Δαίμονας των δημαρχείων

Πριν από μία εβδομάδα είχε «κλείσει» το θέμα με τον Χιωτάκη. Ο έτερος δυστυχώς παρέμεινε μόνος του, σε μια καρέκλα, αναπολώντας τις υποσχέσεις που του είχαν δώσει οι χορηγοί του ότι τα έχουν «τακτοποιήσει» όλα. Ο ΕΣΔΚΝΑ είναι πολύ σοβαρό μαγαζί και διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το μεγάλο παιχνίδι όμως αναμένεται μετά το Πάσχα σε ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ. Η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να επιβάλει την πλειοψηφία αλλά δεν βγαίνει. Η Ρηγίλλης έχει ήδη αποφασίσει για το ποιοι θα είναι οι διεκδικητές και μάλλον οι φιλοδοξίες τους θα καρποφορήσουν. Για την Κεντρική Ένωση θα πάει ο Νικήτας Κακλαμάνης και για την Τοπική ο Δημήτρης Καλογερόπουλος. Το σημαντικό είναι όμως ότι και οι δύο, παρότι ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, δεν έχουν κομματικές αγκυλώσεις, κάτι που σημαίνει πρόοδος και αλλαγή σελίδας στα πολύπαθα όργανα.

• Τι γίνεται εκεί στο Ίλιον; Αληθεύει ότι όλοι οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης πήραν έμμισθες θέσεις και έτσι κόπηκε κάθε μουρμούρα;

• Έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα για τις «κενές» υποσχέσεις που έδωσε ο τοπάρχης Άνω Λιοσίων στους εργαζομένους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Μακάρι όσα τους είπε για τις καλύτερες ημέρες που θα έρθουν να ήταν αλήθεια. Δυστυχώς όμως, κανείς δεν τους είπε ότι τις επόμενες μέρες η Γενική Τράπεζα βγάζει σε τρεις πλειστηριασμούς κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία των επιχειρήσεων. Καρέκλες, τραπέζια, οικόπεδα, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο υπάρχει. Την επόμενη Τετάρτη αρχίζει το πρώτο δράμα. Η απαίτηση είναι 700.000 ευρώ και αφορά μόνο ένα μέρος του συνολικού χρέους. Η διοίκηση του δήμου προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αναστείλει τους τρεις πλειστηριασμούς, αλλά ακόμη και να το καταφέρει στην ουσία θα πρόκειται για παράταση ζωής δύο μηνών. Η κατρακύλα είναι ορατή και χωρίς επιστροφή. Πού πήγαν τα λεφτά ρε παιδιά;

• Πήγα προχθές στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου Αγίου Δημητρίου για να πληρώσω μια κλήση του συμπέθερού μου. Ο υπάλληλος ήταν κανονικά στη θέση του. Δεν πλήρωσα όμως γιατί, όπως μου είπε, έκανε λευκή απεργία. Δικαίωμά του του ανθρώπου, δημοκρατία έχουμε. Γιατί όμως έκανε απεργία; Η νέα διοίκηση του δήμου ανακάλυψε ότι κατά την προηγούμενη χρονιά είχαν δοθεί από την τότε δημοτική αρχή πλασματικές υπερωρίες. Έστειλε την υπόθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αυτό με τη σειρά του, αφού διαπίστωσε την αλήθεια των καταγγελιών, ζήτησε από τον δήμο με έγγραφό του το ΑΦΜ των υπαλλήλων που εισέπραξαν παράνομα τις υπερωρίες για να τους γίνει καταλογισμός. Μιλάμε για 10.000 ευρώ περίπου ο κάθε υπάλληλος. Μόλις το έμαθαν οι εργαζόμενοι άρχισαν να πηδάνε από το παράθυρο. Η λευκή απεργία ήταν η διαμαρτυρία τους. Το συμπέρασμα όμως είναι άλλο. Ό,τι μπορεί κάνει ο καθένας. Άλλος με τα ομόλογα και άλλος με μερικές υπερωρίες μπας και κάνει πιο πλούσιο το πασχαλιάτικο τραπέζι του. Μας έχει ποτίσει η διαφθορά μέχρι το κόκαλο. Έχουμε βρει πάτο.

• Με τους περίεργους διεκδικητές δημόσιων εκτάσεων έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές. Στη Γλυφάδα τα πράγματα έχουν παραγίνει. Για πρώτη φορά η Δικαιοσύνη κατάφερε, ύστερα από καταγγελίες του τέως δημάρχου, να καταδικάσει τρία άτομα σε δώδεκα χρόνια φυλακή. Τη σπείρα την αποτελούσε ένας δικηγόρος, ένας συμβολαιογράφος και ένας επιχειρηματίας. Πλήρης η ομάδα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επρόκειτο για 600 στρέμματα που φαίνονταν ότι ανήκουν σʼ έναν ηλικιωμένο, κάτοικο εξωτερικού, που είχε πεθάνει. Για να γίνουν πιο πιστευτοί οι απατεώνες, είχαν πουλήσει την έκταση τέσσερις φορές σε ανύπαρκτα πρόσωπα. Την αρχική απόφαση που επέτρεπε τη μεταβίβαση ξέρετε ποια την είχε εκδώσει; Η φίλη μου η Αντωνία Ηλία, το 2002, ως πρωτοδίκης Αθηνών. Όλα έχουν την εξήγησή τους. Σε λίγο θα έρθουν τα νέα και για την Ηλιούπολη. Υπομονή.

