Το ελληνοτουρκικό ειδύλλιο

Υπενθύμισε ότι οι δυο προηγούμενες επισκέψεις του ίδιου και εκείνες του πρωθυπουργού Ερντογκάν και του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μπουγιουκανίτ «σημείωσαν μεγάλη επιτυχία»!

Ποιος (Τούρκος) θα το αμφισβητήσει; Ο Άη Στράτης εντάχθηκε στη ζώνη αμφισβητούμενης κυριαρχίας και με τη βούλα του ΝΑΤΟ. Με τη ρηματική τους διακοίνωση μάς προειδοποίησαν ότι περιμένουν συγγνώμη και αποζημίωση για τον φόνο του σμηναγού Ηλιάκη. Τα F-16 τους, οπλισμένα, αλωνίζουν καθημερινά Αγαθονήσι, Μακρονήσι, Καλόγερους, Φούρνους και δεν συμμαζεύεται, σε ύψος μέχρι και 500 μέτρων. Όσοι πιλότοι μας τους «αναχαιτίζουν» πρέπει τώρα να λογαριάζουν, εκτός της ζωής τους και το επαπειλούμενο πρόστιμο.

Το επιστημονικό πρόγραμμα «Εγκέλαδος» (ανέλκυσης υποβρυχίων σεισμογράφων) από το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» διεξάγεται με τη συμμετοχή και τούρκου παρατηρητή, μετά τα τουρκικά διαβήματα σε Γερμανία και Γαλλία. Διπλός συμβολισμός: Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο έχουν καταβαραθρωθεί στον «Εγκέλαδο», μαζί με τις συνθήκες της Λωζάννης και του Μοντρέ.

Για τις έρευνες βέβαια, όπως υπέμνησε ο κ. Λαφαζάνης σε ημερίδα για το Κυπριακό -προς τιμήν του αείμνηστου, ακέραιου δημοσιογράφου και πατριώτη, Γιάννη Διακογιάννη- η ιστορία αυτή αρχίζει με το Πρωτόκολλο του 1976, με το οποίο απαλλοτριώσαμε τα δικαιώματά μας σε έρευνες στο Αιγαίο πέρα από τα χωρικά μας ύδατα των έξι μιλίων. Κάτι για το οποίο ουδείς λόγος γίνεται σε κάποιους επετειακούς απολογισμούς.

Οπωσδήποτε, όπως δήλωσε στην πρεσβεία ο φίλος Αμπντουλάχ, «Η Τουρκία και η Ελλάδα προσπαθούν να αναπτύξουν τη μεταξύ τους φιλία». Εννοείται η κάθε μια με τον τρόπο της και τη στρατηγική της. Με τη δική μας απαρασάλευτα προσηλωμένη στον εθνικό στόχο της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση…
***

Αβύθιστο το βιβλίο

Η υπουργός της «Παιδείας», επικαλούμενη και τις αρχές της Δημοκρατίας (!), ξεκαθάρισε ότι το επίμαχο βιβλίο αφελληνισμού της ελληνικής Ιστορίας δεν θα αποσυρθεί. Θα επιστραφεί στους αναθεωρητές λογοκριτές της για ορισμένες διορθώσεις και θα τυπωθεί τον Απρίλιο.

Επείγεται η κ. Γιαννάκου να κλείσει και αυτή η υπόθεση, μετά την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στο Γυμνάσιο και την επιτυχία της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης». Επομένως δεν απομένει στους «συσπειρωμένους» ψηφοφόρους της ΝΔ, όποτε έρθει η ώρα της κάλπης -και σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές- να μαυρίσουν την κ. Γιαννάκου.

