Παραμύθι η κερδοφορία της «χρυσής» Finansbank
Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα του «Π», η Finansbank ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τα αποτελέσματά της για το 2006, που δείχνουν ότι η πολυδιαφημισμένη τουρκική τράπεζα είχε σοβαρή μείωση στα καθαρά της έσοδα από τόκους. Η κερδοφορία της προήλθε κατά 95% από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, τα οποία μάλιστα δεν θα υπήρχαν αν ο «γενναιόδωρος» κ. Αράπογλου δεν είχε χρηματοδοτήσει τις εξαγορές θυγατρικών της τουρκικής τράπεζας από εταιρείες του ομίλου του βασικού της μετόχου Χουσνού Οζιεγκίν.
Τα στοιχεία αυτά είναι εύλογο ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαγορά της Finansbank έναντι υπερβολικού τιμήματος, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Συλλόγου των Εργαζομένων της Εθνικής. Και αυτό διότι επιβεβαιώνουν τις αιτιάσεις των εργαζομένων ότι η αποτίμηση της Finansbank «φούσκωσε» σε υπερβολικά επίπεδα, κατά τρόπο επιζήμιο για την Εθνική και τους μετόχους της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής τράπεζας στις 16 Μαρτίου, βάσει των τουρκικών λογιστικών προτύπων (προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι πλήρεις οικονομικές καταστάσεις με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, όπου θα φανούν και οι πολύ ενδιαφέρουσες εκτός ισολογισμού εγγραφές…), προκύπτουν τα ακόλουθα άκρως ανησυχητικά στοιχεία:
– Τα καθαρά έσοδα τόκων μετά από προβλέψεις, που αποτελούν τον «καθρέφτη» των δραστηριοτήτων κάθε τράπεζας, μειώθηκαν κατά 13,2%, από 524,8 σε 455,2 εκατ. δολάρια.
– Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον υπερδιπλασιασμό των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις (από 111 στα 227,6 εκατ. δολ.), καθώς το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας αποδεικνύεται ότι δεν ήταν όσο υγιές υποστήριζε ο κ. Αράπογλου και η σύμβουλος αποτίμησης Credit Suisse, η οποία πάντως δεν είχε ελέγξει καθόλου την ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων πριν από την εξαγορά, βασιζόμενη μόνο σε ελλιπή, όπως αποδεικνύεται, στοιχεία που της έδωσε η διοίκηση της Finansbank.
– Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας μετά τη φορολογία αυξήθηκαν κατά 92%, φθάνοντας τα 524,4 εκατ. δολ. Πώς έγινε αυτό το θαύμα; Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται έκτακτα έσοδα ύψους 501,5 εκατ. δολ., τα οποία προήλθαν κατά κύριο λόγο από την πώληση θυγατρικών «κοψοχρονιά» στον όμιλο του βασικού μετόχου της Finansbank, οι οποίες βέβαια πλήρωσαν αυτές τις εξαγορές με τα χρήματα που έλαβαν από την Εθνική Τράπεζα!
Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας της Finansbank οφείλεται στην ίδια την Εθνική, ενώ χωρίς αυτήν την ιδιότυπη ανακύκλωση κεφαλαίων τα κέρδη της θα είχαν μειωθεί συντριπτικά από τον πρώτο χρόνο ενσωμάτωσής της στον όμιλο της Εθνικής.
– Εντύπωση προκαλεί η τεράστια διόγκωση των γενικών και διοικητικών δαπανών της Finansbank, οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες σχεδόν κατά 50% και φθάνουν τα 286,4 εκατ. δολ. Προφανώς η ικανότατη και αποτελεσματικότατη, κατά τον κ. Αράπογλου, διοικητική ομάδα της Finansbank, αποφάσισε με την άδεια της Εθνικής να πληρωθεί καλύτερα, τώρα που ο λογαριασμός πηγαίνει στα… κορόιδα της άλλης πλευράς του Αιγαίου.
Πάντως, ο 62χρονος Χουσνού Οζιεγκίν έχει κάθε λόγο να πίνει τη σαμπάνια του στο όνομα του Τάκη Αράπογλου. Χάρη στο παραφουσκωμένο τίμημα εξαγοράς της τράπεζας, που δημιούργησε με ελάχιστα κεφάλαια, εκτινάχθηκε εν είδει… πυραύλου στη φετινή λίστα των δισεκατομμυριούχων του αμερικανικού περιοδικού «Forbes».
Με περιουσία που εκτιμάται από το περιοδικό ότι φθάνει τα 3,5 δισ. δολ., ο συνεταίρος του κ. Αράπογλου, που διατηρεί το 10% της Finansbank και εξακολουθεί να ελέγχει τη διοίκησή της, έφθασε φέτος στη θέση 249 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.