Η πύρρειος νίκη του Βασίλη
Όπως αναμενόταν, η «γαλάζια» παράταξη επικράτησε για άλλη μια τετραετία στην ΤΕΔΚ, αλλά οι προσδοκίες που έτρεφαν οι… νικητές διαψεύστηκαν οικτρά.
Παρά την επικράτηση των προσκείμενων στο κυβερνών κόμμα υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές στους περισσότερους δήμους και παρά τον νόμο του Προκόπη Παυλόπουλου που ενίσχυε την εκπροσώπηση των κερδισμένων από τους «γαλάζιους» δήμους στο εκλεκτορικό σώμα, η παράταξη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου επικράτησε με διαφορά μίας μόνον έδρας, αυτής του Σίμου Δανιηλίδη. Το 13 – 12 απογοήτευσε τους… κυβερνητικούς και διέψευσε τον Βασίλη, που με το τέλος της ψηφοφορίας είχε προλάβει να κάνει δηλώσεις προεξοφλώντας το 14 – 11 και εκφράζοντας την ελπίδα του για 15 – 10.
Δεύτερη και ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το γεγονός πως στο δικό του ψηφοδέλτιο βγήκε… δεύτερος, υπολειπόμενος δέκα ολόκληρων σταυρών της δημάρχου Τριανδρίας Πολυξένης Δρούτσα.
Οι άνθρωποι του δήμαρχου για άλλη μια φορά απέτυχαν να τον προστατεύσουν και να διασφαλίσουν την πανηγυρική επανεκλογή του, που τόσο ανάγκη είχε μετά το… τσαλάκωμα των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Αναφέρομαι, φυσικά, στον κουμπάρο του Καρτσιώτη -που είναι ταυτόχρονα διευθυντής στην ΤΕΔΚ, διευθύνων σύμβουλος στη Helexρο και επικοινωνιακός του σύμβουλος- και στον δημοσιογράφο που αμείβεται τόσο από την ΤΕΔΚ όσο και από τον δήμο, αλλά και από τον σύνδεσμο ΟΤΑ.
«Ενός κακού μύρια έπονται» λέει η παροιμία. Έτσι οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι του δημάρχου για να προστατέψουν την εικόνα του, απαίτησαν από τους «ελεγχόμενους κονδυλοφόρους των τοπικών εφημερίδων» να γράψουν πως η πρωτιά της Δρούτσα ήταν αποτέλεσμα λαθροχειρίας στην καταμέτρηση, που έκανε ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής (Γ. Τσιόγκας), επίσης «γαλάζιος». Όσο για τις 12 έδρες που κατάφεραν να πάρουν οι «πράσινοι», αυτές προσπαθήθηκε να αποδοθούν στην τύχη και να μειωθεί η επιτυχία του Σίμου με το σκεπτικό πως η 12η κερδήθηκε για μία ψήφο.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι διαφορετική. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έχει πολλές αντιπάθειες στον χώρο των «γαλάζιων» αιρετών -ιδιαίτερα της Β΄περιφέρειας- και το αποτέλεσμα γι’ αυτόν θα ήταν ακόμη χειρότερο αν δεν κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες οι κομματικοί (Ζαγορίτης, Βάκης), αλλά και ο υπεύθυνος αυτοδιοίκησης της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα Σάκης Παπαγεωργίου (κι αυτός σύμβουλος του δημάρχου).
Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως από τους 499 εκλέκτορες η «Αναγέννηση» πήρε 263 ψήφους, η «πράσινη» «Αυτοδιοικητική κίνηση» 224 και ο ανεξάρτητος Γ. Βούρτσας 7, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.
Διέρρευσαν οι οδηγίες
Δακτυλογραφημένες αυστηρές οδηγίες διένειμαν οι «γαλάζιοι» στους εκλέκτορες της ΤΕΔΚ, προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα και να εμποδίσουν τους «πράσινους» της αντιπολίτευσης από το να θέσουν διάφορα θέματα στη γενική συνέλευση, πιέζοντας τον Παπαγεωργόπουλο να μιλήσει για τα πεπραγμένα της διοίκησής του και για τον προγραμματισμό του στο επόμενο διάστημα.
Οι οδηγίες έπιασαν τόπο και έτσι στη συνέλευση μίλησε για λίγο ο Παπαγεωργόπουλος και ακολούθως άρχισε η ψηφοφορία. Η μόνη οδηγία -καίτοι γραπτή, που δεν τηρήθηκε από τους «γαλάζιους» αιρετούς- ήταν αυτή που τους έλεγε να «δίνεται ο πρώτος σταυρός στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο».
Εννοείται πως οι έγγραφες οδηγίες διέρρευσαν, προκαλώντας απίστευτα πειράγματα στην αίθουσα και εκνευρισμό στους εμπνευστές τους. (Ως τέτοιοι κατονομάστηκαν οι Καρτσιώτης, Μπάτος και Κιρίζογλου).
Μελετούσαν τους σταυρούς
Τι έκανε ο Παπαγεωργόπουλος με τον κουμπάρο του Θέμη Καρτσιώτη, που το πρωί της Μεγάλης Τρίτης παρέμειναν κλεισμένοι στο γραφείο του στην ΤΕΔΚ;
Έμαθα πως ξεσκάλιζαν ένα ένα τα ψηφοδέλτια, για να διαπιστώσουν πώς έγινε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρέθηκε να μην ψηφίζεται από το 1 / 4 των «γαλάζιων» εκλεκτόρων και να εκλέγεται τελικά δεύτερος, πίσω από τη νεαρή δήμαρχο Τριανδρίας Πολυξένη Δρούτσα.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οι έμπιστοί του θεωρούν πως τον… πούλησαν άνθρωποι προσκείμενοι στον Ψωμιάδη για να τον… τσαλακώσουν και έψαχναν στοιχεία για να επιβεβαιώσουν την κατηγορία τους, πριν ξεκινήσουν τα αντίποινα.