ο Δαίμονας των δημαρχείων

Το υπόλοιπο 60% το κατέχουν οι άλλες δύο δημοτικές επιχειρήσεις. Επειδή ο δήμος δεν μπορούσε να είναι μέτοχος σε ομάδα, βρέθηκε η λύση διά των δημοτικών επιχειρήσεων. Μέχρι σήμερα ο δήμος έχει δώσει περισσότερα από έξι εκατομμύρια ευρώ στην ομάδα! Απίστευτα ποσά. Η εκκαθάριση ξεκίνησε χωρίς να έχει γίνει η αποτίμηση των μετοχών. Η μοναδική λύση αυτές να δοθούν σε κάποιον ιδιώτη. Με ποιο ποσό όμως; Τα προβλήματα που κληρονόμησε η νέα δημοτική αρχή είναι τεράστια και κάποιοι εντός του δημαρχιακού μεγάρου προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αναμπουμπούλα για να κάνουν το κόλπο γκρόσο. Εδώ θα είμαστε.

Μάζεψε τους εργαζομένους στις δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου του ο νέος τοπάρχης Άνω Λιοσίων φίλτατος Παππούς και τους καθησύχασε περί αυτά που ακούγονται για απολύσεις και καθυστερήσεις πληρωμών. Φυσικά όλη η ιστορία ήταν άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Υπάλληλοι του δήμου που γνωρίζουν τι κρύβεται κάτω από τα θεμέλια του δημαρχείου μου λένε ότι σ’ έναν μήνα πάλι τα ίδια προβλήματα θα προκύψουν.

Για το περίεργο καθεστώς και τις υπόγειες συμφωνίες που γίνονται με την ενοικίαση των δημοτικών αναψυκτηρίων έχω βαρεθεί να γράφω. Άλλοι θησαυρίζουν και άλλοι αναθεματίζουν την ώρα και τη στιγμή που συνεργάστηκαν με κάποιον δήμο. Στον δήμο Πετρούπολης υπάρχει ένα δημοτικό αναψυκτήριο που λέγεται «Αίολος». Μόλις βάλει μια καρέκλα παραπάνω, μόνο το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν του κάνει μήνυση. Η δημοτική αρχή δείχνει όλη την αυστηρότητά της σ’ αυτό το μαγαζί. Προχθές τον έβαλαν να ξηλώσει μια πολύ όμορφη κατασκευή που είχε φτιάξει. Φυσικά ήταν αυθαίρετη, αλλά ομόρφαινε τον χώρο και στο κάτω κάτω δεν ενοχλούσε κανέναν.

Η κατάσταση που επικρατούσε στο εργοτάξιο του δήμου Βάρης ήταν άθλια. Η βρώμα και η λαδίλα από τα αυτοκίνητα σε εμπόδιζε να πλησιάσεις έστω και απέξω. Την εικόνα αυτήν την είχα δει με τα μάτια μου. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η νέα δημοτική αρχή κατάλαβε ότι εκεί δουλεύουν άνθρωποι και όχι ποντίκια. Ο χώρος καθαρίστηκε, καλλωπίστηκε, βάφτηκε, τακτοποιήθηκε και οι εργαζόμενοι για να γιορτάσουν το νέο εργασιακό περιβάλλον τους, την προηγούμενη εβδομάδα έστησαν γλέντι με άφθονο κρασάκι και καλοψημένους μεζέδες.

Η πλήρης επαλήθευση. Γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα για την ακύρωση ενός μεγάλου έργου στη Σαλαμίνα που αφορά την αποχέτευση. Έγινε η δημοπράτηση, αναδείχθηκε ο εργολάβος, αλλά με άλλη μελέτη από αυτήν που είχε εγκρίνει η αρμόδια υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ. Όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία, η εφαρμογή της «νέας» μελέτης είναι προς όφελος του εργολάβου, αφού μειώνει κατά πολύ το κόστος. Κάποιοι σύμβουλοι όμως το «σφύριξαν» στην
ΕΥΔΑΠ και η εταιρεία με επείγουσα αλληλογραφία με τη νέα δημοτική αρχή ζητάει την ακύρωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξή του, βάσει της αρχικής μελέτης. Καταλάβατε τι έγινε;