Το ίδιο σύστημα, της ατομικής-οικογενειακής μαύρης λίστας υποψηφίων, ανάλογα με το βιογραφικό τους, είναι άλλωστε η μόνη δυνατότητα ξεκαθαρίσματος των «αντιπροσώπων τους» για ψηφοφόρους εγκιβωτισμένους στο δικομματικό δίλημμα.
***

Διπλωματίες

Στην Άγκυρα: Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, του βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας με 58μελή αντιπροσωπεία και στη συνέχεια την επίσκεψη του Προέδρου Μουμπάρακ της Αιγύπτου, με συνοδεία πολλών υπουργών, έφθασε την Τρίτη και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας Σεργκέι Μιρόνοφ. Ο κ. Ερντογκάν μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία ως παρατηρητής σε διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου για την επαναβεβαίωση του Αραβικού Σχεδίου του 2002 για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Σημειώστε ότι: Το Ισραήλ είναι σύμμαχος της Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων και το λόμπι του στις ΗΠΑ μάχεται για τα τουρκικά συμφέροντα. Αλλά παράλληλα το Ισραήλ έχει μυστικά στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στο ημιανεξάρτητο Κουρδιστάν στο Ιράκ (όπως αποκάλυψε προ μηνών ο Σέιμουρ Χερς και επιβεβαίωσε πρόσφατα το BBC) και ο Ερντογκάν δέχεται αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Άγκυρα και προσυπογράφει προτάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, εξορκισμένες από το Τελ Αβίβ.

Στην Άγκυρα ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συνυπέγραψε με τον Πρόεδρο Σεζέρ πρωτόκολλο στρατηγικής συνεργασίας -κατά την «Turkish Daily News»- και συμφώνησε, κατά δήλωση του κ. Γκιουλ, σε αναστολή της συμφωνίας με την Κύπρο για τα πετρέλαια… Ο κ. Μιρόνοφ, την παραμονή της επίσκεψής του, δήλωσε σε τούρκους ανταποκριτές πως είναι απαράδεκτη η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων…
***

Στην Αθήνα: Ρεαλιστικοί απολογισμοί της 20λεπτης συνομιλίας με την κ. Ράις και τις λοιπές συναντήσεις της υπουργού των Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον. Το νέο εθνικό όραμα -η κατάργηση της αμερικανικής βίζας- δεν πραγματώθηκε. Το προφορικό πιστοποιητικό ελληνικότητας του Άη Στράτη, το παραχώρησε στη συνομιλήτριά του ο κ. Μπερνς, προσθέτοντας από τη μια την «εντύπωσή τους» ότι δεν είναι αποστρατικοποιημένος και από την άλλη ότι αυτό είναι θέμα του ΝΑΤΟ. Ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μακ Κόρμακ υπήρξε σαφής: «Απευθυνθείτε στο ΝΑΤΟ!»

Για το Κυπριακό ο κ. Μπερνς στις Βρυξέλλες, την Τρίτη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής (αντίθετη προς του Ευρωπαϊκού Νομικού Συμβουλίου) για το απευθείας εμπόριο με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος (δηλαδή έμπρακτη νομιμοποίηση της τουρκικής κατοχής). Θέλει επίσης συνομιλίες, εντός του 2007 για τη λύση του Κυπριακού, αλλά στο (ελεγχόμενο) πλαίσιο του ΟΗΕ (και υπό τον εκβιασμό της προαγωγής του ψευδοκράτους σε καθεστώς Ταϊβάν). Τι μένει εις το πηλίκον; Μα η τηλεοπτική προβολή και αυτής της υπερατλαντικής διασταύρωσης χαμόγελων και διαχύσεων προς δημοσκοπική εξαργύρωση…
***

