ο Δαίμονας των δημαρχείων


Με δάνειο οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου, προσπαθεί η νέα διοίκηση να εξασφαλίσει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων για τους επόμενους τρεις μήνες. Ο τοπάρχης ισχυρίστηκε, προκειμένου να πείσει τους δημοτικούς συμβούλους για την αναγκαιότητα του δανείου, αφού χωρίς απόλυτη πλειοψηφία δεν καθίσταται δυνατή η έγκριση, πως το ταμείο είναι άδειο.


Κάτι δεν πάει καλά σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας ενός πολυκαταστήματος στον δήμο Κηφισιάς. Έτσι τουλάχιστον λένε οι καταγγέλλοντες και ετοιμάζονται οι κάτοικοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεδομένου ότι η περιοχή αυτή έχει χαρακτηρισθεί αμιγούς κατοικίας και επιτρέπονται μόνο καταστήματα μέχρι 100 τ.μ. και γραφεία, και όχι πολυκαταστήματα 20.000 τ.μ.! Όπως μας είπε ο δημοτικός σύμβουλος Πάνος Μπόζος, ο δήμαρχος σε δημόσια συγκέντρωση που έγινε κατ’ απαίτησιν των κατοίκων δήλωσε ότι η Πολεοδομία, την οποία εποπτεύει, του απέκρυψε το γεγονός ότι σε συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο έχει γίνει αλλαγή χρήσης από γραφεία σε καταστήματα. Αν πράγματι αυτό είναι αλήθεια, τότε προκύπτει πολύ σοβαρό ζήτημα και ο διευθυντής της Πολεοδομίας θα πρέπει να κληθεί στην Εισαγγελία.


Στο δημαρχείο Π. Φαλήρου μαζεύτηκαν τα «γαλάζια» συντρόφια, μετά τις τηλεφωνικές κλήσεις του οικείου τοπάρχη και του φίλτατου δημάρχου Χολαργού, για να μετρήσουν τα κουκιά τους για τις επικείμενες εκλογές στην ΤΕΔΚΝΑ. Έμαθα ότι η κατήφεια στην υπό ίδρυση συμμαχία είναι διάχυτη αφού δεν τους βγαίνει το μέτρημα. Οι φιλοδοξίες τους περιορίστηκαν τελικά στην όπως όπως εκλογή τους στο ΔΣ, αφού και γι’ αυτό θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια.


Δυστυχώς, τους επόμενους δύο μήνες εκατοντάδες εργαζόμενοι στους δήμους θα βρεθούν άνεργοι, στους δρόμους. Προγράμματα που βοηθούσαν κάπως τους ανέργους, όπως οι σχολικοί τροχονόμοι, οι τετράωρες απασχολήσεις και η βοήθεια στο σπίτι, τελειώνουν χωρίς ανανέωση. Από την άλλη μεριά, χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις βρίσκονται με το ένα πόδι στο ταμείο ανεργίας. Θυμηθείτε το. Δυστυχώς θα έχουμε τραγωδίες. Ολόκληρες οικογένειες έχουν στηρίξει τον προγραμματισμό τους στα λίγα ευρώ που έπαιρναν, όποτε τα έπαιρναν, από τις καταχρεωμένες επιχειρήσεις. Τους γέμισαν ψέματα οι τοπάρχες μόνο και μόνο για τις ψήφους.


