν έλθει η μετεκλογική μπόρα και θα χρειαστεί να μετρηθούν «κουκιά» για να υπάρξει μια ομαλή μετεξέλιξη και ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ… Στον νομό Μαγνησίας εκλέγεται όμως η Ροδούλα Ζήση που χαίρει εκτίμησης για το σημαντικό έργο που διεκπεραίωσε ως υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα είναι όμως υποψήφιος και ο Κώστας Καρτάλης, που εμφανίζεται πολύ… απαιτητικός!

– Μεγάλη Εβδομάδα η προηγούμενη και για ορισμένους διπλωμάτες μας ήταν η Εβδομάδα των Παθών, προσπάθησαν, επίμονα, αλλά η μετάθεση δεν ήλθε, για μερικούς τυχερούς ήρθε η Ανάσταση με ένα ωραίο πρεσβευτικό πόστο να τους περιμένει, αφού προηγουμένως κάνουν και τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένου και του Άη Στράτη, τώρα που ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ν. Μπερνς το κατακύρωσε στην Ελλάδα και η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη άνοιξε σαμπάνιες για την τεράστια διπλωματική μας επιτυχία. Διερωτώμαι, γι’ αυτήν τη… συμβολαιογραφικού περιεχομένου δήλωση του υφυπουργού-υποθηκοφύλακα Μπερνς, τι είδους δεσμεύσεις ανέλαβε η χώρα μας στο θέμα του Κοσόβου, στο Ιράν, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και όπου αλλού τα ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα θέλουν να ευθυγραμμισθούμε με τις δικές τους θέσεις.

– Την «αλληλεγγύη» των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και βεβαίως της Ελλάδας, ζήτησε επίμονα και παρασκηνιακά η Βρετανία στο θέμα που προέκυψε με το Ιράν και τη σύλληψη 15 βρετανών πεζοναυτών που περιπολούσαν σε θαλάσσια περιοχή, η οποία είχε μετατραπεί σε «γκρίζα ζώνη» ως προς την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων από το Ιράν και το Ιράκ. Να δούμε λοιπόν όταν η Ελλάδα ζητήσει επίμονα την αλληλεγγύη των χωρών της ΕΕ σε θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος (ονομασία Μακεδονίας, ελληνοτουρκικά) ποια θα είναι η στάση της «πονηράς Αλβιώνος». Το είδαμε άλλωστε στην αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τον στρατηγικό της εταίρο, την Ελλάδα, όταν ανεγνώρισε αιφνιδιαστικά τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

-Επιτέλους δέησε και δόθηκε στις συντεχνίες του υπουργείου ο υπό ψήφιση νέος Οργανισμός μετά από «κυοφορία» τριών περίπου ετών και μάλιστα μετά το τελευταίο υπηρεσιακό συμβούλιο, όπου οι πρωταγωνιστές, «γαλάζια παιδιά», σεμνά και ταπεινά κανόνισαν να περάσουν ως αδειούχοι τα επόμενα χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή τους στην «αιώνια πόλη». Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα πρέσβη κ. Χαράλαμπο Ροκανά και τον γενικό διευθυντή Προσωπικού, Διοικ. Οργάνωσης και Οικονομικής Διαχείρισης πρέσβη κ. Μιλτιάδη Χισκάκη, οι οποίοι έκοψαν και έραψαν στα μέτρα τα προσωπικά και της συντεχνίας τους τον Οργανισμό. Κατοχύρωσαν και διεύρυναν τα κεκτημένα των διπλωματών, των παιδιών τους, ως ανταμοιβή των διεθνών τους… επιτυχιών (Κυπριακό, Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά κ.λπ.) και των επαξίων αντιπροσωπεύσεων της χώρας διμερώς και πολυμερώς.

-Από κοντά ευνοήθηκε σκανδαλωδώς και η συντεχνία των «σώγαμπρων» εμπορικών μετά τις διεθνείς… επιτυχίες τους για αύξηση των εξαγωγών μας. Έτσι ευχαρίστησαν τον υφυπουργό κ. Στυλιανίδη και τον γενικό γραμματέα κ. Σκυλακάκη, οι οποίοι χρηματοδοτούν απλόχερα τις δράσεις τους και ας μην έχουν να επιδείξουν τελικά τίποτα το ουσιαστικό. Για τις επιτυχίες τους ας ερωτηθούν καλύτερα οι πιο αρμόδιοι να αποφανθούν για το θέμα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Δρόσος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών.

-Μήπως όμως είναι δικά τους χρήματα να τα λυπηθούν; Αποτέλεσμα αυτών είναι οι «σώγαμπροι» να μπουν και στο Ιερό με την απαραίτητη ευλογία της υπουργού, αφού τοποθέτησε επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας έναν «δικό της» από τη συντεχνία τους.

Άξιος λοιπόν ο μισθός τους…

-Βέβαια δεν πρέπει να ξεχαστεί και ο πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς πρέσβης κ. Ν. Κουνινιώτης, ο οποίος έκανε στα τελευταία χρόνια της καριέρας του όλη τη «βρώμικη δουλειά», για να εξασφαλίσει παράταση της θητείας του χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αλλά θα βρεθεί ίσως κάποια μελλοντική απασχόληση, αφού τέτοιοι υπάλληλοι δεν πάνε χαμένοι. Όλο και κάποια θέση συμβούλου ή κάτι άλλο θα βρεθεί για να βραβευθεί η συμπεριφορά του.

Για να υπάρξει όμως εφαρμογή ενός απολύτου… πνεύματος δικαιοσύνης που επικρατεί στο υπουργείο, παραγκωνίζονται με τον πιο προκλητικό τρόπο οι υπόλοιποι κλάδοι και ιδιαίτερα των εμπειρογνωμόνων, ίσως γιατί αυτοί που κατά τεκμήριο προσφέρουν αθόρυβα και γνωρίζουν το αντικείμενό τους δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα του παρατρεχάμενου, του κόλακα και του ΟΦΑ (όπου φυσάει ο άνεμος), τα οποία, όπως τα πράγματα δείχνουν, είναι τα μόνα που επιβραβεύει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου με τον προτεινόμενο Οργανισμό.

Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα…

Α.Κ.


Σχολιάστε εδώ