Ανησυχία για την τοποθέτηση των 130 εκατ. ευρώ από το ΤΣΠΕΑΘ

Η μία από το ΤΣΠΕΑΘ για το περίφημο «δομημένο ομόλογο». Η άλλη για τον ΕΔΟΕΑΠ, όπου με αποφάσεις δικαστηρίων μπορούν να ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στα Μέσα. Σαν βόμβα έσκασε στον δημοσιογραφικό κόσμο η πρώτη είδηση, ότι και ο ασφαλιστικός οργανισμός του ΤΣΠΕΑΘ τοποθέτησε 130 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την «Ημερησία», στα λεγόμενα «δομημένα ομόλογα». Αυτά δηλαδή που έχουν υψηλό ρίσκο και ανήκουν στη χρηματιστηριακή αγορά του άγριου κερδοσκοπικού τζόγου, εκεί όπου δεν υπάρχει καμιά εγγύηση απόδοσης, ούτε καν εγγύηση του κεφαλαίου, ούτε στοιχειώδης ασφάλεια και διαφάνεια. Η ΕΣΗΕΑ ζήτησε ενημέρωση και τα πλήρη στοιχεία από το ΤΣΠΕΑΘ και με επιστολή της σημειώνει ότι «επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος για την αναζήτηση ευθυνών σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθούν παρατυπίες ή ζημία για το ΤΣΠΕΑΘ». Το ζήτημα είναι άκρως ανησυχητικό και η παράταξη της «Συσπείρωσης», η οποία εδώ και καιρό ζητάει έλεγχο στο Ταμείο, με επείγουσα ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «μεγάλο φαγοπότι» και ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ θυμίζει πως ως παράταξη από πέρυσι είχε «σημάνει συναγερμό, απαιτώντας διαφάνεια και εξυγίανση στο ΤΣΠΕΑΘ». Σημειώνει ότι η πρωτοβουλία αυτή αντιμετωπίστηκε με αχαρακτήριστες (ακόμα και συκοφαντικές) επιθέσεις. «Όσο πιο δυνατά φώναζαν κάποιοι εναντίον μας -υπερασπιζόμενοι τη διαιώνιση της ”ομερτά” για το ΤΣΠΕΑΘ- τόσο πιο βαθιά ήταν χωμένοι στη χύτρα, το καπάκι της οποίας έχει πλέον ανοίξει…».

Το ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ έχει άλλες παραμέτρους, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνο αν δεν υπάρξει παρέμβαση. Οι αποφάσεις του Εφετείου μετά τις αγωγές του Γιώργου Κουρή εναντίον του ΙΚΑ άνοιξαν το μέτωπο ασφάλισης στον κλάδο υγείας. Η ΕΣΗΕΑ ζητά από τον ΕΔΟΕΑΠ συνάντηση για να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις που υπάρχουν από τις αποφάσεις αυτές, αλλά και για διαχείριση και τοποθέτηση αποθεματικών του Ταμείου, καθώς και για το ύψος οφειλών των εργοδοτών. Η ΠΟΕΣΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «τα αποθεματικά των Ταμείων μας δεν είναι δυνατόν να τοποθετούνται σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου -όπως τα ”δομημένα ομόλογα”- με όρους αγοραπωλησίας, ελέγχου και εξασφαλίσεις κεφαλαίου και αποδόσεων που δεν είναι εγγυημένες και δημιουργούν κινδύνους για τα ίδια τα κεφάλαια των Ταμείων μας». Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ έχει προγραμματίσει νέα συνεδρίαση αύριο, Δευτέρα, με τη συμμετοχή των προέδρων των Ενώσεων-μελών της.

Τέλος, ανησυχία υπάρχει και στην ΕΡΤ, καθώς το Ταμείο των εργαζομένων συμμετείχε σε αυτήν την κατηγορία επενδύσεων με 22 εκατ. ευρώ, τα οποία τοποθέτησε αφού ξέσπασε η ιστορία, στις 14 Μαρτίου. Στο Ταμείο συμμετέχει πάντοτε και εκπρόσωπος της ΠΟΣΠΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