Καταγγέλλουν την Καραχασάν ότι προσπαθεί να εκτουρκίσει Πομάκους!

Και λέμε υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, επειδή εκτός απ’ τις αφόρητες -κυριολεκτικά- πιέσεις κύκλων του τουρκικού προξενείου που φτάνουν μέχρι και τις απειλές και τους ανοιχτούς εκβιασμούς, προκειμένου να αποδεχτούν ότι η μόνη μειονότητα είναι η… «τούρκικη» και ότι δεν υπάρχουν ούτε πομάκοι ούτε πομάκικη μειονότητα ούτε πομάκικη γλώσσα, υπάρχει και η ανεξήγητη έως και εξοργιστική, ακόμα και ύποπτη στάση της ελληνικής πολιτείας, που αντικειμενικά αβαντάρει το προξενείο στις επιδιώξεις του! Εξαίρεση κάποιοι, λίγοι, πολιτικοί της Θράκης, ανάμεσά τους και ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης.

Έχουν λοιπόν οι Πομάκοι της Θράκης ένα δύσκολο αγώνα να δώσουν προκειμένου να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, τη γλώσσα τους, τις παραδόσεις τους, τα ήθη και έθιμά τους. Έναν αγώνα δίχως τη συμπαράσταση -πλην εξαιρέσεων- πολιτικών της περιοχής και υπό τη «σπάθη» των απειλών και εκβιασμών απ’ την Τουρκία…

Στο τεύχος του προηγούμενου μήνα η γενναία πομάκικη εφημερίδα (υπεύθυνός της ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα) και υπό τον τίτλο «ΡΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ» προβαίνει σε σοβαρές καταγγελίες για τη συμπεριφορά της κυρίας Καραχασάν, την οποία, όπως όλοι ασφαλώς θυμόμαστε, ο Γ. Παπανδρέου μετά βαΐων και κλάδων έχρισε υποψήφια υπερνομάρχη Καβάλας – Δράμας – Ξάνθης και η οποία μετά το χρίσμα που έλαβε είχε κάνει κάμποσες επαμφοτερίζουσες δηλώσεις (τουλάχιστον…) που είχαν προκαλέσει από σύγχυση έως και οργή.

Η κυρία Καραχασάν βέβαια «πάτωσε» στις νομαρχιακές εκλογές, προφανώς πληρώνοντας και τις δηλώσεις της. Αποδείχτηκε άλλη μία πολιτική «φούσκα» της περίφημης α-λα Γιώργο «ανανέωσης» και λοιπά… Όμως έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιώργος προτίθεται να τη χρίσει και υποψήφια βουλευτή στις επόμενες εκλογές, προφανώς για να… ανταμείψει τις έως τώρα επιδόσεις της!

Δικαίωμα φυσικά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να χρίσει όποιον θέλει υποψήφιο βουλευτή. Βεβαίως κρίνεται. Όπως κρίνεται και η κυρία Καραχασάν εφόσον βεβαίως οι εις βάρος της αποκαλύψεις-καταγγελίες ευσταθούν. Εμείς ούτε τις υιοθετούμε ούτε τις απορρίπτουμε. Πάντως είναι, επαναλαμβάνουμε, σοβαρές. Στην ουσία, η εφημερίδα των Πομάκων την καταγγέλλει πως «παίζει» με την τούρκικη πολιτική και προπαγάνδα για να εκτουρκιστούν οι Πομάκοι! Ότι, στην ουσία, έχει γίνει όργανο της πολιτικής της Τουρκίας!

Γράφει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων η εφημερίδα:

«… Μάλιστα, παρόλο που οι εκλογές (σ.σ.: οι νομαρχιακές) ανήκουν στο παρελθόν, η κ. Καραχασάν συνεχίζει τις περιοδείες της στα Πομακοχώρια της Ξάνθης και αγωνίζεται να πείσει τους εκεί μουσουλμάνους πως είναι έγκλημα να λένε ότι είναι Πομάκοι και πως πρέπει όλοι τους να είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά και φυσικά Τούρκοι. Επίσης η κ. Καραχασάν θεωρεί πως όποιος ισχυρίζεται ότι είναι Πομάκος τα έχει αρπάξει από κάποιους… Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες μας η κ. Καραχασάν αναγκάστηκε να παρακολουθήσει σε ιδιωτικό φροντιστήριο μαθήματα τουρκικής γλώσσας για να μπορεί να μιλάει τουρκικά… Πάντως, η κ. Καραχασάν δεν είναι η μόνη, αφού κατά το παρελθόν κι άλλοι μουσουλμάνοι της Ξάνθης, μέλη του ΠΑΣΟΚ, από Πομάκοι έγιναν ξαφνικά Τούρκοι, κάτι που φυσικά γεννάει πολλά ερωτήματα… Δύο ενδεχόμενα κατά τη γνώμη μας υπάρχουν. Ή το ΠΑΣΟΚ τους κάνει μάγια και από Πομάκους τους μετατρέπει σε Τούρκους Ή ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ. Αναρωτιέμαι εγώ, που επί εποχής Σημίτη υπήρξα ένα από τα πιο ενεργά μέλη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, τι εξέλιξη θα είχα, αν δεν αποχωρούσα από το ΠΑΣΟΚ, λέτε να είχα γίνει κι εγώ Τούρκος;… Τι ειρωνεία όμως κι αυτή, ένα ΠΑΣΟΚ που υπόσχεται να δώσει τα πάντα στους Έλληνες μόλις επανέλθει στην εξουσία, στερεί από 40.000 και πλέον το αυτονόητο, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού… Ρε, τι άλλο θα δούμε!…»

Ρε τι άλλο θα δούμε, κυρία Καραχασάν, κύριοι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και λοιποί… συγγενείς!

Υπό την προϋπόθεση, επαναλαμβάνουμε, του αληθούς των καταγγελιών.


Σχολιάστε εδώ