Αυξήσεις κεφαλαίου με… λευκές επιταγές;

Ειδικότερα, ύστερα από αίτηση της Marfin Financial Group, εξετάζεται η προσαρμογή του κανονισμού του ΧΑ, ώστε να μπορούν οι διοικήσεις των εισηγμένων να προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου εν είδει «λευκής επιταγής»: να αντλούν δηλαδή κεφάλαια χωρίς να πληροφορούν τους μετόχους πώς ακριβώς θα τα αξιοποιήσουν και χωρίς, βεβαίως, να υπάρχει η δυνατότητα εκ των υστέρων ελέγχου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο ισχύων κανονισμός του ΧΑ προβλέπει ότι οι εισηγμένες, πριν από κάθε αύξηση κεφαλαίου, οφείλουν να δημοσιοποιούν πώς σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τους πόρους των μετόχων τους, δίνοντας στη δημοσιότητα «στοιχεία από τα οποία προκύπτει με πληρότητα και σαφήνεια το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησής του καθώς και η επιμέρους ανάλυση του προορισμού των κεφαλαίων».

Μάλιστα, στην περίπτωση που η αύξηση κεφαλαίου προορίζεται να χρηματοδοτήσει εξαγορά άλλης εταιρείας, προβλέπονται πρόσθετες υποχρεώσεις γνωστοποίησης στοιχείων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αποτίμηση της εταιρείας από ανεξάρτητο οίκο, αλλά και στοιχεία για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες που θα επιτρέπουν να σχηματίζεται πλήρης εικόνα της εξαγοραζόμενης επιχείρησης.

Αγνοώντας όλες αυτές τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον κανονισμό, η διοίκηση της MFG εισηγήθηκε στους μετόχους της και έλαβε την Πέμπτη τη σχετική έγκριση από τη γενική συνέλευση, για να προχωρήσει σε μια αύξηση κεφαλαίου-μαμούθ, τη μεγαλύτερη στα ελληνικά χρηματιστηριακά χρονικά, ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, όπως είχε ανακοινώσει η εταιρεία του Ανδρέα Βγενόπουλου, υποβλήθηκε αίτημα στη διοίκηση του ΧΑ «για την τυχόν απαιτούμενη προσαρμογή του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου λαμβανομένων υπόψη των χαρακτηριστικών της προτεινομένης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου».

Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι η MFG ζητεί από τη διοίκηση του ΧΑ να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις προβλέψεις του κανονισμού που προαναφέρθηκαν, ώστε να αντλήσει η εταιρεία τα κεφάλαια χωρίς να πει σε κανέναν τι θα τα κάνει!

Το μόνο που θα γνωρίζουν οι μέτοχοι της MFG για το σχέδιο της διοίκησης, την οποία καλούνται να εμπιστευθούν τυφλά, είναι ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει «δραστηριότητες της εταιρείας οι οποίες συνίστανται σε εξαγορές εταιρειών, μετοχικές συμμετοχές και επενδύσεις (by-out and equity investments) στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Με τέτοιες νεφελώδεις αναφορές και άλλες αντίστοιχες γενικές περιγραφές κάποιων κλάδων που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον όμιλο της MFG, η διοίκηση του ΧΑ θα πρέπει να «ανάψει πράσινο» σε μια αύξηση κεφαλαίου που θα δώσει στην Marfin ένα πρωτοφανές κεφαλαιακό οπλοστάσιο. Και προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να το πράξει, με το επιχείρημα ότι η εισροή αυτών των κεφαλαίων θα συμβάλει στην ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου και της Εθνικής Οικονομίας, ενώ σε περίπτωση άρνησης στον Α. Βγενόπουλο αυτός ενδέχεται να μεταφέρει τον πακτωλό των μετοχών του στην αγορά της Κύπρου, μέσω της εκεί εισηγμένης Marfin Popular Bank.

Το αμείλικτο ερώτημα, βέβαια, είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, σε μια χρηματιστηριακή αγορά που δεν φημίζεται ιδιαίτερα για το κύρος της, όπου οι ιδιώτες επενδυτές παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί μετά το «τραύμα» του ’99 όπως ομολογεί και ο ίδιος ο κ. Καπράλος σε δηλώσεις του.

Πώς θα ελέγξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αργότερα αν έγινε η χρήση των κεφαλαίων σύμφωνα με τους αρχικούς σκοπούς; Ποιος θα έχει την ευθύνη αν, παρ’ ελπίδα, δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα οι χειρισμοί της διοίκησης της Marfin και εμφανισθούν επενδυτές που θα διαμαρτύρονται ότι παραπλανήθηκαν; Και τι θα γίνει με άλλες, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών που θα ζητήσουν κι αυτές «λευκή επιταγή» από τους μετόχους τους; Θα επιτραπεί σε όλες τις εισηγμένες να αντλούν κεφάλαια χωρίς κανείς να ξέρει πώς θα τα αξιοποιήσουν;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και ευαίσθητα και οι απαντήσεις Καπράλου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι γνωστό ότι οι έλληνες επενδυτές, περισσότερο ίσως και από την ανάπτυξη της αγοράς με εισροές κεφαλαίων, ενδιαφέρονται -καλώς ή κακώς…- για τη διαφάνεια.


Σχολιάστε εδώ