νέος πολιτης

Η μόνη ομάδα που στήριξε σθεναρά την πρόταση Παπανδρέου – Σκανδαλίδη ήταν η ομάδα Ανδρουλάκη – εκσυγχρονιστών (βλέπε Άννα Διαμαντοπούλου). Η ομάδα Τριαντάφυλλου (βλέπε ηγετικοί) ψήφιζε κατά συνείδηση, ενώ οι ομάδες Πανταζή (βλέπε Καμά-πρώην εκσυγχρονιστές) και Ελευθεριάδη (βλέπε Σακελλάρη-ΡΝΣ) τασσόταν κατά, αλλά με πολύ πάθος. Κατά λοιπόν της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, στο κομμάτι της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν παιδείας, αλλά με το υπόλοιπο πλαίσιο που έχει αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε ομόφωνα να ταχθεί η νεολαία. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα καυτό κλίμα αντιπαράθεσης, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς και των χειρισμών Σκανδαλίδη, οι νεολαίοι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν συμβιβαστική πρόταση και απαίτησαν να υπάρξει σαφής θέση κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16. Αρνήθηκαν, επίσης, την πρόταση του υπεύθυνου για τη Νεολαία να ψηφίσουν σε κάλπη την επόμενη μέρα. Ο κ. Σκανδαλίδης αρκετές φορές προσπάθησε να «τουμπάρει» το σώμα με διαφορετικές διατυπώσεις. Επίσης πολλές φορές εκνευρίστηκε, έσπρωχνε ομιλητές αντίθετους μαζί του από το βήμα, έκλεινε μικρόφωνα, απαιτούσε να μιλάει μόνο αυτός κ.λπ. Επειδή τίποτε δεν περνούσε, αναγκάστηκε και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο ΓΑΠ, ο οποίος μάλλον έδειξε να μην τον πειράζει μια τέτοια εξέλιξη. Έτσι υπήρξε μια διατύπωση που να καλύπτει κατά το δυνατόν όλους. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι ο Πρόεδρος ΓΑΠ, για να σιγουρευτεί ότι ο Σκανδαλίδης θα φέρει εις πέρας τη διαδικασία μετά το «κράξιμο», επικοινώνησε απʼ ευθείας με την πρόεδρο του Συνεδρίου (και φερόμενη ως προσωπική τους επιλογή) κ. Αίγλη Μπαλαμάτση.

Η κ. Αίγλη Μπαλαμάτση, 24 ετών από την Κεφαλονιά, ξάφνιασε πολλούς. Ακούγεται ότι δουλεύει για τον πρόεδρο ΓΑΠ, στο γραφείο του, είναι εθελοντής διαδικτύου του ΠΑΣΟΚ, σπουδάζει ακόμα στο ΤΕΙ Πειραιά (Υπολογιστικά Συστήματα) και προσπαθεί να πάρει το πτυχίο. Είναι από μικρή αθλήτρια και βρέθηκε να παίζει χάντμπολ στην Α1. Η επιλογή της, σύμφωνα με την «επίσημη» λογική, έγινε μέσα από τη συμμετοχή της στο γραφείο υποστήριξης της Εθνικής Επιτροπής Έμπνευσης και Διαλόγου για τη Νέα Γενιά, στον τομέα Πολιτικών Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και στη γραμματεία ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου), όπου ορίστηκε γενική υπεύθυνη για τον συντονισμό και την οργάνωση του συνεδρίου. Προτάθηκε, λένε, από τον Σκανδαλίδη για πρόεδρος του συνεδρίου και με ομόφωνη απόφαση (ΚΟΕΣ και συνεδρίου) ανέλαβε τον σχετικό ρόλο. Πάντως πρέπει να σας πούμε ότι την πρώτη μέρα του συνεδρίου η πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη για το προεδρείο παρακίνησε μόνο 300-400 ανθρώπους να «σηκώσουν καρτελάκι» από τους 3.000 παρόντες, αλλά ο «θεός» Σκανδαλίδης είπε: «θεωρώ ότι γίνεται αποδεκτή» και προχώρησαν παρακάτω…

Στην ομιλία Παπανδρέου την πρώτη μέρα στην αρένα του γηπέδου και τις κερκίδες ήταν περίπου 3.000 άνθρωποι. Την ημέρα των ψηφοφοριών (Σάββατο) στην κεντρική αίθουσα του συνεδρίου ήταν ανάλογα με την ώρα 2.000-2.500 άνθρωποι. Για αυτό ο Σκανδαλίδης προσπάθησε να πείσει να πάει το ζήτημα του άρθρου 16 σε κάλπη. Βάσει της ανακοίνωσης των ψηφισάντων της Κυριακής στην αίθουσα του συνεδρίου έλαβαν απόφαση για το άρθρο 16 (και τα άλλα θέματα) λιγότεροι από τους μισούς συνέδρους!

