Η μετεξέλιξη

Βέβαια ό,τι κι αν κάνουνε, έχουν χάσει τόσο πολύ την αξιοπιστία τους, που όλοι φοβούμαστε ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα απ’ ό,τι ήταν. Προσωπικώς, ποτέ δεν πίστευα ότι και ο νυν υπουργός θα προχωρούσε με τέτοιον τρόπο σε πείραμα αναδιοργάνωσης, μετά τις οδυνηρές για το στράτευμα παρεμβάσεις των προκατόχων του. Στο κάτω κάτω είναι και στοιχείο φρόνησης και εξυπνάδας να διδάσκεσαι από τις αποτυχίες που είχαν οι άλλοι πριν από σένα.

Κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κατήντησαν να στρατεύουν έναν ελάχιστο αριθμό κληρωτών. Οι λόγοι μείωσης των στρατευσίμων είναι πολλοί, οι κυριότεροι όμως συνοψίζονται στο δημογραφικό και στις απαλλαγές στράτευσης. Θα πίστευε κανείς ότι η έλλειψη προσωπικού θα οδηγούσε στην ποιοτική αναβάθμιση του διατιθέμενου (προσωπικού) και στην πλήρη αξιοποίηση των αγοραζόμενων εξοπλιστικών συστημάτων. Ούτε το ένα συνέβη ούτε το άλλο. Το πιο απίστευτο όμως είναι ότι δεν κατέστη δυνατόν να στηθεί ένα σύγχρονο κέντρο κατάταξης και εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Η χώρα που καυχιέται ότι έχει τις μεγαλύτερες (δεν είναι αληθές) αναλογικά αμυντικές δαπάνες στον κόσμο, δεν κατάφερε ακόμα να συστήσει ένα υποφερτό κέντρο εκπαίδευσης. Το κέντρο κατάταξης είναι η πρώτη επαφή του νέου με τον στρατό. Εκεί δημιουργούνται οι πρώτες εντυπώσεις, εκεί μπαίνει η βάση της στρατιωτικής αγωγής (αγωγής και όχι απλώς εκπαίδευσης), το κέντρο στοιχίζει όλη την εκείθεν πορεία του στρατιώτη στην αξιοποίηση της υπόλοιπης θητείας του. Ε, λοιπόν είναι πολύ πικρό, αλλά πέρα ως πέρα αλήθεια, ότι το ελληνικό στράτευμα δεν κατάφερε να κτίσει ένα κέντρο σύγχρονο και αντάξιο των προσδοκιών των νέων για μια θητεία που δεν θα είναι χαμένος χρόνος. Μάλιστα ο τέως υπουργός Άμυνας, από αναλήψεως των καθηκόντων του, ασχολήθηκε με τη εγκατάσταση κέντρων νεοσυλλέκτων σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, εξυπηρετώντας πολλούς άλλους σκοπούς πλην της μέριμνας για τον νεοσύλλεκτο. Τα περισσότερα από αυτά τα μικροκέντρα αυτοκαταργηθήκανε, όμως αυτό δεν μετριάζει το μεγάλο κακό που έγινε. Άρα αν μιλάμε για μετεξέλιξη, θα ‘πρεπε να αρχίσουμε από τα κέντρα νεοσυλλέκτων.

Κατάργηση σκοπιών.

Προχθές ανακοινώθηκε ένα από τα πρώτα σοβαρά…. μέτρα της μετεξέλιξης. Λόγω των τεσσάρων αυτοκτονιών που παρουσιάστηκαν το τρέχον έτος, ανακοινώθηκε η κατάργηση των σκοπών-φρουρών και η αντικατάστασή τους από περίπολα. Οι αυτοκτονίες οπλιτών είναι η μεγαλύτερη δυστυχία για μια μονάδα, τουλάχιστον όπως εγώ έζησα το θέμα στο στράτευμα. Ειδικώς δε για τους γονείς του νέου, που φεύγει με τέτοιον τρόπο, είναι ο ζωντανός θάνατος. Αντί λοιπόν να δούμε τα κύρια αίτια των αυτοκτονιών και να εγκύψουμε στην εξέταση του προβλήματος, ώστε να μηδενίσουμε τις αιτίες που οφείλονται στη στρατιωτική ζωή, προβαίνουμε στην κατάργηση των σκοπιών. Πονάει δόντι κόβει κεφάλι. Ο στρατός μας στην ιστορική διαδρομή του, έχει χάσει κρίσιμες μάχες από κακή εκτέλεση των καθηκόντων από μερικούς σκοπούς. Στη στρατιωτική εκπαίδευση όχι μόνο του ελληνικού στρατού αλλά παγκοσμίως, η πρώτιστη ατομική εντολή της εκπαίδευσης του στρατιώτη, είναι «σκοπός εν εκστρατεία». Είναι πραγματικά μια πρωτοτυπία να καταργείς έτσι ελαφρά τη καρδία τους σκοπούς και να λες ότι θα τους αντικαταστήσεις με περίπολα. Καλά και όταν το περίπολο που κινείται, φύγει από τον χώρο μιας σκοπιάς για να επανέλθει μετά από ένα ημίωρο, ο χώρος δεν θα είναι αφύλακτος; Θα μου πεις το βάζουμε τώρα εμείς σε μια πειραματική εφαρμογή και αργότερα ας το καταργήσουν άλλοι όταν το μέτρο αποδειχθεί άστοχο.