Είναι βέβαιο ότι ο Εισαγγελέας δεν θα αργήσει να καλέσει έναν έναν τους πρώην διοικούντες στον δήμο Περάματος. Τα μισά ν’ αληθεύουν από αυτά που καταγγέλλει η νυν δημοτική αρχή, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Τα έργα δινόντουσαν χωρίς διαγωνισμό και οι εργολάβοι εισέπρατταν χωρίς να έχουν καταθέσει ούτε προσφορά. Το μεγάλο σκάνδαλο, όπως είπε ο δήμαρχος Γιάννης Γλύκας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, γινόταν με τη δημοτική επιχείρηση. Όταν πήρε τον λόγο ο νέος πρόεδρός της Παύλος Ζαρναβέλης, όσοι δεν ήξεραν έμειναν με ανοιχτό το στόμα. «Λείπουν φύλλα επιταγών από μπλοκ της επιχείρησης και κανείς δεν ξέρει ποιος τα έχει. Όταν θα εμφανιστούν θα τραβάμε τα μαλλιά μας». Μόλις ακούστηκε αυτό, οι της προηγούμενης δημοτικής αρχής άρχισαν να κοιτούν ο ένας τον άλλο. Η νέα δημοτική αρχή πήρε απόφαση να συσταθεί επιτροπή για να καταμετρήσει τα έργα που έχουν γίνει, να βρεθούν οι αντίστοιχοι φάκελοι με τις ανάλογες προκηρύξεις, προσφορές και ό,τι άλλο προβλέπει ο νόμος.

Τελικά φαίνεται ότι όταν είσαι πρόεδρος σε μια δημοτική επιχείρηση και φεύγοντας αφήνεις έλλειμμα δεκάδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αποτελεί πρόκριμα για το βιογραφικό σου, ώστε να τοποθετηθείς σε μια καλή θέση. Όταν μάλιστα η νέα διοίκηση της επιχείρησης όπου ήσουν πρόεδρος καταγγέλλει πολλά και διάφορα για τις ημέρες σου, τότε η θέση του γενικού γραμματέα της Νομαρχίας στη Δυτική Αττική είναι η επόμενη προαγωγή. Ο φίλτατος Ζαχαρίας Ζούπης βρήκε την «άκρη» του και κάθισε στη μαύρη πολυθρόνα. Μαθαίνω ότι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης μαζεύουν στοιχεία για τις ημέρες και τα έργα του αγαπητού Ζούπη και στο επόμενο νομαρχιακό συμβούλιο θα θέσουν το ζήτημα.

Έκπτωτος από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου βρέθηκε ο Γιώργος Κατσαντώνης, που ανήκε στη μειοψηφία, στον δήμο Δραπετσώνας. Τη θέση του την πήρε ο προσφεύγων Βαγγέλης Φώτης. Ωστόσο, για άγνωστους λόγους, ο δήμαρχος αρνιόταν να ορκίσει τον νέο σύμβουλο, με αποτέλεσμα αυτό να γίνει μόνο όταν ο Ευάγγελος απείλησε με μηνύσεις, αλλά και με προσφυγή κατά όλων των αποφάσεων που θα έπαιρνε στο μέλλον το δημοτικό συμβούλιο, αφού θα ήταν παράνομες εξαιτίας της αλλαγής της σύνθεσής του. Αιτία της έκπτωσης του Κατσαντώνη ήταν το επαγγελματικό ασυμβίβαστο.

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, αλλά και των καταστηματαρχών στον δήμο Βύρωνα, για την επιβάρυνση με νέο χαράτσι, διά των τελών, του ετήσιου προϋπολογισμού τους. Να σας πω ακόμη ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων του δήμου σχετικά με το πρόγραμμα ανακύκλωσης έπιασαν τόπο, αφού ο δήμαρχος ανέστειλε την εφαρμογή για δύο μήνες. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Μήνυση πρόκειται να καταθέσει ο δήμος Μελισσίων κατά αυτών που έκοψαν τα πεύκα στο κτήμα «Βερόπουλου» που βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου. Η συγκεκριμένη έκταση είναι εννέα στρέμματα και αποτελείται από τρεις ιδιοκτησίες. Υπάρχει απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής που χαρακτηρίζει την περιοχή πολεοδομικό κέντρο. Σήμερα όμως οι νέοι διοικούντες προτίθενται να δεσμεύσουν τον χώρο για πράσινο. Ποιος θα προλάβει άραγε; Ο εργολάβος που ετοιμάζεται να κτίσει ή ο δήμος που κινείται με ρυθμούς χελώνας;

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει μεταξύ των «πράσινων» δημάρχων που επιμένουν να κοπεί κάθε γέφυρα συνεργασίας με τον Συνασπισμό και μ’ αυτούς που υποστηρίζουν το αντίθετο. Μιλάμε για τις εκλογές στην ΤΕΔΚΝΑ που θα γίνουν μετά το Πάσχα. Το λάβαρο της πρώτης στρατιάς το έχει σηκώσει ο δήμαρχος Ραφήνας Κεχαγιόγλου και της δεύτερης ο δήμαρχος Καλλιθέας. Παράλληλα, ο καθένας τους διεκδικεί και την προεδρία. Τα ίδια και χειρότερα και στη «γαλάζια» πλευρά. Με τραπεζώματα και χορηγούς αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να φτιάξουν συμμαχίες, αλλά τελικά το βρισίδι αναμεταξύ τους είναι στην ημερήσια διάταξη. Πάντως η απορία μου παραμένει πάντα η ίδια. Γιατί ορισμένοι κάνουν τόσα έξοδα και τέτοιους αγώνες για μερικές άμισθες θέσεις; Τόσο πολύ μας αγαπάνε;

Με βούλευμα αθωώθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου και πρώην πρόεδρος του ΟΔΙΕ, Καλλίρης. Είχε παραπεμφθεί για σοβαρά κακουργήματα, αλλά κατά την ακροαματική διαδικασία μετατράπηκαν σε πλημμελήματα και εξαιτίας του χρόνου τέλεσής τους είχαν παραγραφεί. Αθώος λοιπόν.

