Λάθος ανάγνωση

Η επιπόλαια ανάγνωση και η προβολή ενέπνευσαν και την υποψία ότι, εν όψει και των δυσοίωνων δημοσκοπήσεων (για τα ομόλογα και το βιβλίο), κάποιοι «έξυπνοι» συνεργάτες του πρωθυπουργού τού εισηγήθηκαν να καταπραΰνει το λαϊκό αίσθημα με μιαν εμφάνιση στα εγκαίνια του μουσείου και μιαν διφορούμενη δήλωση. Κάτι τέτοιο βέβαια μπορεί να αποκοίμιζε μερικούς, αλλά σε πολλούς άλλους θα ενίσχυε τη διαδεδομένη εντύπωση πώς «όλοι το ίδιο είναι». Τίποτα απʼαυτά. Ο κ. Καραμανλής στις σχετικές φράσεις του έδωσε την προσωπική του αντίληψη περί ορθής εξωτερικής πολιτικής, την ίδια που αναδύεται από την ομιλία του προ τριετίας μπροστά στον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου (σε προσεκτική ανάγνωση). Και που μπορεί να συνοψισθεί στη φράση: Κάθε θυσία για την αποφυγή περιπέτειας.

Να τι είπε προχθές: «Το μουσείο αυτό (του Μικρασιατικού Ελληνισμού), η μαρτυρία ανθρώπων όπως η Φιλιώ Χαϊδεμένου, είναι ηχηρές υπενθυμίσεις του χρέους μας. Σήμερα ξέρουμε ποιος δρόμος οδηγεί στην ευημερία και την προκοπή και ποιος σε περιπέτειες και τραγωδίες. Η διαφύλαξη και η μελέτη της ιστορικής αλήθειας είναι ο μόνος τρόπος να διδαχθούμε από το παρελθόν. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την αέναη επανάληψη των ίδιων λαθών. Ο πολιτισμός και η ιστορία μας δεν μας επιτρέπουν λάθη και πισωγυρίσματα.»

Θα τολμούσε ίσως κάποιος να αντιτείνει ότι κανείς δεν διανοείται σήμερα Μικρασιατικές εκστρατείες, αλλά ότι ο μονομερής αφοπλισμός (ψυχικός και υλικός) οδηγεί κάποτε στην ευημερία και την προκοπή μόνο αφοσιωμένων δούλων, που απαρνούνται την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους…

*****
Δεν έκλεισε, λοιπόν, το βιβλίο ο πρωθυπουργός. Απόδειξη και η έξοδος, την Τετάρτη, από το Μέγαρο Μαξίμου της κ. Γιαννάκου, όχι με ανακοίνωση παραίτησης ή έστω απόσυρσης του άθλιου πονήματος, αλλά αντίθετα με το συνηθισμένο ύφος και εμφάνιση Γαλάτισσας συμπολεμίστριας του Αστερίξ στο ομώνυμο «καρτούν». Η κυβέρνηση επιμένει: Διορθώσεις μόνο, στο βιβλίο αφελληνισμού της ελληνικής Ιστορίας. Και σίγουρη για την κυβερνητική στήριξη η κ. Ρεπούση, επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής, δήλωνε στην «Καθημερινή της Κυριακής» (ολοσέλιδη συνέντευξη και προβολή!), πως, μετά το προγραμματισμένο ρετουσάρισμα, θα βγάλουν «ένα ακόμη καλύτερο βιβλίο…» Ξέρουν έτσι οι ψηφοφόροι της ΝΔ: Μόνο με μαύρισμα της κ. Γιαννάκου στις εκλογές θα πάει και το βιβλίο στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας…

Εκλεκτικές συγγένειες *****

Αν είναι σωστή αυτή η ανάγνωση των φράσεων του πρωθυπουργού (η ιστορία πάλι θα το δείξει) η επιλογή της υπουργού των Εξωτερικών έχει τελικά τη σημασία συμβόλου, διεθνούς ακτινοβολίας… Βέβαια η (θλιβερή αυτή) ιστορία απλώς συνεχίζεται. Επιλογή του ΠΑΣΟΚ και του σημερινού εκπροσώπου του είναι η συντακτική ομάδα και η κ. Ρεπούση. Και όπως είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος, στο Κοινοβουλευτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, «Μου λέτε πως δεν κάνω κριτική στην Ντόρα. Μα σε πολλά θέματα… τα δύο κόμματα συμφωνούν». Πέρα από τα φραστικά πυροτεχνήματα, μήπως στην πράξη διαφωνούν στη λεηλασία των Ταμείων, στα κρυφά ομόλογα, τη στοργική περίπτυξη των βαρόνων των ΜΜΕ και των ΠΑΕ; Το καρτέλ του δικομματισμού!

Το εκκωφαντικό μήνυμα*****

Δύο στοιχεία από τη δημοσκόπηση της GPO δεν επιδέχονται εκτονωτική ρητορεία: Ι) Το 62,4% των ερωτηθέντων θεωρεί την υπόθεση των ομολόγων των Ταμείων εξ ίσου ή περισσότερο σημαντική από την υπόθεση του χρηματιστηρίου. Και 2) Το 36% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύει ότι η κυβέρνηση ανέχεται τη διαφθορά. Στο σύνολο, βέβαια, το ποσοστό σκαρφαλώνει στα 60%. Ο έχων ώτα ακούειν…

Oι «όμηροι» που δεν ήταν *****

Για 15 βρετανούς «ομήρους» του Ιράν διαβάζαμε και ακούγαμε εδώ και μέρες -και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Για τους ναύτες που συνέλαβαν οι Ιρανοί, μέσα ή έξω από τα χωρικά τους ύδατα, στο επεισόδιο που ανέβασε την ένταση στον Περσικό και την τιμή της αμόλυβδης στα ελληνικά πρατήρια. ΄Ετσι, «ομήρους» τούς ήθελε ο κ. Μπους στις αλλεπάλληλες δηλώσεις του. «Όχι, δεν πρόκειται για κατάσταση ομήρων», δήλωνε, την Τρίτη στο Λονδίνο, ο άγγλος τέως πρεσβευτής στην Τεχεράνη Σερ Ρίτσαρντ Ντάλτον. Την επομένη ο Αχμαντινετζάντ ανήγγελε την απελευθέρωσή τους με την ευκαιρία των εορτών των γενεθλίων του Μωάμεθ και του Πάσχα.