Σας γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα για τα ποσοστά που θα έπαιρναν οι ισχυρές ομάδες, αλλά ήταν πρωταπριλιάτικο! Πέσαμε έξω, όπως όλοι, στο ποσοστό Τριαντάφυλλου (προεδρικοί) και στο ποσοστό Ανδρουλάκη (εκσυγχρονιστές), καθόσον οι πληροφορίες τα έφερναν αντίθετα (40-25%) από τα τελικά αποτελέσματα. Έτσι έχουμε αρχικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε σύνολο 120 μελών: Ανδρουλάκης 51 (και 1ος σε ψήφους προσωπικά), Τριαντάφυλλος 29 (προσωπικά 4ος), Πανταζής 28 (προσωπικά 13ος), Ελευθεριάδης 12 (προσωπικά 41ος). Παρότι λοιπόν μειοψηφία οι «εκσυγχρονιστές» στο συνέδριο, πήραν το όργανο, λόγω καλύτερης οργανωτικής δουλειάς. Να δούμε αν θα εκλέξουν και γραμματέα. Φαίνεται πάντως ότι και το θέμα του άρθρου 16 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ψήφο αρκετών. Πάντως τα παραπάνω νούμερα δεν είναι «αμιγείς» δυνάμεις των υποψηφίων γραμματέων, καθόσον περιλαμβάνουν και «φιλικές» δυνάμεις. Αυτές οι συμμαχίες αλλάζουν στην πορεία, ιδιαίτερα όταν κάποιος είναι δυνατός και κάποιος αδύνατος. Σημειώστε ότι στην Εθνική Αντιπροσωπεία, πέραν των 120 μελών που εξελέγησαν, θα μετέχουν ex oficcio εκλεγμένοι νέοι νομαρχιακοί σύμβουλοι απʼ όλη την Eλλάδα και εκπρόσωποι διαφόρων ΜΚΟ και δικτύων (άνεργοι, ΑμΕΑ, μετανάστες κ.ά.), γεγονός που θα ανατρέψει τις εσωτερικές ισορροπίες. Κυκλοφορούν μάλιστα ήδη πληροφορίες τόσο για απόσυρση υποψηφίου γραμματέα όσο και για νέα υποψηφιότητα, που δεν έχει ακουστεί. Θα σας ενημερώνουμε…

Σημαντικό επίσης ήταν το γεγονός ότι η εκλογή ενός συνέδρου στο κεντρικό όργανο προϋπέθετε απαραίτητα την ένταξή του σε κάποιο εσωκομματικό «στρατόπεδο». Κανείς από τους υποψηφίους που κατήλθε στις εκλογές ως ανεξάρτητος δεν μπόρεσε να εκλεγεί, καθώς και αρκετά γνωστά και καθιερωμένα στελέχη, όπως οι κ. Τάσσος και Δημάδης (ανεξάρτητοι) και Σταμπουλίδης, Τζήμας, Παπαδήμας, Πανάς, Αντωνιάδης (ομάδα Τριαντάφυλλου) κ.α. Αντίθετα, λόγω της τακτικής ορισμένων ομάδων, εκλέχθηκαν ορισμένα παντελώς άγνωστα στους πολλούς απλά συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΠ. Αξιοσημείωτο επίσης ήταν το γεγονός ότι ενώ οι ομάδες υπολόγιζαν το εκλογικό μέτρο στους 250 ψήφους, σε σύνολο τελικώς πιστοποιημένων συνέδρων 5.230, ψήφισαν 5.066 (132 άκυρα-λευκά, βγάζανε τουλάχιστον 6 ανθρώπους, αν θέλανε) ήταν τελικά περίπου 110 ψήφοι. Εκλέχθηκαν μάλιστα και 27 κοπέλες με ποσόστωση, αφήνοντας έξω αντίστοιχους άνδρες συνυποψήφιούς τους.

Να σας πούμε και ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Για παράδειγμα, προς εκσυγχρονιστές είχαμε «άντε γεια σας, άντε γεια σας, τον Ανδρέα θα τον βλέπετε μπροστά σας», «θα γίνει σεισμός, θα γίνει πανικός, εδώ δεν θα περάσει ο εκσυγχρονισμός», «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, με γραμματέα δεξιό» σε απάντηση του «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, με γραμματέα Κρητικό», «είστε όλοι μαζί, της Άννας μαγαζί», σε απάντηση του «είστε όλοι μαζί, της Τόνιας μαγαζί». Ακούστηκαν βέβαια τα κλασικά «νατος, νατος, ο πρωθυπουργός!» και «αυτό είναι το ωραίο, αυτό είναι το σωστό, ο Γιώργος στην κυβέρνηση, ο Γιώργος στο λαό!» προς τον πρόεδρο ΓΑΠ. Είχαμε φυσικά τα «σεισμός σεισμός ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ», «ΠΑΣΠ ΙΔΕΑ, ΠΑΣΠ ΙΔΕΑ, ενωμένη αριστερά, απ’ τα χρόνια του Ανδρέα πάντα αγωνιστικά». Επίσης τα «Η ΠΑΣΠ δεν είναι τσιφλίκι κανενός…» και «οι φοιτητές παλεύουν σοσιαλιστικά…» με δεύτερη στροφή πολλά διαφορετικά συνθήματα. Ακόμη «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό» με απάντηση «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, αριστερό». Όσον αφορά τους μέλλοντες υποψήφιους γραμματείς ακουγόταν «Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είμαστε εμείς, ούτε Ανδρουλάκης (ή Τριαντάφυλλος) ούτε Πανταζής», «Κώστα, μαζί, για την ανατροπή», «Νίκη, Νίκη απʼ τη Θεσσαλονίκη», «Νατη η Τόνια (σ.σ.: Αντωνίου), φοράει παντελόνια» και «Δεν είσαι ο εκλεκτός, δεν είσαι ο εκλεκτός» προς Τριαντάφυλλο, και αρκετά άλλα… προχωρημένα που δεν γράφονται! Το κορυφαίο όμως ήταν το βράδυ του Σαββάτου, στο ζήτημα για το άρθρο 16, προς τον Σκανδαλίδη: «Αυτό δεν είναι δημοκρατικό, πάρε την καρέκλα σου και φύγε από δω»!

Το ξέρουμε ότι έχουμε παραμελήσει τις άλλες οργανώσεις νέων, αλλά θα επανέλθουμε!


Σχολιάστε εδώ