Μα ακριβώς αυτό λέμε και γράφουμε συνεχώς, ότι ο χώρος της Άμυνας δεν είναι για πειραματισμούς. Θέλω όμως να απευθυνθώ και στους γονείς των στρατευσίμων που μάλιστα οι λίγο παλαιότεροι υπηρέτησαν δύο ή και τρία χρόνια. Τους εκφράζει το γεγονός ότι το Γενικό Επιτελείο δεν κρίνει άξιους τους γιους τους να φυλάξουν μια σκοπιά; Μα ο πόλεμος είναι ψυχική, και μόνον αντοχή, στις κακουχίες και στο στρες της μάχης και μεις θα μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία με στρατιώτες που δεν τους εμπιστευόμαστε μια σκοπιά; Αλλά και για την ίδια τη νεολαία μας δεν είναι μια βαριά προσβολή αυτό, να μην την κρίνεις άξια ακόμα και για καθήκοντα σκοπού; Ας κάνουμε όμως και μια υπόθεση εργασίας. Αν γίνουν αυτοκτονίες και στα περίπολα, τότε το Επιτελείο θα καταργήσει και τα περίπολα; Τι να πει κανείς, όλα σ’ αυτόν τον τόπο έχουν πάρει έναν κατήφορο. Πανεπιστήμια, σκοπιές, βιβλία ιστορίας, προσβολή νεκρών ηρώων και μαρτύρων του γένους, Σχέδιο Ανάν, άτακτες υποχωρήσεις προ των απαιτήσεων των εχθρών της πατρίδος μας και τόσα άλλα απερίγραπτα…

Ψαλίδι σε στρατόπεδα και «αστέρια»

Με αυτό τον βαρύγδουπο τίτλο παρουσιάστηκε από τα μέσα γραπτής ενημέρωσης η μετεξέλιξη. Μερικοί μάλιστα δημοσιογράφοι για λόγους πολιτικού και κυρίως ατομικού συμφέροντος, άρχισαν να προβάλλουν ως καλές δήθεν εποχές τις στρατηγικές αναθεωρήσεις, ή τις αλήστου μνήμης αναδιοργανώσεις με στόχο τα κονδύλια των εξοπλισμών. Τι χαρά αλήθεια και τότε, τι εποχές παχέων αγελάδων.

Ότι χρειάζεται μια σοβαρή τομή κυρίως στον στρατό ξηράς κανένας δεν αμφιβάλλει, αρκεί να είναι καρπός σοβαρής και ενδελεχούς μελέτης. Σοβαρή μελέτη αναδιοργάνωσης μια φορά έγινε στον Στρατό μας, το έτος 1995 με εφαρμογή (στρεβλή) το 1998. Θα περίμενε κανείς ότι το υπουργείο Άμυνας θα καλούσε και αυτούς τους ανθρώπους, που κατάρτισαν αυτήν τη μελέτη και που αποτελούν μια δεξαμενή σκέψεως να καταθέσουν τις απόψεις τους, όπως γίνεται σε όλους τους ξένους στρατούς. Αμ δε, στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά. Θα θιγεί ο εγωισμός μας, γιατί μπορεί να φανεί ότι εμείς υστερούμε και ας μην είναι έτσι, αντικειμενικά, τα πράγματα. Όμως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δέχεται σήμερα ευθεία απειλή κατά της εθνικής της κυριαρχίας είναι η Ελλάδα. Αυτό δεν είναι σπουδαιότερο από τις γελοίες ατομικές προβολές και τους ανόητους προσωπικούς εγωισμούς; Πού περιμένουμε να φθάσουν τα πράγματα; Μήπως πρέπει να ενστερνιστούμε τα κηρύγματα των συντακτών του βιβλίου της ΣΤ΄ του Δημοτικού ότι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία περνούσαμε καλά ως ραγιάδες και έτσι να λύσουμε και τώρα τα προβλήματά μας με τους Τούρκους; Είναι και αυτό μια φιλοσοφία, στο ηθικό κατρακύλισμά μας, για να μην μας προσβάλουν οι παραβιάσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο, αφού τα αεροσκάφη τους θα τα βλέπουμε ως ημέτερα.


Σχολιάστε εδώ