XΡΗΜΑτιστήριο

Στο ξεκίνημα της προηγούμενης εβδομάδας η Σοφοκλέους, εν μέσω καλού κλίματος στις ευρωαγορές, κινήθηκε σε θετικό έδαφος. Οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κινηθεί μόνιμα σε θετικό πρόσημο, κλείνοντας τελικά στις 4.553,05 με κέρδη 0,76%. Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη έκλεισαν οι Motor Oil, Τιτάνας και ΕΛΤΕΧ, ενώ με απώλειες οι ΔΕΗ, Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια. Την επομένη, ύστερα από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε μερικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.550,79 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση 0,05%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,09%, ο μεσαίας σημείωσε κέρδη 0,01%, ενώ ο FTSE/ASEsmallcap 80 παρουσίασε πτώση 0,61%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατα την οποία επικράτησαν εκ νέου ανοδικές τάσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, στις 4.578,23 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,6%. Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 310 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 139 σημείωσαν άνοδο, 105 υποχώρησαν και 58 παρέμειναν σταθερές.

Σε μια δύσκολη χρηματιστηριακή συγκυρία, η ATEbank κινήθηκε γρήγορα, έξυπνα και αποτελεσματικά, πουλώντας σε πολύ καλή τιμή ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της ΕΧΑΕ. Με αυτόν τον τρόπο, από τη μια ενίσχυσε τη ρευστότητά της για επενδύσεις και από την άλλη διατήρησε τα στρατηγικά της ποσοστά στην εν λόγω εισηγμένη εταιρεία.

Από καιρό γνωρίζαμε το ποιόν του, έφτασε, όμως, στο σημείο να γίνει βασιλικότερος του βασιλέως! Για ποιο φιλοτραπεζικό γιουσουφάκι του οικονομικού ρεπορτάζ χτυπά η καμπάνα; Να τον χαίρονται τα κανάλια που του δίνουν «βήμα»…

Ό,τι και να λένε, ό,τι και να γράφουν, όσο και αν διαφημίζουν τα προϊόντα τους, εμείς συνιστούμε προσοχή, καθώς τα δάνεια σε ξένα νομίσματα μπορεί να είναι χαμηλότοκα κρύβουν όμως μεγάλους κινδύνους, αφού η δόση τους εξαρτάται τόσο από το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας προέλευσής τους όσο και από τις διακυμάνσεις στις ισοτιμίες.

Κύριε «Υπερ-υπουργέ», θα ενισχύσετε τον ανταγωνισμό προχωρώντας στη χορήγηση νέων αδειών για καζίνα ή θα συντηρήσετε τα ήδη υπάρχοντα καρτέλ, προς όφελος των ημετέρων;

Είτε κλείσουν από μόνοι τους τα φορολογικά βιβλία είτε όχι, αν δεν δηλώσουν περισσότερα κέρδη, θα επανελεγχθούν! Περί ελευθέρων επαγγελματιών και εφορίας ο λόγος.

Πόσους από τους «γαλάζιους» μεγαλομετόχους εισηγμένων εταιρειών εξυπηρετεί η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιου του ΧΑ για δίμηνη παράταση του χρόνου υπαγωγής των προβληματικών επιχειρήσεων στην επιτήρηση; Υπήρξε ομοφωνία απόψεων στην Ένωση Εισηγμένων Εταιριών;

Από τη μια ορισμένοι επενδυτικοί οίκοι προτείνουν αγορές σε μετοχές ελληνικών τραπεζών και από την άλλη κάποιοι άλλοι οίκοι μειώνουν τη συμμετοχή τους σε αυτές! Ουδέν σχόλιο.

Οι επαφές Αλογοσκούφη με τους διοικητές των ΔΕΚΟ, για τον δήθεν περιορισμό των ελλειμμάτων τους, αποτελούν το τυρί, καθώς η φάκα περιέχει τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας τους, για την οποία ερίζουν πολλοί κομματικοί και ημέτεροι.

Άλλη μια εταιρεία στο έλεος των πιστωτριών τραπεζών, άλλη μια επιχείρηση που ψάχνει απεγνωσμένα τη σωτηρία της από τον στρατηγικό επενδυτή, άλλη μια εισηγμένη που αναγκάζεται να ζητήσει την υπαγωγή της στο άρθρο 44. Περί Θεμελιοδόμης η αναφορά μας.

Και όμως στην εποχή της παγκοσμιοποίησης υπάρχουν ορισμένοι που δεν πιστεύουν στην ιδέα ενός μεγάλου πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου αλλά στις περιφερειακές συμμαχίες μικρότερων σχημάτων. Τις ίδιες απόψεις φαίνεται να υιοθετούν και οι ιθύνοντες της «Σοφοκλέους»!

