ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΡΑΤΑΕΙ ΟΜΗΡΟ τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο!

Το Πατριαρχείο εξακολουθεί να δοκιμάζεται από πολλά και ποικίλα προβλήματα: πνευματικά, διοικητικά, οικονομικά, οργανωτικά. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος, όχι μόνον δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά του, αλλά -ό,τι χειρότερο- αμφισβητείται. Ο πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος κατηγορεί τον Θεόφιλο ότι δίνει «γην και ύδωρ» στο Ισραήλ, προκειμένου να αναγνωριστεί επισήμως. Η αγιοταφική αδελφότητα εξακολουθεί να δοκιμάζεται και να αντιμετωπίζει όχι μόνον προβλήματα ταυτότητας, αλλά και επιβίωσης. Μένουν απλήρωτοι, αφού το Πατριαρχείο δεν έχει χρήματα ούτε για τα καθημερινά του έξοδα από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζεται ως Πατριάρχης ο Θεόφιλος και χρειάζεται η υπογραφή του Ειρηναίου για ανάληψη χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Πατριαρχείου.

Όλο το πρόβλημα το δημιουργεί το Ισραήλ, που για άλλη μια φορά αξιοποιεί την κρίση με την έκπτωση του Ειρηναίου για να αποσπάσει εδαφικά ανταλλάγματα από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για να αναγνωρίσει τον νέο Πατριάρχη Θεόφιλο. Και το Ισραήλ δεν κρύβει τις επιδιώξεις του. Ο εκβιασμός του Ισραήλ στον Θεόφιλο διατυπώθηκε επισήμως και εγγράφως από υπουργό του. Όπως γράφτηκε στον ισραηλινό Τύπο, ο εκβιασμός διατυπώνεται ωμά και σε γενικές γραμμές περιγράφεται ως εξής:

• Να εξασφαλίσει ότι τα ξενοδοχεία στην Πύλη της Γιάφας θα παραμείνουν επί μακρόν μισθωμένα σε Ισραηλινούς.
• Να προτιμά σε κάθε αγοραπωλησία του Πατριαρχείου ισραηλινούς προμηθευτές.
• Να παραδώσει στην κυβέρνηση του Ισραήλ κατάλογο με τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου εντός του Ισραήλ.

Με απλά λόγια, αυτό που ζητούν οι Ισραηλινοί για να αναγνωρίσουν τον Θεόφιλο είναι να τους επιτρέψει να συνδιαχειριστούν την περιουσία του Πατριαρχείου μέχρι να τη βάλουν στο χέρι ολόκληρη.
Σ’ αυτόν τον πόλεμο κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ακολουθεί «γραμμή» χαμηλών τόνων.

Το υπουργείο παρακολουθεί… άφωνο τη μεγάλη μάχη που διεξάγεται με στόχο την αμύθητη περιουσία του Πατριαρχείου, το οποίο κατέχει πάνω από το 30% της παλαιάς πόλης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, γύρω από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξελίσσεται ένα άγριο… «παζάρι», στο οποίο λαμβάνουν μέρος πολλοί πραματευτές με διαφορετικά κίνητρα και στόχους. Η σημαντικότερη δυσκολία είναι ότι οι συμμαχίες που συγκροτούνται είναι ευκαιριακές. Για παράδειγμα, παλαιστινιακές ορθόδοξες κοινότητες μετακινούνται μεταξύ Θεόφιλου και Ειρηναίου με την ταχύτητα βολίδας ώστε να μπορούν να παρασύρουν σε λίγο και Ιεράρχες του Πατριαρχείου. Η σημαντικότερη, ωστόσο, παράμετρος του παιχνιδιού είναι τα οικονομικά – επιχειρηματικά συμφέροντα, που, όπως σημειώνουν έλληνες διπλωμάτες, φτάνουν πολύ ψηλά στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης

Οι εκβιασμοί του Ισραήλ -που είναι μόνιμοι όλα αυτά τα χρόνια- αποκαλύπτουν τις μεγάλες ευθύνες που έχει η σημερινή κυβέρνηση, όπως βεβαίως και οι προηγούμενες.

Θα έπρεπε προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής να είχε παρέμβει στον ισραηλινό ομόλογό του και να είχε απαιτήσει να τελειώσουν οι παρατεταμένες καθυστερήσεις της αναγνώρισης του νέου Πατριάρχη Θεόφιλου, ο οποίος υποχρεώνεται να χρησιμοποιεί το παλιό διαβατήριό του, όπου αναφέρεται ως Αρχιεπίσκοπος (!) και μάλιστα αναγκάζεται να κάθεται στην ουρά για να περάσει από έλεγχο, αφού μόνον ο Πατριάρχης δεν υπόκειται σε ελέγχους (!), από τη στιγμή που το Ισραήλ δεν του χορηγεί βίζα ως Πατριάρχη, διότι δεν τον αναγνωρίζει!

Ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να απαιτήσει από το Ισραήλ να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα, διαφορετικά θα πρέπει με δημόσια δήλωσή του να καταγγείλει αυτήν την ισραηλινή συμπεριφορά σε βάρος της Ορθοδοξίας.

Ευθύνες φυσικά έχει και η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που έναν χρόνο τώρα δεν κατάφερε να πιέσει το Ισραήλ να αναγνωρίσει τον νέο Πατριάρχη Θεόφιλο. Αλλά φαίνεται ότι κανένας δεν μας μετράει…

Ο Θεόφιλος πάντως στηρίζει τις ελπίδες του για να τελειώσει το δράμα που ζει, όχι στην Αθήνα, αλλά στην Ουάσινγκτον, όπου είναι γνωστές οι διασυνδέσεις του. Μην ξεχνάμε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις πήγε στα Ιεροσόλυμα ειδικά για να τον επισκεφθεί και να τον στηρίξει…

Ανακωχή λόγω… Φωτός…

Μετά από… σκληρές προσπάθειες της φοβερής ελληνικής διπλωματίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης μπόρεσε να μεταβεί άφοβα στα Ιεροσόλυμα για να παραλάβει και να μεταφέρει το Άγιο Φως. Για τις μέρες αυτές κατάφερε ανακωχή… Πάλι καλά…


Σχολιάστε εδώ