Ποιοι παίζουν σε ανασχηματισμό;

Οι διακινητές αυτού του σεναρίου διατείνονται ότι πάρα πολλά θα εξαρτηθούν απ’ τα πορίσματα των ερευνών γύρω απ’ το σκάνδαλο των ομολόγων, που αναμένονται μετά το Πάσχα. Βεβαίως υπογραμμίζουν πως ο πρωθυπουργός θα αναμένει πορίσματα «σίγουρα» και τελικά και δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ανθρωποθυσίες με κίνδυνο να αδικήσει κάποιον ή κάποιους.

Απ’ την άλλη μεριά υπάρχει η σκέψη να προχωρήσει έτσι κι αλλιώς ο Καραμανλής σε ανασχηματισμό, για να φανεί ότι κάνει μια νέα αρχή ανανέωσης στην κυβέρνηση, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Έτσι και κλίμα ανανέωσης θα περάσει και ορισμένα κακώς κείμενα θα διορθωθούν.

Σημειώνουμε ακόμα, ότι εν όψει των τελικών του αποφάσεων ο πρωθυπουργός θα αναμένει ακόμα και τα αποτελέσματα του πορίσματος απ’ την έρευνα που κάνει, ατύπως βέβαια, ομάδα στελεχών της απόλυτης εμπιστοσύνης του ύστερα από εντολή δική του. Και αυτό το πόρισμα θα συνυπολογιστεί στις τελικές του επιλογές.

Πάντως οι πληροφορίες, από στελέχη τα οποία γνωρίζουν καλά την κυβερνητική και κομματική «γεωγραφία», φέρουν:

• Τον Π. Παναγιωτόπουλο να πηγαίνει στη θέση του Β. Πολύδωρα, ο οποίος πιθανότατα θα μετακομίσει σε άλλο υπουργείο και μάλλον δεν θα μείνει εκτός.

• Τον Γ. Βουλγαράκη να τα μαζεύει απ’ το υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και η αποχώρησή του… απ’ την κυβέρνηση συνολικά, αν και υπάρχει και η αντίθετη σκέψη για μια ακόμη μετακίνηση…

• Στην περίπτωση που απομακρυνθεί ο Σ. Τσιτουρίδης, πιθανότερο αντικαταστάτη του τον πρώην υφυπουργό Ν. Αγγελόπουλο, που έχει απ’ όλες τις πλευρές άριστες συστάσεις.

• Να μπαίνουν στην κυβέρνηση κάμποσοι νέοι βουλευτές, ακριβώς για να δοθεί η αίσθηση και το κλίμα της ανανέωσης, αλλά και της κάλυψης περιοχών που σήμερα δεν εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση.

Γκρίνια κατά Ρουσόπουλου – Αλογοσκούφη

Μέσα πάντως στο γενικότερο αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση και στην επιστροφή της εσωστρέφειας και πέραν της κριτικής που ασκείται κατά του Σ. Τσιτουρίδη, υπάρχουν σοβαρά παράπονα και γκρίνιες και κατά των Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Αλογοσκούφη.

Στον υπουργό Επικρατείας καταλογίζεται σοβαρό επικοινωνιακό έλλειμμα στον χειρισμό της υπόθεσης των ομολόγων, κυρίως στο αρχικό της στάδιο, οπότε και κρίθηκαν οι εντυπώσεις.

Του καταλογίζουν ακόμα ευρύτερο επικοινωνιακό έλλειμμα, που έχει αποτέλεσμα να έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος στον τομέα της ενημέρωσης. Ούτε στα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ δεν μπορεί να περάσει γραμμή (όσα εν πάση περιπτώσει, ελάχιστα, είναι φιλικά…) λένε οι επικριτές του.

Είναι δε χαρακτηριστικό του γενικότερου αρνητικού κλίματος και το γεγονός ότι (σε αυτό η ευθύνη βέβαια δεν ανήκει στο Ρουσόπουλο) ουδείς υπουργός πλην του Μ. Γιακουμάτου δεν βγήκε να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές θέσεις. Όλοι ήσαν εξαφανισμένοι! Αλλά αυτό έχει να κάνει με το γενικότερο έλλειμμα αλληλεγγύης εντός της κυβέρνησης και τα φαινόμενα ελληλοεξόντωσης μεταξύ κυβερνητικών στελεχών…

Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι η πρόταση Μεϊμαράκη για τη συγκρότηση επικοινωνιακού επιτελείου, ενός οργάνου διαχείρισης κρίσεων, έχει βρει ευήκοα ώτα λόγω ακριβώς της κατά Ρουσόπουλου δυσαρέσκειας.

Ασκείται επίσης δριμεία κριτική κατά του Γ. Αλογοσκούφη, επειδή και ενώ η κρίση περί τα ομόλογα κορυφώθηκε, αυτός βρίσκεται σε… ταξίδι στην Αυστραλία πολυήμερο, αν και είναι εκ των συναρμοδίων για το θέμα υπουργών. Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για δυσαρέσκεια του Καραμανλή…

Πάντως η κριτική για τους συνολικότερους χειρισμούς αγγίζει πλέον και τον ίδιο τον Καραμανλή. Υπάρχει γκρίνια ότι δεν συγκαλεί το Υπουργικό Συμβούλιο, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Πολιτικό Συμβούλιο για να ακουστούν απόψεις και να υπάρχουν παρεμβάσεις όταν το κλίμα ανεβαίνει. Διατυπώνεται βέβαια ο αντίλογος, ότι σε τέτοιου είδους συνεδριάσεις δε μένει τίποτα κρυφό, όλα διαρρέουν…

Αλλά αυτό που θα πρέπει να ανησυχεί τον πρωθυπουργό είναι ότι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχει το Μαξίμου, πλέον η κριτική απ’ τον λαό αγγίζει και τον ίδιο. Και εστιάζεται βασικά στην εκτίμηση ότι έχει συμβιβαστεί με τη διαπλοκή και έχει έτσι χάσει το σημαντικότερο συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου.

Και αυτό το τελευταίο θα πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη εν όψει των πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναλάβει!


Σχολιάστε εδώ