Με τόσες κυβερνητικές «χάρες» προς τα πιστωτικά ιδρύματα, κυρίως στα θέματα ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων, πώς να μην σχεδιάζουν την επέκταση των υποκαταστημάτων τους, έτσι δεν είναι κ. Καραμούζη;

Τα ίδια πρόσωπα, από τις ίδιες θέσεις, των, επίσης, ίδιων πιστωτικών ιδρυμάτων, λές και η «Ένωση Ελληνικών Τραπεζών» δεν έχει μέλη της τα «μικρά» πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία τυγχάνει να έχουν διαφορετικές απόψεις από αυτές των «μεγάλων»; Περί ημερίδων και gala ο λόγος.

Πώς να εκτονωθεί το νοσηρό κλίμα των ημερών, σχετικά με τις επενδύσεις -σκάνδαλα των ασφαλιστικών μας ταμείων, όταν ακόμα και σήμερα, όπου και να κοιτάξουμε βλέπουμε «μπλε στρουμφάκια»; Τι να σου κάνουν οι «ανοικτές» συσκέψεις μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων, όταν τυγχάνει να είναι «κλεισμένες» από «γαλάζιους» κομματικούς; Πάντως ακόμα και αν υπάρξει καταδίκη των υπευθύνων,ένα είναι το βέβαιο, ότι σε αυτήν την χώρα πρέπει πρώτα να ζημιωθεί το Δημόσιο και μετά να ληφθούν τα όποια θεσμικά μέτρα.

Είναι δυνατόν οι απανταχού «ειδικοί» της κτηματαγοράς, οι οποίοι συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα, αλλά έχουν ίδιο όφελος, να παραδεχόντουσαν την ύπαρξη «φούσκας» στα ακίνητα;

Από ότι φαίνεται τα υψηλά πρόστιμα του ΚΟΚ θα βοηθήσουν την κυβέρνηση και στο μέγα θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των «Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ποιες να είναι, άραγε, οι «εξειδικευμένες» εταιρίες που θα αναλάβουν τον διαχειριστικό έλεγχο στις τοποθετήσεις των Ασφαλιστικών μας Ταμείων; Μήπως κάποιες από αυτές που παίρνουν έργα από την κυβέρνηση; Ίσως ορισμένες εξ αυτών που εκτελούν κατά παραγγελία εντολές; Πιθανόν όλες αυτές που δεν λάμβαναν μερίδιο από την πίτα των έργων κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ;

Αντί να χτυπήσουν το καρτέλ των «μεγάλων», νομοθετώντας υπέρ της μείωσης των ασφαλίστρων, αναγκάζουν τους «μικρούς» να εναρμονιστούν πλήρως με την τιμολογιακή πολιτική των «λίγων», αυξάνοντας τις τιμές. Περί του νέου νομοσχεδίου για την ασφαλιστική αγορά ο λόγος.

Από ότι φαίνεται η πρόσφατη πτώση στις τιμές των μετοχών είχε και τα καλά της, καθώς έφερε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες μέχρι πρότινος αποτελούσαν τα «φαντάσματα» της Σοφοκλέους. Και όλα αυτά σε συνθήκες πανικού και μαζικών πωλήσεων, από τις όποιες δεν γλίτωσαν ούτε οι τραπεζικές μετοχές.

Τι σας λέγαμε; Οι ημέτεροι, οι φιλοκομματικοί, οι έχοντες και κατέχοντες θα πάρουν τελικά την πολυπόθητη ασφαλιστική ενημερότητα που τους είναι απαραίτητη για να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, καθώς διακανόνισαν, έστω και προσωρινά, τις οφειλές τους στο «ΙΚΑ».

Από ότι δείχνει ο ισολογισμός της «Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ», τον οποίο μάλιστα υπογράφουν δύο πρώην «αγροτικάριοι», οι μικρομεσαίοι του χώρου απλώς «φυτοζωούν», καθώς από τις ζημιές της προηγούμενης χρήσης και τις πολλές επισημάνσεις από τους ορκωτούς, πέρασε στα «εντυπωσιακά» κέρδη των 429,15 ευρώ.

Αν είναι δυνατόν μια απλή και μόνο διεκπεραίωση συναλλαγής ομολόγου να στοιχίζει 140.000 ευρώ. Περί «HYPOVEREINS BANK» και ελληνικού δημοσίου ο λόγος.

Στην κατά τα άλλα ευνομούμενη χώρα μας, μετά τις τράπεζες ήρθε η σειρά των ΔΕΚΟ να «χρησιμοποιήσουν» τις κάθε λογής ιδιωτικές εταιρείες όχι μόνο για εισπράξεις οφειλών, αλλά και για αναγκαστικές διακοπές στην παροχή των υπηρεσιών τους προς τους καταναλωτές.

Δεν θα αλλάξουμε τόσο εύκολα την «ατζέντα» μας! Μπορεί να διαφωνούμε με τις απόψεις του γάλλου υποψηφίου για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, διατηρούμε όμως τις ενστάσεις μας και με την πολιτική Παπαδήμου, κατά την θητεία του στο τιμόνι της «ΤτΕ».


Σχολιάστε εδώ