Ποιος ο ρόλος της ΕΙΗΕΑ στο ομολογιακό του ΤΣΠΕΑΘ;
Ο πρόεδρος του Ταμείου Δημήτρης Καπράνος δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις στην ΕΣΗΕΑ ούτε για το ποιος αποφάσισε να επενδυθούν τόσα λεφτά σε ομόλογο υψηλού ρίσκου, κυρίως, ούτε σε ποιον πληρώθηκαν αυτά τα λεφτά. Παρέδωσε στο ΔΣ ένα non paper το οποίο όμως δεν δέχθηκε να υπογράψει και στο οποίο υποστηριζόταν πως «η επένδυση πραγματοποιήθηκε με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες» και η επιλογή αυτή κρίθηκε «επωφελής». Η απροθυμία για συγκεκριμένες απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις προκαλεί ακόμη περισσότερες ανησυχίες. Όταν του ζητήθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία και έγγραφα, ο κ. Καπράνος αποχώρησε από τη συνεδρίαση για να τα φέρει, κάτι που δεν έγινε ποτέ…
Η πλειοψηφία των 6 στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πήρε απόφαση απλώς να ζητήσει τα λεφτά πίσω με τους τόκους -χωρίς καν να αναφέρεται στην ανακοίνωση από ποιον τα ζητάει- και να ανατεθεί σε ελεγκτικό μηχανισμό η αποτίμηση της αξίας του ομολόγου και η καταγραφή της διαδρομής που ακολούθησε από την έκδοσή του μέχρι σήμερα. Διαφορετική γνώμη εξέφρασαν οι παρατάξεις «Συσπείρωση» και «Μαχόμενη Αριστερά». Μια εικόνα για το τι συμβαίνει δίνει η «Συσπείρωση», η οποία στην ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «ο Δημ. Καπράνος απέκρυψε από τις Ενώσεις τη σκανδαλώδη αγορά ενός άγριου κερδοσκοπικού προϊόντος (που καταχρηστικά ονομάζεται ομόλογο) με ασαφείς αποδόσεις, επισφάλεια του κεφαλαίου, εικοσαετή δέσμευση, άγνωστες ”προμήθειες” και σκοτεινή διαδρομή». «Αρνείται», συνεχίζει η ανακοίνωση, «να δώσει δημόσια και υπεύθυνα εξηγήσεις στον κλάδο, δεν ανέλαβε την ευθύνη (ενυπόγραφα και δημόσια) του παραπλανητικού non paper που ο ίδιος απέστειλε στα σωματεία μας». Η παράταξη ζητάει την παραίτηση του Δ. Καπράνου, «όπως συνέβη και με το σκάνδαλο στο ΤΕΑΔΥ (Επικουρικό Δημοσίων Υπαλλήλων), όπου ο πρόεδρος καθαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης που πρότεινε η ΑΔΕΔΥ, έτσι και στην περίπτωση του ΤΣΠΕΑΘ οι Ενώσεις πρέπει να υποδείξουν νέο πρόσωπο, συνάδελφο, ο οποίος από τη θέση του προέδρου θα αναλάβει να διεκδικήσει την επιστροφή στο Ταμείο των 130 εκατ. ευρώ εντόκως». Την ίδια θέση εξέφρασε και η Ένωση Προσωπικού, η οποία με παρέμβασή της ζητά ευθύνες και από την κυβέρνηση. Αυτήν τη στιγμή από πολλούς ερευνάται η τυχόν συμμετοχή του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ στη χρηματιστηριακή εταιρεία Τρωύλος της Κύπρου, όπως επίσης και ο ρόλος που έπαιξε ο εκπρόσωπος των εκδοτών στο ΤΣΠΕΑΘ κ. Αϊδίνης.
Στην περίφημη πάντως συνεδρίαση του ΤΣΠΕΑΘ, που αποφάσισε την αγορά του ομολόγου έναντι 130 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες μετείχαν οι κύριοι Καπράνος, Αϊδίνης, η κυρία Καρατζά και δύο ακόμη υπάλληλοι του Ταμείου. Έλειπε από την εν λόγω συνεδρίαση η εκπρόσωπος του υπουργείου στο ΤΣΠΕΑΘ. Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη.