Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Οι οποίοι απλώς επισημαίνουν πως από τη Δευτέρα και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα η όποια προσπάθεια αποκωδικοποίησης της πορείας της αγοράς θα είναι τουλάχιστον παράτολμη, από τη στιγμή που την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, κάτι που χρονικά συνέπεσε με μια αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον και με μεγάλες… πολιτικές φουρτούνες ελέω ομολόγων, «ανίδεων διοικήσεων και άπληστων χρηματιστών» κατά πως είπε και ο κύριος Αλογοσκούφης!

Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών έφεραν σχεδόν σε απόγνωση τους αναλυτές και τους χρηματιστές, που έμειναν πρωτίστως στο γεγονός πως η πορεία του Γενικού Δείκτη συνοδεύτηκε από ραγδαία μείωση του όγκου των συναλλαγών στη Σοφοκλέους. Και δεν μπορούν να συσχετίσουν αυτήν την εξέλιξη με τα όσα οι ίδιοι μας λένε περί ευκαιριών στην όποια πτώση ή περί διακράτησης πολλών τίτλων, ώστε να μη χάσουμε τα κέρδη από το γύρισμα που όπου να ‘ναι έρχεται και ακόμα δεν το βλέπουν όσοι «πήραν θέσεις» μετά το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Την ίδια στιγμή πάντως η αγορά «υφίσταται μεν κάποια σημάδια κόπωσης, αλλά κρύβει υπεραξίες», όπως διάβαζα μεσοβδόμαδα σε σχόλια πολλών εγχώριων ΑΧΕ. Με τη διαφορά ότι πλέον οι όποιες υπεραξίες είτε δεν έχουν αποτιμηθεί επαρκώς από την αγορά -οπότε μένει να το δούμε στο ταμπλό προσεχώς- είτε είναι τόσο καλά… κρυμμένες που για τον μέσο επενδυτή απλώς είναι αδύνατο να τις βρει!

Την Πέμπτη το πρωί η αγορά μας ξεκίνησε πάντως με έντονες ανοδικές τάσεις. Αν θέλετε κρατάτε αυτήν την πλευρά της και πορεύεστε αναλόγως. Σε αντίθετη περίπτωση απλώς δώστε προσοχή εφεξής όχι στην ποσότητα του χαρτοφυλακίου σας, αλλά στην ποιοτική του διάρθρωση! Τώρα θα μου πείτε πώς θα το κάνουμε αυτό όταν δεν έχουμε πληθώρα επιλογών σε χαρτιά της υψηλής ούτε καν της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καλά καλά! Λογική η απορία, δυστυχώς δεν έχω την απάντηση!

Κλείνοντας όμως θα ήθελα να κρατήσω την επισήμανση ενός παλαιού χρηματιστή. Ο οποίος υποστηρίζει πως τώρα που θα κατακάτσει ο… κουρνιαχτός από το μείζον θέμα των ομολόγων (γιατί πού θα πάει, θα τελειώσει κι αυτό το σίριαλ…) και που ούτως ή άλλως μας τελείωσαν οι ανακοινώσεις για την πορεία των εισηγμένων, κάποιοι επιχειρηματίες θα βγάλουν από τα συρτάρια τους ανακοινώσεις που θα αλλάξουν (αλήθεια πόσο;) τις ισορροπίες. Ίδωμεν…

YΓ.: Ερώτηση: Γιατί άραγε όσοι δραστηριοποιούνται στο ΧΠΑ «παίζουν» τις τελευταίες ημέρες στο σενάριο της υποτίμησης των ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης;


Σχολιάστε εδώ