Έδιωξαν τον Δελαστίκ, ανέλαβε ο Παπαχελάς!

Η περίοδος Παπαχελά ξεκινάει, όπως είχε προβλεφθεί από καιρό, με… κάθαρση της «Καθημερινής» από ανεπιθύμητους για την αμερικανική πρεσβεία… Πρώτος στη σειρά, μετά την απόλυση του Κώστα Αγγελόπουλου και την πρόσληψη του Κ. Καλλίτση, πρώην στελέχους του ΚΚΕ, ο Γ. Δελαστίκ, στο πλαίσιο της στροφής της εφημερίδας σε άκρως νεοφιλελεύθερη γραμμή, με σαφή προσανατολισμό στην πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Γιώργος Δελαστίκ κλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον μέχρι εκείνη τη στιγμή διευθυντή της εφημερίδας κ. Αντώνη Καρκαγιάννη και του ζητήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του -με τη διαβεβαίωση ότι θα πάρει πλήρη αποζημίωση- εξαιτίας ενός σχολίου με τίτλο «Διασπορά πρακτόρων» που δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία αριστερή εφημερίδα «ΠΡΙΝ», όπου ο Δελαστίκ είναι διευθυντής, και το οποίο κατά τον κ. Καρκαγιάννη τον έθιγε προσωπικά.

Ο δημοσιογράφος τού επεσήμανε ότι το σχόλιο δεν αναφέρει κανένα όνομα δημοσιογράφου και επομένως είναι λάθος η εκτίμησή του.

Στη συνέχεια ο κ. Καρκαγιάννης άλλαξε, προβάλλοντας την άποψη ότι το σχόλιο αναφερόταν στην «Καθημερινή» και στις αλλαγές που γίνονται. Και πάλι η απάντηση του Γ. Δελαστίκ ήταν ότι στο σχόλιο δεν γίνεται αναφορά σε καμία εφημερίδα, έχοντας όμως αντιληφθεί τις προθέσεις, ξεκαθάρισε ότι αποκλείεται να υποβάλει παραίτηση, γιατί έτσι θα νομιμοποιούσε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους του ζητείται η παραίτηση. Πρόκειται, είπε, για καθαρά πολιτική απόλυση και δεν πρόκειται να υποβάλει παραίτηση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την επαναπρόσληψή του από τη στιγμή που η ιδιοκτησία δεν τον θέλει, αλλά θα καταγγείλλει την απόλυσή του στην ΕΣΗΕΑ.

Την επομένη ο Αλ. Παπαχελάς, διευθυντής και με τη… βούλα πλέον (τον είχε η ταυτότητα της εφημερίδας), τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Πάνο Σόμπολο, που εκείνη τη στιγμή ήταν σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, και τον ενημέρωσε για τις θέσεις της ιδιοκτησίας απέναντι στον Δελαστίκ. Ο πρόεδρος της Ένωσης υπενθύμισε στον διευθυντή της «Καθημερινής» ότι υφίσταται η προηγούμενη απόφαση για άμεση κήρυξη απεργίας σε περίπτωση νέων απολύσεων. Η απάντηση του Παπαχελά ήταν ότι δεν υπάρχει… καμία απόλυση!

Αργά το βράδυ της Πέμπτης η ιδιοκτησία της «Καθημερινής» κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας του Γ. Δελαστίκ, ο οποίος και την αποδέχθηκε ως απόλυση. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος ήδη έχει δεχθεί πολλές προτάσεις, μεταξύ των οποίων και από τον διευθυντή του «Έθνους» Γιώργο Χαρβαλιά, όπως και από το Mega για σχολιασμό των διεθνών γεγονότων.

Φέρνουν και τον Έλις για το υπουργείο Εξωτερικών!

Η… αμερικανοποίηση της «Καθημερινής» έχει και συνέχεια. Το ρεπορτάζ του ελληνικού υπουργείου

Εξωτερικών αναλαμβάνει ο έως τώρα ανταποκριτής της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη Αθαν. Έλις, που εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Η τοποθέτηση δεν είναι άσχετη με τις θέσεις και τη γραμμή της κυρίας Ντόρας. Η επιρροή της φίλης της κυρίας Κοντολίζα είναι γνωστή…

Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Μπουρδάρας, που ως τώρα κάλυπτε το ρεπορτάζ του ΥΠΕΞ, μετατέθηκε στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Η αντίδρασή του για την υποβάθμιση ήταν άμεση. Υπέβαλε την παραίτησή του. Στη θέση του έβαλαν τη Δώρα Αντωνίου, που μέχρι τώρα κάλυπτε το αστυνομικό ρεπορτάζ, προφανώς μέχρι ν’ αναλάβει ο Έλις.

Το κλίμα αναταραχής που υπάρχει στην «Καθημερινή» επιδεινώθηκε και από άλλη… αλλαγή που έγινε. Συγκεκριμένα ο Φ. Κόλλιας, που επί χρόνια κάλυπτε εκτός από το οικονομικό και θέματα πληροφορικής, ειδοποιήθηκε ότι ο Βαγγέλης Μανδραβέλης (αδελφός του Πάσχου που μεταπήδησε στην εφημερίδα της Γιάννας) θα αναλάβει τα θέματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής και αυτό το θεώρησε ως υποβάθμιση και ζήτησε να τον απολύσουν, μη αποδεχόμενος τη βλαπτική αλλαγή της συμφωνίας που είχε.
Παραίτηση υπέβαλε και ο Τερζής, γιατί από το κοινοβουλευτικό τον πήγαν στο ελεύθερο.

Οι επιπτώσεις

Οπωσδήποτε η στροφή της «Καθημερινής» επί το… αμερικανικότερον θα έχει επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό, αφού η νέα γραμμή της σοβαρής εφημερίδας της συντηρητικής παράταξης θα επηρεάσει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και γενικά της ΝΔ. Εκτός κι αν έχουν γίνει συμφωνίες… Και μια πρώτη γεύση ήταν το ρουσφέτι που έγινε για να εκπέμπει πανελλαδικά ο ΣΚΑΪ και από σημεία εκπομπής που δεν είχαν δηλωθεί.

Πιέσεις σε εφημερίδες

Τους ιδιοκτήτες της «Καθημερινής» θορύβησαν οι διαστάσεις που πήρε η απόλυση του Γιώργου Δελαστίκ, κυρίως γιατί αποκάλυπτε τι σημαίνει η αλλαγή διεύθυνσης και κατεβλήθησαν προσπάθειες και μάλιστα ασκήθηκαν και πιέσεις προς εφημερίδες -βασικά εβδομαδιαίες- για να θάψουν το θέμα και να μη δώσουν τις πραγματικές διαστάσεις… Και, όπως αποδείχθηκε, οι πιέσεις απέδωσαν…


Σχολιάστε εδώ