Ο χαμός του Κυρίου έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Δυτικής Αττικής. Η λειτουργία του παράνομου λατομείου ήταν πάλι στο επίκεντρο. Οι εργαζόμενοι στα λατομεία, ζωή να ‘χουν, μαζεύτηκαν στο προαύλιο της νομαρχίας και φώναζαν συνθήματα υπέρ της λειτουργίας. Οι άνθρωποι το ψωμί τους θέλουν και έχουν δίκιο. Έλα όμως που αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση που υποβαθμίζει το περιβάλλον πρέπει κάποτε να τελειώσει. Για να μη σας τα πολυλογώ, η απόφαση της νομαρχίας αφορά το οριστικό κλείσιμο, αλλά με προσφυγές στο ΣτΕ τα λατομοαφεντικά έχουν πάρει παράταση λειτουργίας. Καθόμουν πίσω πίσω και άκουγα την πολύωρη συζήτηση. Το μπάχαλο με τους εμπλεκόμενους φορείς που έχουν κατά καιρούς εκδώσει άδειες ήταν κάτι το απίστευτο. Για μια ακόμη φορά το δόγμα της νομιμοποιημένης παρανομίας που λειτουργεί στο πλαίσιο της παράνομης νομιμοποίησης έδωσε ρεσιτάλ. Αυτό το κράτος, στον κατήφορο που έχει πάρει, δυστυχώς θα μας παρασύρει όλους. Είναι αργά για δάκρυα, που λέει και το τραγούδι.


Οι φάκελοι από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Αλίμου συνεχίζουν να μας έρχονται στην εφημερίδα, με επεξηγηματικά σημειώματα που αφορούν τη μία ή την άλλη υπερτιμολόγηση ή ακόμη και καραμπινάτα σκάνδαλα. Τηλεφώνησα λοιπόν στον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών για να μάθω επιτέλους τι συμβαίνει σ’ αυτήν την υπηρεσία. Στην Ομόνοια πωλούνται οι φάκελοι. Στην άλλη άκρη του τηλεφώνου βγήκε ο δήμαρχος. Όπως καταλάβατε, ο φίλτατος δήμαρχος δεν έχει ορίσει αντιδήμαρχο και τα χρέη εκτελεί ο ίδιος. Νόμιμο; Φυσικά. Τίθεται όμως ένα ερώτημα: είναι δυνατόν με τόσες ασχολίες που προκύπτουν από τα καθήκοντά του να προλαβαίνει να εποπτεύει, έστω και τυπικά, την πολυδαίδαλη τεχνική υπηρεσία; Απ’ ό,τι γνωρίζω, σε κανέναν δήμο της Ελλάδας δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα είναι ότι η διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών θα αποκτήσει υπερεξουσία αφού στην ουσία δεν θα ελέγχεται από κανέναν λόγω φόρτου εργασίας από τον κατά τον νόμο αρμόδιο. Μήπως κάνω λάθος;


Την πλήρη εγκατάλειψη του Περιβαλλοντικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ο πρόεδρός του, επειδή δεν θέλει να κοντραριστεί με την κυβέρνηση, αφήνει έναν πνεύμονα χιλιάδων στρεμμάτων να ερημώνει εις βάρος των κατοίκων όλης της δυτικής Αθήνας». Αυτά μας είπε ο Παναγιώτης Μπιτούνης. Δυστυχώς η αλήθεια είναι πολύ χειρότερη. Οι τεχνητές λίμνες έχουν γίνει σκουπιδότοποι. Τα όποια κτίρια υπάρχουν γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο. Ακόμα και το αναψυκτήριο που λειτουργεί εντός του πάρκου δεν έχει άδεια, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται. Όταν άνθρωποι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης χωρίς όραμα και γνώσεις, αυτά είναι τα επακόλουθα. Όταν το πάρκο δημιουργήθηκε στοίχισε δισεκατομμύρια δραχμές. Κρίμα είναι, ρε παιδιά.


Παραιτήθηκε η νομαρχιακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Αργυρώ Άλφα, λόγω ασυμβίβαστου. Τη θέση της πήρε ο Γιώργης Φυτάς. Ο Γιώργης την προηγούμενη τετραετία ήταν δημοτικός σύμβουλος στο Μενίδι.


Η κατάσταση που επικρατεί στο δημοτικό κοιμητήριο των Άνω Λιοσίων είναι απερίγραπτη. Δεκάδες φωτογραφίες που μας έστειλαν κάτοικοι δείχνουν τάφους σπασμένους και τελείως εγκαταλελειμμένους. Σκουπίδια και βρώμα χειρότερα από τη χωματερή. Η πλήρης εγκατάλειψη. Οστά νεκρών είναι πεταμένα στους διαδρόμους όπου φυλάσσονται τα οστεοφυλάκια. Αίσχος.