• Το πνευματικό κέντρο του δήμου Υμηττού με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο του πρώην δημάρχου της πόλης Ανδρέα Λεντάκη, θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων μαζί με το Ίδρυμα «Ανδρέας Λεντάκης». Ο τοπάρχης της πόλης Χρήστος Ζούπας αποδεικνύει ότι ξέρει να τιμά τους ανθρώπους που πέρασαν από αυτήν τη ζωή και άφησαν πίσω μόνο σημάδια ήθους και κοινωνικής καταξίωσης.

• Με αποφασιστικότητα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η νέα διοίκηση του δήμου Γλυφάδας την απερίγραπτη και παράνομη κατάσταση που επικρατεί με τις διαφημιστικές πινακίδες. Ήδη ξεκίνησε το ξήλωμα αρκετών από αυτές στα κεντρικότερα σημεία. Όπως μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αγγελόπουλος: «Το καθεστώς ανοχής τελείωσε. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

• Ένα γήπεδο είχε ο δήμος Παπάγου, πάει και αυτό. Η διοίκηση του δήμου σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα γκαράζ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες, όπως λέει, της στάθμευσης. Οι αντιδράσεις των κατοίκων, όπως μαθαίνω, θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας, αφού στην ουσία το πάρκινγκ αυτό δεν θα εξυπηρετεί αυτούς αλλά τους χρήστες του μετρό, που φυσικά προέρχονται απʼ όλη την Αττική. Τίθεται όμως και το ερώτημα τι θα γίνει με τʼ αθλητικά σωματεία του δήμου. Πού θα αθλούνται; Η μόνη ελπίδα για να μη γίνει το πάρκινγκ είναι να μη βρεθεί επενδυτής. Η βιωσιμότητά του είναι επισφαλής. Από την άλλη μεριά οι αντιδράσεις των κατοίκων, εάν τελικά υπάρξουν, θα δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα για οποιονδήποτε θα ήθελε να επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Ίδωμεν.

• Έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα για την καταγγελία του δημάρχου Κηφισιάς ότι η πολεοδομία δεν τον ενημέρωσε για την αλλαγή χρήσης σʼ ένα οικονομικό τετράγωνο, με αποτέλεσμα να ανεγερθεί ένα πολυκατάστημα. Ήταν σοβαρή η καταγγελία του φίλτατου Χιωτάκη. Μάθετε λοιπόν τι έγινε. Το έγγραφο τελικά με το οποίο είχε ειδοποιηθεί η διοίκηση του δήμου είχε… παραπέσει! Ναι, φίλοι μου. Η υπηρεσία, όπως αποδείχτηκε, το είχε δώσει στον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Απέργη, αλλά επειδή αυτός προεκλογικά διαχώρισε τη θέση του από τη διοίκηση, γιʼ άλλους λόγους, δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία και το έγγραφο είχε ξεχαστεί στο συρτάρι! Συμπέρασμα: Κανείς δεν φταίει. Τώρα βέβαια ποιος πιστεύει αυτό το διήγημα είναι μια άλλη ιστορία. Γεια σου, λαέ βασανισμένε.

• Βρέθηκαν, τα είπαν, χαιρετήθηκαν κι αυτό ήταν. Οι βουλευτές της περιοχής, η διοίκηση του δήμου Αχαρνών και πεντακόσιοι απολυμένοι από τις επιχειρήσεις του δήμου συναντήθηκαν μήπως και βρεθεί καμιά λύση. Τζίφος. Άλλα λόγια νʼ αγαπιόμαστε. Γενικολογίες χωρίς καμία ουσία. Μαύρο Πάσχα για εκατοντάδες συμπολίτες μας. Αυτή είναι η ουσία.

• Με νέες ιδέες και όρεξη για δουλειά οι άνθρωποι που χειρίζονται τα πολιτιστικά δρώμενα του Αγίου Δημητρίου προσπαθούν να βάλουν νέα λιθαράκια ανάπτυξης για την πόλη. Πράγματα απλά, αλλά εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής του κόσμου, γίνονται όμορφα και σημαντικά. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί πρωτάθλημα τάβλι σε κεντρική πλατεία της πόλης. Όχι όπως το ξέρουμε από το καφενείο, αλλά με κανόνες της παραδοσιακής του αξίας. Καλό είναι το Μέγαρο Μουσικής και η Καμεράτα, αλλά και τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Είτε με σφραγίδα είτε χωρίς, απολαύστε το αρνάκι και το κοκορέτσι. Όλα τʼ άλλα είναι μάταια. Καλό κρασάκι και χορός. Συντρόφια μου, καλό Πάσχα. Όποιος δεν πίνει και δεν χορεύει κάτι κρύβει, έλεγε ο παππούς μου.


Σχολιάστε εδώ