Παπική ψυχρολουσία ευρωπαίων εορταστών

Σαν ψυχρολουσία στην πανήγυρη του Βερολίνου, για τα πενηντάχρονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπεσε η διάγνωση του Πάπα Βενέδικτου ότι η Ευρώπη οδεύει «προς τον αποχαιρετισμό της ιστορίας της και τη λήθη». Μιλώντας στη Ρώμη, σε συγκέντρωση επισκόπων για τα γενέθλια της ΕΕ, ο Πάπας επεσήμανε πρώτα τη δημογραφική πλευρά αυτής της πορείας προς την απώλεια, το γεγονός της εφιαλτικής μείωσης των γεννήσεων και της γήρανσης του γηγενούς πληθυσμού. Εξέλιξη που, «εκτός των συνεπειών της για την οικονομικήν ανάπτυξη, δημιουργεί προβλήματα κοινωνικής συνοχής, εκτρέφει τον επικίνδυνο εγωκεντρισμό και την αδιαφορία για το μέλλον». Εξοργισμένος με τη «Διακήρυξη του Βερολίνου», όπου απουσιάζει κάθε αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, ο Πάπας Βενέδικτος τόνισε ότι «η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να οικοδομηθεί αγνοώντας την ταυτότητα των λαών της. Οι ηθικές, πολιτιστικές και ιστορικές αξίες της Ευρώπης διαπλάσθηκαν από τον Χριστιανισμό. Η διαγραφή αυτής της πραγματικότητας από την Ευρώπη είναι μια μορφή αποστασίας, όχι τόσο από τον θεό όσο από τον εαυτό της.» Θορυβημένη η κ. Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει ότι «ως Χριστιανοδημοκράτισσα, η ίδια πιστεύει ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει τις ρίζες του στην ιουδαιο-χριστιανική παράδοση».

Αυτό το πεισιθανάτιο παπικό μήνυμα σκόνταψε στους λογοκριτές της ελλαδικής «ενημέρωσης», άγρυπνους θεματοφύλακες της νεοταξικής «ορθής σκέψης». Ίσως γιατί παραπέμπει σε παρόμοιες ρήσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου…
***

Παράξενες κουβέντες και συναντήσεις

– Την Παρασκευή 23/3: Δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή κ. Ρις στην «Ουάσινγκτον Τάιμς», εφημερίδα του Κορεάτη Σουν Μιουγκ Μουν, αρχηγού της ομώνυμης αίρεσης και χρηματοδότη παντοειδών ακροδεξιών επιχειρήσεων:

«Η ανησυχητική επίθεση κατά της πρεσβείας μας στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου υπογραμμίζει τους κινδύνους που διατρέχουμε και επίσης εξεικόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας.»

– Την Τρίτη: Ερώτηση στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γιατί ο κ. πρέσβης δεν αναφέρει ποτέ στις δηλώσεις του την αλβανική προέλευση της ρουκέτας. Απάντηση του εκπροσώπου:

«Σας παραπέμπω στον Τσάρλι (τον κ. Ρις) για όποιες ερωτήσεις για τη δήλωσή του. ΄Όπως ξέρετε εκτιμούμε πολύ τη συνεργασία που μας παρέχει η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας την πρεσβεία μας και υποστηρίζοντας την έρευνα ή -με συγχωρείτε- διευθύνοντας την έρευνα για την επίθεση.»
( Φραστικό ολίσθημα διπλωμάτη ή ηθελημένη μπηχτή;)

– Την Τετάρτη: Ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Δημοσχάκης, αλλά και ο πρώην υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης βρίσκονται στην Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν έχει ιδέα» για τους λόγους.

– Την Πέμπτη: Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Χρυσοχοΐδης παρακάθεται σε «γεύμα εργασίας» με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μπερνς. Νοσταλγίες;

Στην «Καθημερινή» της 14 Ιανουαρίου ο κ. Παπαχελάς, σε ολοσέλιδο άρθρο για την τρομοκρατία, μας έκανε κοινωνούς των παραπόνων αμερικανών αξιωματούχων ότι «δεν έχουν άμεσο συνομιλητή στο γραφείο του πρωθυπουργού», ενώ έχουν δυσκολία συνεννόησης και με τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως. Περίεργο δεν είναι, Αμερικανοί και «αριστεροί διαδηλωτές» να πετροβολούν από κοινού τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα;)

Ο κ. Παπαχελάς διευκρίνιζε ότι «Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί θεωρούσαν πως μόνον η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη ήταν φερέγγυος συνομιλητής στα ζητήματα τρομοκρατίας και η μόνη που τους καταλάβαινε».

michelstylianou[στο]yahoo.gr


Σχολιάστε εδώ