Πολύ σύντομα ο δήμος Μεταμόρφωσης θα αποκτήσει στάση απ’ όπου θα περνά ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Προφανώς αυτό είναι μια μεγάλη συγκοινωνιακή ανάσα για τους κατοίκους της πόλης, αφού έτσι θα μπορούν να εξυπηρετούνται αμέσως. Ο τοπάρχης Δημήτρης Τζίτζιφας δεν κρύβει την ικανοποίησή του γιατί βλέπει ότι τα πήγαινε έλα στα υπουργεία και τους οργανισμούς φέρνουν αποτέλεσμα.


Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στον δήμο Ν. Ηρακλείου, εξαιτίας των απολύσεων που ετοιμάζει η δημοτική αρχή.
Όπως μου είπαν εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας τούς τάζουν λαγούς με πετραχήλια προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν την απεργία τους. Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να καταγγείλουν ονομαστικά ακόμα και συναδέλφους τους που, όπως λένε, «πούλησαν» τις διεκδικήσεις τους. Για τριάντα αργύρια σταύρωσαν τον Χριστό, συντρόφια. Όλα να τα περιμένετε. Εμείς πάντως είμαστε δίπλα σας.


Ποιος είδε τον δήμαρχο Πεύκης Γιάννη Θεοδωρόπουλο και δεν τον φοβήθηκε. Όπως έμαθα, εκδόθηκε μια ανακοίνωση από την παράταξη του τέως δημάρχου, η οποία καταγγέλλει διάφορα για τη σημερινή δημοτική αρχή. Μέχρι εδώ καλά. Έλα όμως που η ανακοίνωση αυτή εστάλη από το γραφείο προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ. Το αποδεικτικό του φαξ όπου φαίνεται ο αριθμός είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας. «Από πότε, πρόεδρε, το γραφείο σου έγινε γραφείο Τύπου του Καμάρα;» ρώτησε ο Θεοδωρόπουλος τον Μαστοράκο. Φυσικά ο φίλτατος πρόεδρος έχασε τα λόγια του και δεν ήξερε τι να απαντήσει. Σημασία έχει ότι από αυτά τα ασήμαντα καταλαβαίνει κανείς τις σημαντικές συμφωνίες που έχουν γίνει πάνω και κάτω από το τραπέζι. Ξέρω εγώ τι λέω.


Μου έλειψαν οι φωτογραφίες που μου έστελνε ο πρώην τοπάρχης Αργυρούπολης, με τη γραβάτα ν’ ανεμίζει όταν σκαρφάλωνε στις ταράτσες για να ξηλώσει καμιά κεραία κινητής τηλεφωνίας. Αποφάσισα να πάω να τον δω από κοντά. Στο δημοτικό συμβούλιο λοιπόν της προηγούμενης εβδομάδας είδα τον φίλο μου, τον τέως, να καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για χαριστικές υπερωρίες. Επειδή όμως οι παλιοί δημοτικοί σύμβουλοι θυμούνται, ο αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών Γιάννης Κοπίτας τού έδωσε την απάντηση. «Πλάκα μας κάνετε; Εσείς μιλάτε; Ξεχάσατε ότι δίνατε υπερωρίες σε υπάλληλο που έλειπε με άδεια;». Περιττό να σας πω τι έγινε στο συμβούλιο. Ο αγαπητός τέως μάλλον θα το ξανασκεφτεί να μιλήσει για ζητήματα λογιστικής διαφάνειας της σημερινής δημοτικής αρχής.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Άμα αποφασίσει ο εισαγγελέας να ερευνήσει ορισμένους δήμους και τους τρόπους που παίρνουν δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες, οι λαμογιές με τα ομόλογα, θα φαίνονται πταίσμα. Οι γνωρίζοντες ξέρουν τι εννοώ.


Σχολιάστε εδώ