Στην Ελλάδα ο ηγέτης των Ολλανδών σοσιαλιστών

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ολλανδίας συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του με αφορμή τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στο ολλανδικό «όχι» στο νεοφιλελεύθερο Ευρωσύνταγμα τον Ιούνιο του 2005, με το καλό αποτέλεσμα που έφερε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2006 κερδίζοντας 25 από τις 150 έδρες και την τρίτη θέση στη Βουλή, κυρίως όμως με το αριστερό του πρόγραμμα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ολλανδίας είναι αυτήν τη στιγμή το πιο αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης. Στο εκλογικό του πρόγραμμα, όπου απορρίπτεται ρητά ο Τρίτος Δρόμος, περιλαμβάνεται ο στόχος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, η ανάγκη σύνδεσης των συντάξεων με τον τιμάριθμο, το αίτημα αποχώρησης της Ολλανδίας από το ΝΑΤΟ και διάλυσης του επιθετικού συνασπισμού! Επίσης, μια «έξω από τα δόντια» κριτική στον αχαλίνωτο καπιταλισμό, στις αντιθέσεις που γεννάει και τα αδιέξοδα που δημιουργεί για τη θέση των εργαζομένων, το περιβάλλον, κ.ά.. Θέσεις που δείχνουν ότι η νεοφιλελεύθερη στροφή της σοσιαλδημοκρατίας δεν αποτελεί μονόδρομο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γιαν Μαρέινισεν πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την πολιτική δούλευε σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων, μετά οξυγονοκολλητής και στο τέλος ήταν εργάτης σε αλυσίδα παραγωγής. Το βιβλίο του, που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, έχει χαρακτηριστεί από τον βρετανό Τόνι Μπεν «το καλύτερο βιβλίο για τον σοσιαλισμό που έχω διαβάσει την τελευταία δεκαετία».

Με αφορμή την παρουσία του στην Ελλάδα οι εκδόσεις Αντίλογος διοργανώνουν δύο συζητήσεις. Η πρώτη πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη σήμερα, Κυριακή πρωί, στις 11:30 στην Αποθήκη 1 στον ΟΛΘ. Ομιλητές θα είναι πέραν του ίδιου, ο Τίνι Κοξ, γερουσιαστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολλανδίας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννης Μπανιάς και ο Σπύρος Παπασπύρος. Η δεύτερη εκδήλωση θα οργανωθεί αύριο Δευτέρα στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, στις 6:30 το απόγευμα. Στο πάνελ μαζί με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολλανδίας θα είναι ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Γιάννης Παναγόπουλος και ο Αλέξης Μητρόπουλος. Συντονιστής και στις δύο εκδηλώσεις θα είναι ο Βαγγέλης Χωραφάς, εκδότης της Μηνιαίας Επιθεώρησης.


Σχολιάστε εδώ