Μέσα στις εορτές οι «σκληρές» αποφάσεις Καραμανλή.

Το ερώτημα για τον πολύ κόσμο, ακόμη και για τους πιστούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας είναι το τι θα πράξει ο πρωθυπουργός. Επικεντρώνουν την κριτική τους κυρίως στη σχετική καθυστέρηση να ληφθούν αποφάσεις. Καθυστέρηση που αποτύπωσε χαρακτηριστικότατα και «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» την προηγουμένη Κυριακή, με τη… θρησκευτικού περιεχομένου προτροπή προς τον πρωθυπουργό.

Τι ζητούν όμως από τον Καραμανλή οι (λίγοι) συνομιλητές του; Να λάβει αποφάσεις προς την κατεύθυνση επίσπευσης των εκλογών, αφού η φθορά που υπέστη η κυβέρνηση και θα υποστεί στο μέλλον δεν λέει να σταματήσει, ή να κάνει ανασχηματισμό.

Στο θέμα των εκλογών ο Κ. Καραμανλής, τουλάχιστον όπως αφήνει να εννοηθεί κατά καιρούς, δεν θέλει να φθάσει στην πρόωρη προσφυγή και γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι δυο τρεις ακόμη αποφάσεις θα αντιστρέψουν το κλίμα και διότι εκτιμά πως θα είχε μια ξεχωριστή δυναμική το να κάνει τη θεσμική αρχή… να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα εξαντλήσει την τετραετία…

Ωστόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της σκανδαλολογίας δεν φαίνεται να περιορίζεται, παρά τα κατά καιρούς φαινόμενα «αποπροσανατολισμού», που μπορεί φυσικά και λογικά να συμβαίνουν, όπως είναι το θέμα των χούλιγκαν και του τραγικού θανάτου του νεαρού φιλάθλου. Τέτοια γεγονότα μπορεί να συμβούν πολλά. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να περιμένει η κυβέρνηση… τον από μηχανής θεό να αντεπεξέλθει στο κυβερνητικό της έργο και να καταφέρει να θέσει σε δεύτερη μοίρα το θέμα των ομολόγων. Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι κάθε άλλο παρά κλέφτες είναι όσοι έχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα κατηγορηθεί, ωστόσο η όλη ατμόσφαιρα δεν βοηθά στη διαμόρφωση ορθών και ψύχραιμων συμπερασμάτων… Απαιτείται λοιπόν μια πολιτική κατ’ εξοχήν κίνηση, που να διαθέτει και επικοινωνιακό εκτόπισμα και δυναμική, για να βγάλει την κυβέρνηση από τα αδιέξοδα.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν δρα ποτέ υπό πίεση. Γι’ αυτό πολλοί θεωρούν ότι αυτές τις ήμερες των εορτών ο πρωθυπουργός θα λάβει σκληρές αποφάσεις για:

• Το μέλλον συνεργατών του υπουργών, που μάλλον διαθέτουν ένστικτο αυτοσυντήρησης αντιστρόφως ανάλογο της πολιτικής ωριμότητας που επιβάλλουν οι καταστάσεις… Έπρεπε ήδη να έχουν παραιτηθεί. Θα έχει κόστος η κατόπιν εορτής «παραίτησή» τους, με την έννοια του αποκλεισμού τους από ένα νέο κυβερνητικό σχήμα;

• Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού… κάτι που θα αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Και ποιους να βάλει; Είναι η κλασική ερώτηση που γίνεται αμέσως μετά τον προβληματισμό περί ανασχηματισμού. Η λύση είναι απλή. Να βάλει νέους δυναμικούς ανθρώπους, που κοινώς «δεν τους ξέρει η μάνα τους», για να λύσουν μαζί με επιφανείς παλαιούς τα προβλήματα. Ουδείς ήταν γνωστός και είχε εκτόπισμα δημοσιότητας πριν τον βάλουν σε μια θέση. Κοντά τα λουριά και νέοι άνθρωποι, που θα εντυπωσιάσουν με την ορμή τους, την απλότητα και την τιμιότητά τους.

• Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με το παρόν κυβερνητικό σχήμα. Θέτει στην άκρη τη σκληρή κριτική που έχει υποστεί και προχωρά ηρωικά με το παρόν κυβερνητικό σχήμα, με μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές απ’ ό,τι το ΠΑΣΟΚ -το προφίλ του πρωθυπουργού έναντι του κ. Παπανδρέου παραμένει αναλλοίωτο, ενώ η παράσταση νίκης είναι σαφώς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας- χωρίς ωστόσο το ποσοστό που θα συγκεντρώσει να του δίνει τη δυνατότητα για ρήξεις και ανατροπές. Άρα περιμένει την προεδρική εκλογή για να δώσει την επόμενη μάχη.

Εκ των πραγμάτων πάντως, υποστηρίζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού και ριζικές ανατροπές. Ορισμένοι επιμένουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής έχει δώσει εντολή από αύριο… μέσα στην εβδομάδα, μετά τις εορτές, να ξεκινήσουν οι καρατομήσεις. Οι τελευταίες θα… συνδυασθούν με διώξεις ποινικές, που πιθανότατα θα ασκηθούν από τη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο των ομολόγων. Η κίνηση αυτή είναι πολύ πιθανό, εάν ο κ. Καραμανλής δεχθεί σχετικές εισηγήσεις υπουργών, να συνοδευθεί με την καρατόμηση ενός αριθμού διευθυντών Ταμείων και πιθανότατα ορισμένων διοικητών οργανισμών. Εάν και με τις κινήσεις αυτές δεν φανεί ότι ανακάμπτει η κυβερνητική παράταξη -οι σχετικές πλέον έγκυρες μετρήσεις που κρατά στα χεριά του το Μαξίμου δεν έχουν ρίξει ούτε σήμερα τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ κάτω από το 2% – τότε προβάλλει επιτακτικά το ενδεχόμενο των ριζικών λύσεων, που έχουν να κάνουν με απομακρύνσεις υπουργών και υφυπουργών, καθώς και με πρόωρες εκλογές.

Είναι σίγουρο πάντως ότι αυτό το Πάσχα είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός αισθάνεται τόσο μόνος… Την ίδια ακριβώς μοναξιά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής είναι το μοναδικό αναλλοίωτο πολιτικό ατού της κυβέρνησης… Είναι κι αυτή μια… προσωπική παρηγοριά…


Σχολιάστε εδώ