Για την προϊστορία η βρετανική «Ιντεπέντεντ» αποκάλυψε ότι: Από έτους και πλέον οι Αμερικανοί ενισχύουν τους Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράν και τους σουνίτες Άραβες αντικαθεστωτικούς στο νότιο. ( Αμερικανικές ηλεκτρονικές εφημερίδες γράφουν και για δράση αμερικανών και βρετανών κομάντος και πρακτόρων.) Τον Ιανουάριο άγνωστοι με ιρακινές στολές απήγαγαν πέντε μέλη ιρανικής αποστολής στο Ιράκ. Στις 11 Ιανουαρίου επιδρομή αμερικανών κομάντος, με ελικόπτερο, στη διπλωματική αποστολή του Ιράν στην πόλη Αρμπίλ, του ημιανεξάρτητου Κουρδιστάν. Συνέλαβαν και απήγαγαν πέντε κατώτερους αξιωματούχους, τους οποίους κατηγορούν ως μυστικούς πράκτορες. Στις 4 Φεβρουαρίου ιρακινοί κομάντος, υπό αμερικανική διοίκηση, απήγαγαν στη Βαγδάτη τον ιρανό διπλωμάτη Τζαλάλ Ζαφαρί…

*****
Κούρδοι αξιωματούχοι είπαν στον βρετανό απεσταλμένο ότι στόχος της επιδρομής των Αμερικανών στην Αρμπίλ ήταν η σύλληψη του υπαρχηγού Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Μωχαμέτ Ζαφαρί και του αρχηγού της μυστικής υπηρεσίας των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγού Φρουζάντα, αλλά δεν τους βρήκαν. Οι δυο ανώτεροι αξιωματούχοι βρίσκονταν στο Κουρδιστάν σε επίσημη επίσκεψη και είχαν συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί και με τον πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.
Η απόπειρα των Αμερικανών να απαγάγουν δυο ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους σε επίσημες συναντήσεις με ιρακινούς ηγέτες είναι –εξηγεί η «Ιντεπέντεντ»- σαν να επιχειρούσε το Ιράν να απαγάγει τους αρχηγούς της CIA και της Ιντέλιτζενς Σέρβις κατά μιαν επίσημη επίσκεψή τους στο Αφγανιστάν ή το Πακιστάν…

Επιμύθιο: Προ της αναγγελίας της απελευθέρωσης των 15 βρετανών ναυτών στην Τεχεράνη, ο ιρανός διπλωμάτης Ζαφαρί αφέθηκε ελεύθερος στο Ιράκ και στους πέντε απαχθέντες της Αρμπίλ επετράπη επίσκεψη του ιρανού προξένου… Η περιστερά της διπλωματίας (και της ενεργειακής λογικής) κατίσχυσε (προς ώρας;) των γερακιών της αυτοκρατορίας. Στον Μπους έμεινε το κοπιράιτ των «ομήρων». Και η τιμή της αμόλυβδης θα υποχωρήσει, στα ελλαδικά πρατήρια, μετά το Πάσχα…

Και πορτοκαλί πραξικόπημα *****

Μετά την «πορτοκαλόχρωμη επανάσταση» (με αθρόα χρηματοδότηση αμερικανικών ιδρυμάτων και «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων»), ιδού και το πορτοκαλί πραξικόπημα στην Ουκρανία. Όπου ο θριαμβευτής στην «επανάσταση», αλλά ηττημένος στις βουλευτικές εκλογές Πρόεδρος Γιουσένκο διέλυσε με διάταγμα τη Βουλή και κήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 27 Μαΐου για να ξεφορτωθεί τον πρωθυπουργό και προκάτοχό του Βίκτωρα Γιανούκοβιτς. Την ενέργειά του –αμφίβολης συνταγματικής νομιμότητας κατά τους συνταγματολόγους, γράφουν βρετανοί ανταποκριτές- πυροδότησε η πρόσφατη αυτομόληση 11 βουλευτών της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική παράταξη. Ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται -μέχρις ότου το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφανθεί για το προεδρικά διάταγμα- η Βουλή αρνείται να διαλυθεί, η κυβερνητική πλειοψηφία δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει τη χρηματοδότηση εκλογών, στρατός, αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες είναι δυνάμεις διχασμένες και τεράστια πλήθη συρρέουν στο κέντρο του Κιέβου σε διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης. Πλήρες το αδιέξοδο. Ποιος ( εκ του παρασκηνίου ) θα υπερισχύσει: το υπερατλαντικό ΝΑΤΟ ή η ρωσική παράδοση; Πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν τη διχοτόμηση της χώρας, ανάμεσα στην δυτική Ουκρανία με την έντονη επιρροή της Πολωνίας και την ανατολική και βόρεια, με τους παλαιούς ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ένα νέο Κόσοβο υπό εκκόλαψιν;


Σχολιάστε εδώ