Πανικός Αράπογλου για την εισαγγελική έρευνα

Την ίδια ώρα, σε μια σπασμωδική κίνηση που καταδεικνύει και τη νευρικότητά του, ο κ. Αράπογλου διέκοψε κάθε διάλογο με τον σύλλογο, για το ασφαλιστικό και άλλα σοβαρά εκκρεμή θέματα, επικαλούμενος την προσφυγή του ΣΥΕΤΕ στη Δικαιοσύνη. Σε μια επιστολή πρωτοφανούς ύφους και περιεχομένου, με την οποία πετάει στο καλάθι των αχρήστων τη θεσμικά κατοχυρωμένη συλλογική διαπραγμάτευση και επιδιώκει να στερήσει από τους εργαζομένους το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, ο κ. Αράπογλου αναφέρει μεταξύ άλλων:

•«Η Διοίκηση της Τράπεζας εξ αρχής ήθελε να έχει μόνον ουσιαστικούς και ειλικρινείς διαλόγους, με καλοπροαίρετους συνομιλητές. Οι ανακοινώσεις όμως και οι μηνυτήριες αναφορές, που ουσιαστικά πλήττουν την ίδια την Τράπεζα, δεν προάγουν τον διάλογο, αλλά πλήττουν τους ίδιους τους εργαζόμενους.

•Συνεπώς, με τις ενέργειες και την εν γένει στάση σας εξέλιπαν οι προϋποθέσεις διαλόγου, αφού με δική σας πρωτοβουλία ως εκπρόσωποι των εργαζομένων επιλέξατε την επικοινωνία με τη Διοίκηση της Τράπεζας μέσω των Δικαστηρίων».

Συνδικαλιστικά στελέχη αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά και θυμήθηκε τώρα ο διοικητής της Εθνικής ότι πριν από εννέα μήνες υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά, αφού ως τώρα διατηρούσε ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας με τον σύλλογο, ενώ εμφανιζόταν ιδιαίτερα «άνετος» σε σχέση με τις δικαστικές του εκκρεμότητες.

Η ερμηνεία που δίνουν είναι ότι ο κ. Αράπογλου αρχίζει να χάνει την «άνεσή» του έναντι της Δικαιοσύνης και επιχειρεί εκβιασμό για την απόσυρση της μηνυτήριας αναφοράς, καθώς:

1. Έγινε πλέον σαφές ότι η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει πολύ σοβαρά τη μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΕΤΕ και δεν υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο αρχειοθέτησής της, ιδιαίτερα μετά και τη διπλή αναφορά για τις εξαγορές των Finansbank και Π&Κ από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η οποία κατατέθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και έχει διαβιβασθεί στον ίδιο εισαγγελικό λειτουργό που έχει στα χέρια του και τη μηνυτήρια αναφορά των εργαζομένων.

2. Η διοίκηση της Εθνικής αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν έχει ιδιαίτερα στέρεη επιχειρηματολογία για να αποκρούσει τις κατηγορίες περί εξαγοράς της Finansbank έναντι εξόφθαλμα υπερβολικού τιμήματος, γι’ αυτό άλλωστε και δεν παρουσίασε απολογητικό υπόμνημα στον πταισματοδίκη που διεξήγαγε την προκαταρκτική εξέταση, με αποτέλεσμα ο φάκελος να επανέλθει στον εισαγγελέα χωρίς να έχει παρουσιασθεί η εκδοχή Αράπογλου για το θέμα.

3. Η επιχειρηματολογία του κ. Αράπογλου αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο, μετά την αποκάλυψη ότι η κερδοφορία της Finansbank το 2006 ήταν «μαγική εικόνα», καθώς το 95% των κερδών προήλθαν από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα έσοδα (πωλήσεις θυγατρικών, τις οποίες αγόρασε ο βασικός μέτοχος Οζιεγκίν και ο όμιλός του, με τα λεφτά που πήρε από την Εθνική!). Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα τόκων μετά από προβλέψεις, που αποτελούν τον «καθρέφτη» των δραστηριοτήτων κάθε τράπεζας, μειώθηκαν κατά 13,2%, ενώ υπερδιπλασιάσθηκαν οι προβλέψεις για τη διαγραφή προβληματικών δανείων. Τη θέση του κ. Αράπογλου επιβαρύνει το γεγονός ότι ήδη άρχισαν να καλούνται για να καταθέτουν στον εισαγγελέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν υπογράψει τις δύο αναφορές προς τον κ. Σανιδά. Μάλιστα, το αιφνίδιο ξέσπασμα του σκανδάλου με τα ομόλογα των Ταμείων, που έχει εστιάσει την προσοχή της κοινής γνώμης και τις έρευνες των δικαστικών λειτουργών στον χρηματοοικονομικό τομέα, εκτιμάται ότι επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα για τη διοίκηση της Εθνικής.

Όλα για τους Αμερικανούς!

Μυστική εξακολουθεί να κρατά η διοίκηση Αράπογλου την αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμφωνία παραχώρησης του μάνατζμεντ του Αστέρα Βουλιαγμένης στην αμερικανική Starwood για 15 χρόνια, καθώς απέφυγε να παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο για το περιεχόμενό της (όροι, αμοιβές κ.ά.), ακόμη και στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που απευθύνονται στους μετόχους της θυγατρικής Αστήρ. Η συμφωνία ενσωματώνει επαχθέστατους όρους για την Εθνική και τη θυγατρική της, όπως η υποχρέωση πληρωμής αμοιβής με βάση τον τζίρο του ξενοδοχείου, ανεξάρτητα αν εμφανίζει κέρδη. Ο Όμιλος της Εθνικής καλύπτει το κόστος των ανακαινίσεων, για να εναρμονισθεί ο Αστέρας με τα αμερικανικά πρότυπα, αλλά και το τεράστιο κόστος μιας αναίτιας εθελουσίας εξόδου 233 υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί συνολικά η εταιρεία με ποσό της τάξεως των 12,6 εκατ. ευρώ και να εκτιναχθούν οι ζημίες προ φόρων πάνω από τα 18,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπό τον κ. Αλέξη Πιλάβιο, που κόπτεται κατά τα άλλα για τη διαφάνεια στην αγορά, εξακολουθεί να ανέχεται την απόκρυψη των όρων της συμφωνίας με τη Starwood, αν και θα επηρεάσει την τύχη μιας εισηγμένης εταιρείας την επόμενη 15ετία, όπως ανέχεται και την ανακοίνωση της Αστήρ για τα αποτελέσματα του 2006, στην οποία αποκρύπτονται προκλητικά οι ζημίες της εταιρείας και προβάλλονται όποια μεγέθη βολεύουν τον κ. Αράπογλου…


Σχολιάστε εδώ