Τα ομόλογα οδηγούν σε απρόβλεπτες εξελίξεις

Οι εισηγητές της πρότασης του ανασχηματισμού θεωρούν ότι τα θετικά που θα προκύψουν είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά και θα μειώσουν τη φθορά της κυβέρνησης, δίνοντάς της και νέα δυναμική, εν όψει μάλιστα και του συνεδρίου στις αρχές του καλοκαιριού.

Το Μαξίμου πάντως είδε με ανακούφιση τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης που έδειξαν ότι η φθορά εξαιτίας των ομολόγων ήταν κατά μέσον όρο πολύ μικρότερη απ’ ό,τι περίμεναν και οι πλέον αισιόδοξοι στην κυβέρνηση. Της τάξεως του 0,4% με 0,6%. Ένα μεγάλο μέρος μάλιστα της κοινής γνώμης πιστεύει ότι σωστά χειρίστηκε το θέμα η κυβέρνηση.

Όμως η εικόνα που έχει διαμορφωθεί είναι άκρως δυσάρεστη, για πρώτη φορά μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, και φαίνεται ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει δεν κατέστη δυνατόν να αντιστραφεί, αφού δεν βρέθηκε ο τρόπος για τη δημιουργία «άλλου θέματος». Παρότι οι μετρήσεις δείχνουν πως η ευρεία μιντιακή κατανάλωση του θέματος των ομολόγων δεν μπορεί να παραταθεί για πολύ ακόμα, η κυβέρνηση φαίνεται να φοβάται και άλλες αποκαλύψεις που θα συντηρήσουν το όλο θέμα. Και ενώ παρουσιάζεται το φαινόμενο να μην κερδίζει το ΠΑΣΟΚ από τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας -η πλειοψηφία των ψηφοφόρων πιστεύει ότι τα ίδια συνέβαιναν και επί ΠΑΣΟΚ- οι υποστηρικτές του ανασχηματισμού εκτιμούν ότι εάν συνοδευθούν ορισμένες αλλαγές στην κυβέρνηση με μια πρόσθετη πολιτική -επικοινωνιακά ορθή- κίνηση, τότε και μόνο τότε μπορεί το κλίμα να αντιστραφεί.

Η πρόταση για ανασχηματισμό, που δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να την αποδέχεται ο πρωθυπουργός, είναι σαφές ότι σχετίζεται και με την τύχη του κ. Σάββα Τσιτουρίδη. Πολλοί θεωρούν ότι θα πρέπει μέσω του ανασχηματισμού να εκδιωχθεί και άλλοι ότι θα πρέπει να αλλάξει πόστο, με μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει το πρώτο. Πάντως, όπως και να ‘χουν τα πράγματα, το κλίμα για τον κ. Τσιτουρίδη,ακόμη και μεταξύ των συναδέλφων του -η αλληλεγγύη στη Νέα Δημοκρατία, ακόμα κι όταν έχει δίκιο ο θιγόμενος, είναι άγνωστη λέξη- είναι άσχημο, χωρίς ωστόσο να παραλείπουν τα περισσότερα στελέχη να κάνουν λόγο και για ευθύνες στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ευκαιρίας δοθείσης, θα μπορούσε να πει κανείς πως σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού ανοικτό παραμένει το θέμα της επιστροφής του κ. Αντώνη Σαμαρά σε κυβερνητικό πόστο, ενώ μια σειρά νέων βουλευτών αναμένει να καλύψει θέσεις υφυπουργών.

Η περίπτωση επιστροφής του κ. Σαμαρά, πλην της βαρύτητας που έχει αυτή καθαυτή, σχετίζεται και με τη δημιουργία πολιτικών αναχωμάτων προς τα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης, απ’ όπου σημειώνονται ήδη απώλειες που δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν επακριβώς. Παρότι οι σχετικές εισηγήσεις γίνονται και από κορυφαία στελέχη, δεν φαίνεται ο πρωθυπουργός να έχει καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις, θα αποφύγει πάντως να πει «ναι» σε έναν ανασχηματισμό που δεν θα έχει ορατά αποτελέσματα και θετικό αντίκτυπο.

Όπως συνήθως, ο πρωθυπουργός ακολουθεί την τακτική του απεριόριστου προβληματισμού για το εάν θα πρέπει ή όχι, πριν δρασκελίσει το κατώφλι της προεκλογικής περιόδου, να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα. Είναι σαφές ότι μαζί με τα προβλήματα που δημιούργησε, η υπόθεση των ομολόγων έχει προβληματίσει πολύ και όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών. Μέχρι στιγμής οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ήταν σαφέστατοι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα: Θα έπρεπε να πάει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, αρκετοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να παραμείνει πιστή σε αυτήν την απόφασή της.

Αντιθέτως, κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι είναι καλό να συζητηθεί και πάλι το ενδεχόμενο εκλογών τον Οκτώβριο, εάν διαπιστωθεί ότι συνεχίζεται η φθορά, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς.

Το βέβαιο είναι πως τα ομόλογα του Δημοσίου ανακάτεψαν για πρώτη φορά, τη σούπα της κυβέρνησης, ενώ θέτουν και πάλι επί τάπητος τόσο το θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών όσο και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τον οποίο μέχρι στιγμής δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός.


Σχολιάστε εδώ