Με αγωγές και μηνύσεις απειλεί τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη ο πρώην αντιδήμαρχος και δικηγόρος Δημήτρης Βλάχος, όπως και τα δύο παιδιά του, επίσης δικηγόροι. Ο νέος δήμαρχος έδωσε συνέντευξη Τύπου και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο Βλάχος είχε στήσει «οικογενειακό παραμάγαζο» στον δήμο και με «αδιαφανείς διαδικασίες» αποκόμισε «τεράστια ποσά». Μια και ο λόγος για το Μαρούσι, να σας πω ότι υπάρχουν έντονα παράπονα από υπαλλήλους του δήμου για την παρέμβαση επί παντός επιστητού ενός μετακλητού υπαλλήλου, Μιχάλης Μπάρλας ονομάζεται, που προσέλαβε ο δήμαρχος. Τι ακριβώς καθήκοντα έχει, δήμαρχε μου, αυτός ο άνθρωπος; Οι πληροφορίες λένε ότι είναι συνταξιούχος των ΕΛΤΑ.

Έγινε επιτέλους προχθές η πρώτη (!) μετεκλογική συνάντηση όλων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού «ΜΑΡΟΥΣΙ-Ανθρώπινη πόλη» του σημερινού δημάρχου Γιώργου Πατούλη. Ήταν πραγματικό πανηγύρι, μας διαβεβαίωσαν πολλοί που έτυχε να βρίσκονται στην αίθουσα του δημαρχιακού μεγάρου και άκουσαν από πρώτο χέρι τα όσα έψαλαν (!) στον δήμαρχο οι… πάλαι ποτέ εκλεκτοί του υποψήφιοι.
Αποτέλεσμα ο Γιώργης να τους τραβήξει έναν δεκάρικο (!) από αυτούς που συνηθίζει, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να τους πείσει ότι «δεν έχει ξεχάσει κανέναν και καμιά» και πολύ γρήγορα θα τους καλέσει και πάλι να συναντηθούν για να… τα πούνε! Και όλοι έφυγαν απογοητευμένοι, γιατί ο δήμαρχος δεν είπε κουβέντα για το… ψητό (!) που είναι για όλους κοινό: Πού θα μπούνε και πόσα θα κονομήσουνε τους ενδιαφέρει, δήμαρχε. Όλα τ’ άλλα είναι λόγια περιττά που τα ακούνε βερεσέ.

Άλλοι δήμοι είναι καταχρεωμένοι και δεν μπορούν να «κλείσουν τρύπες» κι άλλοι έχουν λεφτά και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν! Κι όταν φωνάζει η αντιπολίτευση του δήμου, ή απορροφήστε τα σε έργα που έχουμε ανάγκη ή μειώστε τα δημοτικά τέλη να ανασάνουν οι πολίτες, ο δήμαρχος αρνείται να κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τα διαθέτει σε… φιέστες!

Για τον νεοσύστατο δήμο Μαγούλας μιλάμε. Θέλετε νούμερα;

Πέρυσι εισέπραξε 2.636.999 ευρώ δημοτικά τέλη και διέθεσε (ανταποδοτικά-δαπάνες καθαριότητας, φωτισμός κ.λπ.) 1.068.095 ευρώ. Δηλαδή εισέπραξε επιπλέον 1.570.000 ευρώ. Τι τα έκανε; Αυτό ρωτάει η αντιπολίτευση του δήμου, που έδωσε και τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Έδωσε κι άλλα βέβαια, αλλά όταν επανέλθουμε…

Τα τραπεζώματα έχουν αρχίσει οι «πράσινοι» τοπικοί παράγοντες των Αγίων Αναργύρων σε υποψήφιους βουλευτές της περιοχής τους. Ιδιαίτερα το τραπέζι που έγινε προς τιμήν του Νίκου Μπίστη ενόχλησε πάρα πολύ τους Παπανδρεϊκούς, αφού όλοι γνωρίζουν την ιστορία του. Μάλιστα απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, πρωταγωνιστής στην οργάνωση του δείπνου ήταν ο πρόεδρος της τοπικής δημοτικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ!

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Ο πρώην βασιλιάς των σκουπιδιών με τη βίλα και τη Μερσέντες περνάει ένα πολύ άσχημο πρόβλημα υγείας. Εύχομαι περαστικά.


Σχολιάστε εδώ